Besorgasin otsikon mukaisen painotuotteen mukaani Sipoosta SSG:n ampumaradalta. Yhtä lailla sellaisen saisi varmasti monista aseliikkeistä. Kyseessä on Suomen Metsästäjäliiton Uudenmaan piiri ry:n julkaisema Metsästäjien palvelumuistio.

Painotuote on 64-sivuinen ja sen painos on 12 000 kpl. Julkaisutoimikuntaan kuuluvat Timo Tanner, Pertti Oksanen ja Tapio Halla. Kirjasen mukaan SML:nUudenmaan piiriin kuuluu 226 jäsenseuraa alueelta, jonka muodostaa puolikuu Hanko – Pohjankuru – Sammatti – Karkkila – Riihimäki – Mäntsälä – Myrskylä – Artjärvi – Ruotsinpyhtää. Etelärajana ovat sitten Suomenlahden saaret ja luodot.

   
SML Uudenmaan Piiri

Uudenmaan Jahdin kansien sisällä on paljon sitä tietoa, jota nuoret metsästäjän aspirantit haikailevat. Missä Kuutamalahdessa voi ampua kiekkoja? Miten Viiksanjärvellä voi liittyä metsästysseuraan? Milloin Lamminselässä olisi metsästystutkinnon suoritusmahdollisuus? Missä Vasonvaarassa voi harjoitella liikkuvaan hirveen? Tästä kirjasesta se selviää – Uudenmaan osalta. Luetellaan mm. toimialueella olevat 35 ampumarataa, niiden palvelut, yhteystiedot, toiminta-ajat, mahdolliset rajoitukset ja erikoistiedot.

Jaa että olet niitä nykyajan uuslukutaidottomia, jotka eivät osaa enää avata lehden tai kirjan kansia, mutta tietokoneen näppis paukkuu sitäkin liukkaammin? Eipä hätiä. Aika paljon samaa tietoa on viety myös nettiin.

Sanoin ”aika paljon”. Kirjasessa on ilmoituksia, jotka nettiversiosta puuttuvat. En ymmärrä ihmisiä, jotka marisevat ilmoituksista – kuinka lehdessä on niin paljon ilmoituksia. Sehän on markkinointiviestintää, jossa kerrotaan, mitä tuotetta on missä saatavilla, ja hyvässä lykyssä vielä mihin hintaan.

Ajatelkaapa, kuinka hukassa me olisimme ilman ilmoituksia. Mistä tietäisimme mistä etsiä vaikka maalitaulun paikkalappuja? Ilman lehdissä olevia ilmoituksia tai keltaisia sivuja? Löytyipä minullekin tästä kirjasesta uusi aseliike, vaikka olen toiminut asetoimittajana yli neljännesvuosisadan ja asunut Uudellamaalla elämästäni vieläkin kauemmin.

Jaa että KVG? Mitäpä yrityksen kotisivut netissä ovat muuta kuin elektroninen ilmoitus?

SML Uudenmaan Piiri

Mutta Uudenmaan Jahdin sisällöstä vielä. Metsästystä aloittamaan halajaville tärkeää tietoa ovat metsästäjätutkintojen ajat ja paikat, samoin ampumakokeiden. Kilpailupuolelta kansiin on sisällytetty kaikkea mahdollista SML:n katsastuskilpailuista hirvenjuoksuun ja -kävelyyn, riistapolkuammuntoihin ja seuratasoisiin ampumakilpailuihin. Luku ”Piirin tarkoitus ja tehtävät” on vallan hyödyllinen metsästystä aloittavalle.

Myrskylässä järjestetään vuoden 2008 Uudenmaan Erätulet. Tästä on mainittu kirjasessa luvattoman epämääräisesti sekä ajan että paikan suhteen. Ilmeisesti pasmat eivät olleet vielä aivan selvillä painotuotetta tehtäessä. Mutta täten tiedoksi, päiväksi on määrätty 23.11.2008. Että sinne.

SML:n toiminta jakaantuu maantieteellisesti 16 piiriin. En tiedä miten muut piirit ovat valistustehtävän toteuttaneet, mutta Uudenmaan piirin julkaisu sopii hienoksi esimerkiksi Palvelumuistiosta.

SML on metsästäjien edunvalvontajärjestö

Suomen Metsästäjäliitto (SML) on suuri organisaatio. Se juontaa juurensa vuoteen 1921. Nykyinen nimi Suomen Metsästäjäliitto otettiin käyttöön v. 1957. Tänä päivänä siihen kuuluu yli 2500 metsästysseuraa, joissa on yhteensä lähes 150 000 jäsentä.

Jäsenetuihin kuuluu lehti Jahti, jonka painos on 160 000. Lehden edeltäjä Metsästäjäliiton tiedotukset syntyi v. 1952. Vuosina 1965-1994 sen nimi oli Urheilumetsästys-Sportjakten. Tämän 4 kertaa vuodessa ilmestyvän lehden nimenä on vuodesta 1995 lähtien ollut ytimekkäästi Jahti. Sitä ei ole saatavana lehtipisteistä. Lehden päätoimittaja on eräneuvos Juha K. Kairikko.

http://www.metsastajaliitto.fi/index.php?option=com_frontpage&Itemid=469