Telkkarista tuli 26.3.2008 illalla ”Myytinmurtajat”. Tämä episodi oli numero 50, joka on alun perin lähetetty USA:ssa 19.4.2006. Jakson nimi on ”Bullets Fired Up”. Se käsitteli juuri samaa asiaa, mitä on pohdiskeltu myös ERÄ-saitin keskustelupalstoilla. Jos luoti ammutaan suoraan ilmaan, onko sillä pudotessaan niin paljon energiaa, että se riittää tappamaan ihmisen?

Ilmeisesti sama asia on askarruttanut myös amerikkalaisia, sillä Myytinmurtajat Adam Savage  ja Jamie Hyneman paneutuivat asiaan vallan perusteellisesti. Niin perusteellisesti, ettei päätoimittaja Seppo Suurosella olisi riittänyt budjetti tämän kokeen toteuttamiseen. Eikä minulla pinna, jos olisi pyydetty vastaavaa tekemään. Otetaan siis oppia myytinmurtamisen ammattimaisilta. He tekivät epätieteellisestä asiasta tutkimuksen tieteellisin menetelmin. Vai menikö se nyt toisin päin?

Ensin Adam rakensi tuulitunnelin, missä hän tutki luodin terminaali- eli loppunopeuden vapaapudotuksessa. Hän sai arvoksi 160 km/h, mikä vastaa n. 45 m/s. Tämä korreloi mukavasti tietoni kanssa, jonka mukaan laskuvarjohyppääjän nopeus vapaassa pudotuksessa vakiintuu noin 190 km/h tasoon (53 m/s). Tästä loppunopeudesta (terminal velocity) on juttua linkissä.

Kuva: Wikipedia

Loppunopeus saavutetaan kun kappaleen ilmanvastus ja maan vetovoima ovat yhtä suuret.

Sitten Adam hankki puhallusputken luotien ampumista varten ja sille paineilman. Myytinmurtajat eivät viitsineet ruveta alilatailemaan patruunoita, oltaisiinhan näinkin päästy haluttuun nopeusarvoon. Paineilmalla päästiin vähemmällä työllä.

Luodit olivat 9 mm ja ”.30-06”. Molemmat olivat Full Metal Jacket eli täysvaippaluoteja. .30-06 luoti on 30-kaliiperinen eli noin 7.85 mm halkaisijaltaan, muodoltaan spitzer eli teräväkärkinen. Ysimillisen luodin halkaisija on noin 9.02 mm, muodoltaan pyöreäpäinen (RN). Luotien painoista ei puhuttu. Tällä olisi ollut tietysti vaikutus iskuenergiaan.

Adam ampui tuolla 45 m/s nopeudella luoteja teurastamolta hankittuun sianpäähän. Ysimillinen ponnahti otsanahasta suoraan pois. 30-kaliiperinen lävisti nahan juuri ja juuri, mutta ponnahti sekin takaisin tekemättä kalloon merkkiäkään. Myytinmurtajien arvion mukaan molemmat olisivat tehneet ihmisessä oikein kipeää, mutta eivät olisi olleet kuolettavia osumia.

Mutta sitten tositoimiin. Miehet ajoivat Mojaven autiomaahan kuivuneelle suolajärvelle, siellähän niitä piisaa. Murtajat rakensivat pleksistä telttamaiset suojat ja rupesivat syytämään luoteja erityisestä telineestä taivaalle pystysuoraan ylös. Heliumilla täytetyn säähavaintopallon antamilla tiedoilla pyrittiin neutraloimaan tuulen vaikutus.

Adamin laskelmien mukaan 9 mm luoti pistoolista ammuttuna nousi 650 m korkeuteen yläkuolokohtaansa. .30-06 Garand ampui luodin 3000 m korkeuteen. Herrat odottelivat suojansa alla kuulolaitteilla varustettuna luotien kopsahtelua aavan järven rikkumattomassa hiljaisuudessa.

Uskomatonta, mutta kohtalaisen läheltä ”leiriä” löytyikin kaksi 9 mm luotia. Kumpikin oli tullut maahan jonkin verran sivuttain. Ne uppoutuivat maahan 5 cm. .30-06:n luodin löytäminen olikin jo paljon kovemman työn takana, mutta yksi luoti monesta kymmenestä ammutusta sentään löytyi. Sekin oli uponnut 5 cm.

Vertailun vuoksi ammuttiin maahan pystysuoraan molemmilla aseilla. Pistoolilla upotus oli 15 cm, kiväärillä 30 cm. Nopeudella 45 m/s puhallettuna luodit upposivat tuon 5 cm.

Adam ja Jamie tulivat siihen tulokseen että pystysuoraan ammuttu ja sen jälkeen vapaasti taivaalta putoava luoti ei riitä tappamaan ihmistä, mutta luodin kopsahtaminen päähän olisi kylläkin kivulias tapaus. Mutta he sattuivat yhyttämään erään Dr. David MohlerinStanfordin yliopistosta, joka oli perehtynyt samaan asiaan.

Dr. Mohler kertoi, että hän oli tutkinut naista, joka oli saanut taivaalta luodin reiteensä itsenäisyyspäivän juhlimisen yhteydessä. Luodin alkuperä ei selvinnyt. Mutta oli toinen tapaus, missä luoti oli osunut miestä päähän ja tämä oli kuollut. Tutkimuksissa selvisi, että jälleen juhlinnan yhteydessä joku oli ampunut ilmaan. Aivan uskomattomasti ampuja löytyi, samoin hänen aseensa. Luotien vertailu osoitti tappavan luodin lähteneen tämän miehen aseesta. Ampuja tuomittiin kuolemantuottamuksesta vankilaan. Dr. Mohler väitti ohjelmassa, että tämä on ainoa tapaus maailmassa missä tällaisen tapahtuman seurauksena on julistettu vankeustuomio.

Dr. Mohler kertoi, että jos luotia ei ammutakaan aivan suoraan ilmaan vaan jossain kulmassa, pienessäkin, niin se tekee jonkinlaisen paraboloidin. Sen liike-energia suurenee kovasti, ja tuollainen kuoleman aiheuttava energia tulee mahdolliseksi. Yhdysvalloissa onkin ilmaan ampuminen lailla kielletty useissa osavaltioissa.

Kuva: Wikipedia

Myytinmurtajat Adam Savage (vas.) ja Jamie Hyneman

Myytinmurtajat tulivat siihen tulokseen, ettei luotiaseilla tule ampua ilmaan missään olosuhteissa eikä missään kulmassa. Oli laillista tai ei. Tässäpä pohdittavaa jahtiradiottomalle hirviporukalle. Useimmiten ne merkkilaukaukset ammutaan ilmaan, jotta ääni kuuluisi paremmin.

Muuten, Myytinmurtajat antoivat tälle tapaukselle kaikki kolme arviota: Busted , Plausible ja Confirmed. Se on toistaiseksi ainoa myytti, mikä on saanut nämä kolme yhtä aikaa.