Venäläinen asetehdas FGUP Izhevsky Mekhanichesky Zavod tunnetaan parhaiten tavaramerkistään Baikal. MCM Margolin taas on saman tehtaan toinen tunnettu tavaramerkki, jolla viitataan .22LR-vakiopistooliin. Näitä on vuosien varrella myyty Suomeen hyvin paljon, samoin kuin sen lyhyempipiipuista pikkuveljeäkin, Margoa.

Kuva: Budapesti Mesterlövésc Egyesület

MCM ”Margolin” on kuuluisa venäläinen vakiopistooli

Nyt maahantuoja Hjorth kertoo, että Izhevskin ilmoituksen mukaan pistoolin valmistus on lopetettu. Maahantuojalla ei myöskään enää ole yhtään asetta varastossa. Ase kummittelee kuitenkin vielä valmistajan nettisivuilla. Samoin se näkyy vielä Asetalo Oy:n sivuilla.

Näin on eräs edullinen .22-pistooli poistunut tai poistumassa keskuudestamme. Se suunniteltiin jo v. 1948, joten onhan sillä ikää. Kilpatasolla ase ei ole ollut kilpailukykyinen enää vuosiin, mutta seuratasolla se oli ja on vieläkin hyvin suosittu.

Esimerkiksi Vuosaaren Reserviupseerit r.y. hankki 1970-luvulla kimppaostoksena Margolinit. Edes pistoolin alkuperämaa ei aiheuttanut meille näppylöitä. Katsoimme sen kuuluisan hinta-laatusuhteen olevan kohdallaan. Ihastusta herätti silloin aseen puulaatikko, kaksi lipasta, työkaluvarustus ja runsas varaosapussi. Muistaakseni mukana tuli nostalginen wanhan hywän ajan peltinen öljypullokin. Silloista hintaa en enää muista mutta edullinen se oli. Toisaalta ei 1970-luvulla tarjontaa ollut lähellekään nykyiseen malliin, sillä maahantuontia rajoitettiin silloin lisenssointijärjestelmällä ja/tai taloudellisella ohjauksella. Neuvostotuotteet olivat suosituimmuusasemassa bilateraalikaupasta johtuen.

Kuva: www.baikal.ru

”Margo” on Margolinin pikkuveli lyhyemmällä 98 mm piipulla

Margolinin tekee erikoiseksi sen suunnittelija Mihail Margolin. Hän oli nimittäin syntymästään saakka täysin sokea, mutta suunnitteli kuitenkin itselataavan pistoolin. Tällä kertaa kirjaimellisesti näppituntumalla! Monessa kirjallisuusviitteessä kiinnitetään huomiota MCM:n korkeaan tähtäinlinjaan, jota pidetään nykyajattelun mukaan eräänä aseen heikkoutena. Tällaistahan ei sokea suunnittelija osannut ajatella ollenkaan, kun ei ollut koskaan elämässään tähdännyt mitään.

   Kuva: www.baikal.ru