Naiset katselevat asioita eri näkövinkkelistä kuin miehet. Tämä on joko elämän fakta tai pahimman sortin stereotypia, mielipiteen esittäjästä riippuen. Eräänä aamuna Radio Novan Kimmo Vehviläinen osoitti suunnatonta kansalaisrohkeutta ja väitti ”on the air”, että naiset voivat tietää autonsa värin mutta ei sen merkkiä, enemmästä teknisestä tietämyksestä puhumattakaan. Siitähän puhkesi eetterissä myrsky vesilasissa. Myös kanssajuontaja Minna Kuukan kanssa.

Sain tästä jutunjuuren kun seuraavana iltana olin Vantaan Budget Sportissa kauniimman sukupuolen edustajan kanssa. Budgetissa aseet ovat harvinaisella tavalla esillä seinällä muutamalla silmäyksellä vertailtavana. Sanoin ladylle, että valitsepa tuosta mielestäsi kaunein haulikko ja kaunein kivääri. Ihan miten silmäsi sanoo.

Tämä henkilö ei ole eläessään laukaissut asetta, eivätkä aseet ole mitenkään hänen juttunsa. Toisaalta olemme vaihtaneet mielipiteitä vuosien ajan, ja olenpa jopa raahannut hänet korvasta pariin SHOT Show’hunkin. Mutta aseihminen hän ei ole. Hänelle piti kertoa, kumpi puoli seinästä on haulikoita, kumpi kivääreitä. Toisaalta hän on arkkitehti ammatiltaan ja esteetikko luonteeltaan. Siis tässä leikissä etsittiin ihan oikeasti vain ”kauneinta asetta”.

Budgetin haulikoista hänen valintansa kohdistui Merkelin rinnakkaispiippuiseen valesivulevylliseen 20-väljyyden 50E-malliin, ”koska se on niin siro”. Tässä asiassa olisi moni haulikkomieskin samaa mieltä.

Kivääreissä valinnan vaikeus horjahteli Remington 700 BDL Custom De Luxen (.308 Win.) ja Zastava CZ99:n (.22 LR) välillä. Aseet painivat kovasti eri sarjoissa, sillä Zastavassa oli päällä kiikaritähtäin ja piipunsuussa äänenvaimennin. Remingtonissa oli avotähtäimet. Valinta kallistui sitten lopulta Zastavaan tukkipuun vaatimattomuudesta huolimatta.

Kuva: Pekka Suuronen

Kuriositeettina mainittakoon, että Zastava Oruzje-asetehdas Serbian Kragujevacissa tuottaa näemmä vielä CZ-merkittyjä aseita lupauksistaan huolimatta. Vieläpä suuressa viisaudessaan tuottaa kahta CZ99-merkittyä asetta, joista toinen on 9 mm itselataava pistooli, toinen .22LR pulttilukkokivääri!

Aina täytyy suorittaa tarkistuslaskenta, niinpä mentiin muutamaa päivää myöhemmin Espoon Budget Sportiin suorittamaan sama koe. Täällä haulikkovalinta kohdistui jälleen Merkeliin, tällä kertaa seinällä oli 12-väljyyden 40E ja ilman valesivulevyjä. Se oli ainoa rinnakkaispiippuinen haulikko esillä, joten rinnakkaisen linjat olivat todennäköisesti ratkaiseva tekijä yli päällekkäispiippuisten ja yksiputkisten. Merkel-nimellä tai maineella ei varmasti ollut merkitystä valinnassa.

Kuva: Pekka Suuronen

Kivääreistä valinta osui jälleen Zastavaan, vaikka tällä kertaa äänenvaimenninta ei oltu kiinnitetty. Espoon Zastavan tukki oli hiukan ilmeikkäämpi kuin Vantaalla, mutta varsin peruskauraa espoolainenkin oli. Kuva on Espoon Zastavasta.

Jälleen Remington 700 BDL Custom De Luxe oli kilpailussa mukana kalkkiviivoille asti, mutta hävisi Zastavalle, koska ”tukissa on noita valkoisia paloja”. Tällä hän tarkoitti valkoisia välilevyjä (white spacers) etutukissa, pistooliperässä ja perätukissa. Juuri niitä pikku palikoita, jotka Remingtonin mielestä tekevät kivääristä De Luxen! Niin se maku vaihtelee USA:n ja Suomen välillä. Mutta makuasioista ei pidä kiistellä. de gustibus non est disputandum.

Kuulen siellä ruudun ääressä korskahtelua, että ”naiset ei tiedä pyssyn toiminnasta mitään mutta arvostelevat ulkonäköä. Toiminta se on joka ratkaisee”.

Niinpä niin. Miksiköhän luulet miesten ostavan kaiverrettuposkisia haulikoita ja jopa peräämään koristeita jälkikäteen? Ettei vain olisi ulkonäkökysymys?