Edessäni on Ruger M77 Mark II -kiväärin Instruction Manual eli Omistajan käsikirja. Kirja on 48-sivuinen ja ammattitaidolla tehty, onhan Ruger USA:n kolmanneksi suurin kiväärinvalmistaja (196.500 kivääriä v. 2006) ja melko varmasti samalla sijalla maailmantilastossakin. Sama manuaali on luettavissa netissä yllä olevaa linkkiä klikkaamalla. Sturm, Ruger & Co. on niin valistunut asevalmistaja, että se on pannut kaikki manuaalinsa nettiin esille, ettei niitä tarvitse käydä divarista etsimässä tai asekaupasta ruinaamassa.

   

Jo kannessa sanotaan, että ”tämän käsikirjan ohjeet ja varoitukset on luettava ennen aseen käyttöä”. Ja varoituksia riittää. Ne ovat jopa osavaltiokohtaisia. Kalifornian varoitus on myös espanjaksi, sillä Meksikon raja ja Tijuana ovat lähellä.

Kaikkiaan erityisvaroituksia tarjotaan Kalifornian lisäksi Connecticutiin, Floridaan, Maineen, Marylandiin, Massachusettsiin, New Jerseyyn, New York Cityyn, North Carolinaan, Teksasiin ja Wisconsiniin. Sitten alkavat itse aseeseen liittyvät varoitukset. Lasken niitä tästä manuaalista 19 kappaletta. Lisäksi tulevat ”Cautionit”, jotka nekin pitää paremman sanan puuttuessa suomentaa varoitukseksi.

Älä ymmärrä minua väärin. Tarkoituksena ei ole pilkata Rugerin varoitusherkkyyttä tai manuaalia itsessään. Päinvastoin, käsikirja on erinomainen tarjoten hyvät räjäytyskuvat ja varaosaluettelot viimeistä nippeliä myöten. Varsinaiset ohjeet vain ikään kuin peittyvät varoitusten alle. Mutta toisaalta olemme Suomessakin nähneet tarpeeksi tapauksia niin aseiden kuin muidenkin teknisten laitteiden väärinkäytöstä, että kyllä varoitukset (ja niiden lukeminen!) olisivat tarpeen meillekin.

(c) Sturm, Ruger & Co.

USA:n varoitusten motiivina on sikäläinen oikeuskäytäntö, vapaasti suomennettuna vaikkapa ”rosisherkkyys” (Lawsuit Happy). Tämä on johtanut siihen, että äveriäs vastapuoli kannattaa haastaa oikeuteen ihan ”varmuuden vuoksi”. Ei sitä tiedä, jos vaikka irtoaisi pätäkkää. Pers’aukisia ihmisiä tai yrityksiä ei kannata viedä oikeuteen, mutta menestyvä pörssiyhtiö kuten Sturm, Ruger & Co. (NYSE: RGR) kannattaa kyllä haastaa. Itse asiassa, Ruger on kerran haastettu oikeuteen siitä hyvästä, että roisto on ampunut Ruger-merkkisellä pistoolilla kahta poliisia. Haastajina ammutut poliisit! Aseen myynyt panttilainaamon omistaja maksoi poliiseille miljoona dollaria siitä hyvästä, että vetäisivät haasteen pois oikeudesta (out of court settlement). Tästä näemme, että USA:ssa eletään toisenlaisen oikeuskäytännön mukaan kuin mitä suomalainen oikeustaju ymmärtää.

Stephen L. Sanetti

 
Kuva: Pekka Suuronen

Eipä siis ihme, että Rugerin ex-presidentti Stephen L. Sanetti (57) on lakimies koulutukseltaan. Tai että hän siirtyi toukokuussa 2008 NSSF:n leipiin. Tämän kansallisen organisaation missio on edistää ampumaurheilua ja mm. taistella tuollaisia päättömiä haasteita vastaan yhtenä rintamana, kaikkien asevalmistajien etujärjestönä.

Olen kuullut amerikkalaisen yritysjohtajan sanovan: ”USA:ssa on 600.000 asianajajaa. Jokainen heistä uneksii tulevansa miljoonääriksi juuri sinun avullasi.” USA:ssa voi kuulla radiomainoksia: ”Teloitko varpaasi ruohonleikkurissa? Soita meille, haastamme ruohonleikkurin valmistajan oikeuteen. Maksat meille prosentit ainoastaan saaduista korvauksista, ei muita kuluja!” Selvää on, että tällaisessa kulttuurissa nuo päättömät oikeusjutut sikiävät kuin kaniinit.

Suomessa asiat ovat tältä osin USA:an verrattuna vielä tolkussaan. Eikä näköpiirissä ole mitään uhkakuviakaan tällä osastolla. Sen sijaan turvallisesta aseenkäytöstä pitää meilläkin puhua väsymättömästi. Täytyy muistaa, että aseilla aiheutetut onnettomuudet ja väkivallanteot ovat luupin alla. Median mielestä aseet ovat pahiksia. Jos autoilija ajaa ihmisen suojatiellä kuoliaaksi, se on yhden palstan pikku-uutinen. Mutta jos joku kuolee aseen kautta, on se usein iltapäivälehtien etusivulla.

Hill Street Blues, Roll Call, Sergeant Phil Esterhaus: ”Hey! Let’s be careful out there!”

 

Lisäys 23.9. kello 21:30. Osanottoni Kauhajoen tapahtumien uhreille. Eloonjääneitä uhreja ovat omaiset, myös teon suorittajan läheiset. Tämä blogi oli kirjoitettu 10.9.2008. Tämän blogin sanomalla ja Kauhajoella ei ole asiayhteyttä.