Viipurilainen liikemies Magnus Paul perusti nimeään kantavan yrityksen Helsinkiin 18.6.1918. Kahdesta tupakkakaupasta ja käännöstoimistosta kasvoi vuosien ja sukupolvien kuluessa merkittävä agentuuri- ja maahantuontiliike. Metsästyksen ja ampumaurheilun saroilla yrityksen merkittävin jalanjälki syntyi Suhlin, Schönebeckin ja Jenan tuotteiden tuonnista Suomeen.

Sodan jälkeen Suomen metsästys- ja urheiluasekanta oli heikoissa kantimissa. Valmet, Tikka ja Sako valmistivat minkä kerkisivät mutta se ei riittänyt. Valuuttasyistä tuonti oli tiukasti säännösteltyä, mutta ns. itätuotteille myönnettiin helpommin tuontilisenssejä. Saksan jaossa itäiselle puolelle – maa tunnettiin DDR:nä – jäi mm. vuosisatoja vanha perinteinen Suhlin aseteollisuus (Sauer, Merkel, Haenel jne.), Schönebeckin patruunatehdas (alunperin Sellier & Bellot) ja Jenassa sijaitsevan Carl Zeissin optiikan tuotanto.

Uudet isännät jatkoivat tuotantoa osin entisillä tuotenimillä. Magnus Paulin poika Harry Paul aloitti näiden maahantuonnin vuonna 1954. Haulikoissa nimet Suhl, Simson, Vorm. Sauer ja Merkel tulivat suomalaisille tutuiksi. Haenel oli vahva merkki ilma-aseissa. Hubertus, Nimrod, Torhammer ja Sellier & Bellot olivat tunnettuja patruunamerkkejä metsästyksessä ja urheiluammunnassa. Carl Zeiss Jena tunnettiin katselukiikareista, kiikaritähtäimistä ja kaukoputkista.

Vuosi 1990 toi mukanaan suuren maailmanpoliittisen myllerryksen, jonka seurauksena mm. Berliinin muuri murtui ja Saksat yhdistyivät jälleen. Yksityistämismenettelyn kautta entisen DDR:n yrityksissä tapahtui monia muutoksia. Niiden myötä myös edustuksien pakka sekoitettiin perusteellisesti uusiksi.

Muutama vuosi sitten Magnus Paul Ky:ssä tehtiin sukupolvenvaihdos. Harry Paul siirsi johdon yli 50 vuoden toimitusjohtajuuden jälkeen pojalleen Göran Paulille, kolmannelle sukupolvelle. Mutta neljättä sukupolvea perehdytetään jo perheyhtiön toimintaan: Mikael, Susanna ja Sebastian Paul ovat koulutuksessa.

Magnus Paul Ky:n tämän päivän optiikan tuotepaletissa Docterin (entinen Carl Zeiss Jena) rinnalle on tullut Bresser/Meade. Muita eräalan tuotteita ovat Microdot-Ultradot-punapistetähtäimet, Ekan veitset ja retkisaha sekä Jaeger-etäisyysmittarit. Ase- ja metsästysalan tuotteiden lisäksi yritys toimii myös vapaa-ajan, sisustuksen, nahkatuotteiden, silkkiasusteiden, käsineiden ja pyöräilyn alueilla. Kansainvälisten brändien rinnalle on luotu oma, Magnus Paul 1918.

        http://www.co2air.de/

 

Suhlin DDR:n aikainen tarkastusleima kerkisi vuosien varrella tulemaan monelle suomalaiselle metsästäjälle tutuksi haulikoiden sulkulaitteista. Tarkastuslaitos Beschussamt Suhl on toiminut samalla paikalla vuodesta 1891, mutta tänään leima on erilainen.