Asealan ympyröihin on luikerrellut uusi sana tactical niin kuin käärme paratiisiin. Siitä on havaintoja useissa yhteyksissä, mm. kivääreissä, haulikoissa, kiikaritähtäimissä, vaatetuksissa, taskulampuissa, kiväärin etutuissa, Picatinny-kiskoissa, repuissa, jalkineissa… Kaiken kukkuraksi Nürnbergin IWA:ssa esiteltiin taktinen ilmakivääri ja SHOT Show’ssa Las Vegasissa taktinen alusvaatteisto.

   
www.crosman.com Herää kysymys, mistä ihmeestä tuo uusi muotisana ”tactical” on pölähtänyt ja ennen kaikkea, mitä se tarkoittaa. Tätähän on pakko selvittää. Englanninkielinen sana tactical on käännettynä taktinen. Tämä adjektiivi muodostuu substantiivista taktiikka. Se taas tulee kreikan kielen sanasta taktike, joka tarkoittaa ”armeijan organisointia käyttämällä aseita tai sotilasyksiköitä sellaisella tavalla, että vihollinen voitetaan taistelussa.” Taktiikka oli tärkeä konsepti Kreikan suurvallan aikoina niin Aleksanteri Suurelle kuin Pyrrhoksellekin.

Crosman TAC 77 Elite taittopiippuinen (!) taktinen ilmakivääri laserosoittimella ja valaisimella

Entä mitäpä Wikipedia osaisi kertoa taktiikasta?

”Taktiikka tarkoittaa sodankäynnissä ja perinteisenä käsityksenä oppia taistelun voittamisesta. Taktiikan alapuolella on taistelutekniikka ja yläpuolella operaatiotaito.” – – – ”Taktiset joukot tai yksiköt tarkoittavat asevoimien pienimpiä yksiköitä, Suomessa yleensä maavoimissa prikaatin osia, siis pataljoonia ja siitä alempia yksiköitä. Vastaavasti prikaati kokonaisuutena on Suomessa operatiivinen yksikkö ja sen käyttötaito operaatiotaitoa.” – – – ”Siviilissä taktiikka tarkoittaa edellä mainitun kanssa samansuuntaista asiaa, eli joukon toimintaideaa (oppia) yleisesti tai jossakin tilanteessa, esimerkiksi neuvottelutaktiikka ja joukkueen pelitaktiikka. Liiketaloudessa taktiikka tarkoittaa operatiivisia käskyjä, jotka johdetaan yrityksen strategiasta.” – – – ”Termit taktiikka ja strategia menevät puhekielessä usein sekaisin.”

Tai sitten lainaus Wiktionarysta: ”Taktiikka, substantiivi:(sotavoimat) taistelutaito, taito voittaa taistelu.” ”Taistelu voitetaan hyvällä taktiikalla, mutta sota hävitään huonolla strategialla.”

   

Ihan viisasta puhetta, mutta miten tuo liittyy metsästykseen ja sen välineisiin? Jos kiikaritähtäimessä on ristikossa runsaasti apuviivoja tai -pisteitä, niin onko se taktinen kiikaritähtäin? Tai jos kiikarin kiinnityskiskossa on hammastuksia (Picatinny rail), niin onko kyseessä taktinen kivääri? Jos reppu on kamottu, onko se taktinen reppu?

On tuo muotisana taktiikka ilmaantunut muuallekin, ei sen puoleen. Esimerkiksi Formula ykkösiin. Ferrarin Ross Brawn oli kuulemma taktiikkanero. Kun hän lähti Ferrarilta niin Kimi Räikkösen ura lähti alamäkeen. Maallikkona minä olin kuvitellut, että voitto saavutettaisiin ojentamalla nilkkaa niin että ajetaan sekunnin nopeampia kierroksia kuin naapuritallin kuljettaja. Tai että varikolla mekaanikko saa pyörän kiinni sekuntia nopeammin kuin seuraavan pilttuun mutteripyssymies. Mutta nämä ovat asiantuntemattomia ja kerettiläisiä puheita.

www.impactguns.com/

Lisäselvityksiä odotellessa, valmistautukaamme syksyn taktiseen hirvenmetsästykseen. Hunttauksen välissä sitten paistetaan taktiseen makkaratikkuun keihästettyä taktista makkaraa taktisella nuotiolla. Ja nyt tämä poika lähtee keittelemään taktiset tsajut.

  www.GunBroker.com  

Tikka T3 Tactical varustettuna etutuilla, suujarrulla ja kiikaritähtäimellä