Kiväärillä ammutut tulokset ovat pyssymiehen kalavaleita. Näillä leuhkitaan aseen ja/tai ampujan tarkkuutta. Kalajuttujen tapaan nämä väitteet ovat harvoin totta, aukottomasti dokumentoituja. Tietysti tilastotieteen lakien mukaisesti joskus se onnenkantamoinenkin tulee, sillä saadaanhan lottovoittojakin.

Usein nämä väittämät ovat kuitenkin – kalavaleita. Kovin usein vallitsee täysi tietämättömyys oikeasta kasan mittaustavasta, ja samoin ampumamatkakin on monesti mitattujen metrien sijasta ”askelia”, ”puhelintolppien välejä”, ”sarkoja”, ”silmämääriä” tai ”poronkusemia”.

Kerrattakoon oikea kasan mittaustapa. Se on reiän keskeltä reiän keskelle. Jos kasassa on 5 tai 10 reikää, niin kasan koko on kahden toisistaan kauimpana sijaitsevien reikien keskipisteiden väliin piirretyn janan pituus. Tämä kuulostaa vaikeammalta näin sanaselitettynä kuin mitä itse asia on. Käytännössä tämä tehdään mittaamalla reikien äärilaitojen suurin etäisyys ja vähentämällä tuloksesta luodin halkaisija. Työntömitta eli ”mauseri” on kenttäolosuhteissa oiva väline mittaamiseen.

Lähes kaikissa kiväärilajeissa kilvoitellaan tarkkuudessa, mutta kasa-ammunta on sen extreme huipentuma. Tässä lajissa laukauksen ei tarvitse osua kymppiin, vaan kasa saa sijaita taulussa missä vain. Kasa-ammunnassa on ihmisen osuutta eliminoitu pidemmälle kuin esim. ISSF:n300 m lajeissa. Aseen toteutus on vapaampi, rankasti suurentavan kiikaritähtäimen käyttö on sallittu ja aseen tuenta rupeaa olemaan ”ruustukista seuraava” paitsi että ase saa rekyloida vapaasti. Parhaat radat on rakennettu mahdollisimman tuulivapaiksi. Suomessa tällainen rata on LohtajanHouraati. Kasa-ammunnan pilkkaajat kritisoivat lajia välineurheiluksi, mutta älkäämme nyt välittäkö näistä tietämättömistä. Kerrotaan uudesta maailmanennätyksestä, johon ruohonjuuritason loupalmisanot ja seppohämäläiset voivat omia saavutuksiaan verrata.

   

Kasa-ammunta on lähtöisin USA:sta. Sieltä tulee edelleen valtaosa rautatavarasta ja siitä suunnasta puhaltelevat aina uudet tuuletkin. Sanktioiva kattojärjestö NBRSA (National Bench Rest Shooters Association) on USA:lainen järjestö, mutta sillä on myös Euroopan divisioona. Voidaan ajatella, että NBRSA:n kirjaamat tulokset käyvät myös maailmanennätyksistä.

Uusi 600 jaardin (548.6 m) ME ammuttiin 28.10.2007 ennätyskelpoisissa kilpailuissa Sacramento, Californiassa. Ampuja oli nevadalainen Robert Hoppe.

Robert Hoppe by Don Nielson
   
Kuva: 6mmBR.com

Viiden laukauksen kasa oli 0.5823″ (14.79 mm). 15 vuotta kasa-ammuntaa harrastanut ja 2003-vuodesta 600 jaardin matkoja ampunut Robert Hoppe on kansallinen julkimo ME-tuloksensa johdosta.

Hänen käyttämänsä kaliiperi oli 6 mm Dasher, 6 mm BR Normasta jyrkempiolkaiseksi muokattu. Tällä on saavutettu 10 % ruutitilavuuden lisäys. Patruuna on villikissa, joten se vaatii kustom-holkit ja tietysti patruunapesän. 6 mm BR Norma-kivääristä syntyy kalvaimella helposti 6 mm Dasher.

   

Hoppen ennätysase on light-luokkainen, missä aseen paino kiikareineen saa olla enintään 17 lbs (7.72 kg). Aktio on Kelblyn Stolle Panda, 28″ rosteripiippu Hartin, laukaisulaite Jewellin, tukki Dierksin hiilikuituinen ja tähtäin Nightforce 8-32 x 56 30 mm putkella. Kaikki Benchrest-ampujille kovasti tuttuja nimiä.

Ruutina Hoppe käytti Hodgdon Vargetia, mikä on suhteellisen uusi ekstruuderiruuti General Dynamicsin St. Marksin ruutitehtaalta. Sitä pannaan 31-32 grainia (2.009-2.074 g), joka antaa satikkaa 2930-2990 fps (893-911 m/s). Nalli on CCI 450. Luotina Hoppe käytti Hornadyn A-Max 105 grs (6.80 g). Näitä neuvoja voi katsella ja kuunnella You Tubessa. HW Company tuo maahan Varget-ruutia, Hjorth CCI:n nalleja ja Hornadyn luoteja.

Kuva: Don Nielson

Mitään kunniaa näiltä komponenteilta ottamatta suomalainen tarkkuuteen pyrkivä voisi vakavasti tutkia Lapuan 6.5 x 47 kaliiperia. Sitä ladataan neljällä eripainoisella Scenar-luodilla. Scenar on tunnettu ja tunnustettu tarkkuusluoti 1000 metrin töihin asti. Lapuan tehdaslataukset lähtevät aika vihaisesti, Vo = 820-900 m/s, V200 = 725-772 m/s; mutta jälleenlatauksen kautta voi tietysti tehdä muuta. Lapua myy hylsyjä ja luoteja komponentteina. Lapua Reloading Manualista 4th Ed. löytyy reseptejä viidelle VihtaVuoren ruudille. Erään mukaan saadaan Vo:ksi = 677 m/s.

  Kuva: lapua.com