Tapasin Jack Gillenin vuoden 1983 SHOT Show’ssa Dallas, Teksasissa, eli 25 vuotta sitten. Hän oli vanha konkari asealalla, minä taas aloitteleva asetoimittaja. Jack suhtautui minuun kollegiaalisesti ja ystävällisesti kokemuserostamme huolimatta. Ystävyytemme on neljännesvuosisadan ikäinen.

   

John ”Jack” C. Gillen syntyi Brooklyn, New Yorkissa v. 1929. Hän kävi koulunsa New Yorkissa aloittaen myös insinööriopinnot siellä, mutta lukeminen ei oikein maittanut. Niinpä hän löysi itsensä rautakaupan tiskin takaa myyjänä. Rautakaupat myivät siihen aikaan myös aseita, ja niinpä myös Jack joutui niitä esittelemään. Tämä oli aseihmiselle mieluista; hän oli ampunut .22-kiväärillä (smallbore rifle) kilpaa 16-vuotiaasta lähtien.

1.8.1954 nuoret herrat Jack Gillen ja Max E. Malay perustivat edustusliikkeen Malay and Gillen Inc. Päämaja sijaitsi River Edge, New Jerseyssä. Tällainen ”Manufacturers Representative” liiketoiminta on USA:ssa yleistä. Edustaja on itsenäinen yrittäjä. Hän saa tietyn provision myynnistä ja vastaa itse kaikista myynnin kuluista matkoineen jne. Malay & Gillenillä oli alkuun kymmenkunta päämiestä, jotka liittyivät mm. vapaa-ajan kalastukseen. Eräs näistä oli Suomessakin tunnettu  Birchwood Casey. Myyntialueena oli 11 koillis-USA:n valtiota, jotka pinta-alaltaan vastaavat hyvinkin kolmea Suomea.

Kuva: Jack Gillenin arkistot

Vuonna 1965 Long Islandille syntyi uusi asevalmistaja Thompson/Center Arms. Malay & Gillen ryhtyi hoitamaan sen myyntiä, ja Jack Gillen otti tuoreeltaan vientivastuun. Perustettiin vientiyhtiö Thompson/Center International, jossa Jack oli johtajana ja osakkaana. Hyvin pian Thompson/Centerin aseiden vientikauppa veikin leijonanosan Jackin työajasta.

Kun ensimmäinen SHOT Show pidettiin v. 1979 St. Louis, Missourissa, Jack miehitti siellä Thompson/Centerin osastoa. Sitä ennen hän oli jo käynyt IWA:ssaNürnbergissä kolmena vuotena. Jack onkin varsinainen asenäyttelyiden veteraani, sillä takana on 33 IWA:a ja 29 SHOT Show’ta. Lisäksi Jack on osallistunut muutaman kerran Hunfishshow’hun ja Italian EXA:an, mutta nämä näyttelyt olivat kevytsarjalaisia IWA:n ja SHOT:in rinnalla. 2008 oli ensimmäinen ja ainoa vuosi jolloin Jack jätti SHOT Show’n käymättä.

Näissä näyttelyissä lukemattomat asiakkaat ja asetoimittajat ovat tutustuneet Jack Gillenin joviaaliin olemukseen sekä hänen tavaramerkkeihinsä: Paksuun kuubalaiseen sikariin ja pöydällä olevaan sikarinsytyttäjään, joka on pienoiskokoinen puhalluslamppu. Vaan kun nykyään on niin Euroopan kuin USA:kin messuhalleissa röyhyyttely kielletty!

Smith & Wesson ostaa T/C:n

Melkoisena uutispommina ilmoitettiin 18.12.2006 että Smith & Wesson on ostanut Thompson/Centerin 102 miljoonalla dollarilla. Kun T/C:n liikevaihto oli 70 miljoonaa, tarkoittaa se, että S & W näki T/C:n tuotto-odotukset varsin hyvinä ja yrityksessä rahasammon potentiaalia.

Uudella isännällä on uudet ajatukset. Smith & Wesson integroi T/C:n markkinoinnin omaan organisaationsa, ja myös maahantuojat vaihtuivat eri maissa. Niin myös Suomessa, jossa yli 25 vuotta kestänyt Renlundin ja Hantauruksen harjoittama T/C:n maahantuonti siirtyi viime vuonna NorDisille.

   
Kuva: Jack Gillenin arkistot Samassa yhteydessä Jack Gillenin yli 40 vuotta jatkunut yhteistyö Thompson/Centeriin sai lopun. Vuoden 2008 IWA:ssa Jack oli Smith & Wessonin osastolla lähinnä hyvästelemässä globaaleja yhteistyökumppaneitaan. Lähes yhtä kauan on kuvioissa mukana ollut Jackin Euroopan partneri, saksalainen Hanne Winter, joka pitää päämajaansa Hofin kaupungissa. Tyypillistä Frankonian seudun kulttuurille on, että vielä 40 vuoden jälkeen Jack on Hannelle ”Mr. Gillen”.

Jack Gillen ja hänen pitkäaikainen Euroopan edustajansa Hanne Winter ovat yhdessä käyneet läpi kymmenet IWA-näyttelyt

Minulla on ollut ilo ja kunnia tuntea Jack Gillen (79), Elmhurst, Queens, New York, USA. Hän on 100 % asemies ja 100 % hieno ihminen.

  Pekka, Hannu and Johanare sending the Warmest Greetings and Best Wishes from Helsinki to New York! May the supply of Cubans be uninterrupted and may the flame of the blowtorch burn hot!  

Kuva: Pekka Suuronen

Jack Gillen ja Hanne Winter Thompson/Center Icon-kiväärien edessä IWA:ssa Nürnbergissä 17.3.2008