V. 1938 eräs innokas ampuja ja aseista kiinnostunut nuorimies nimeltä Bob Brownell aloitti osapäiväisen aseseppätoiminnan bensa-aseman ja dinerin pidon lomassa iowalaisessa pikkukylässä. Vaatimattomasta alusta on kasvanut mahtiyritys Brownells, Inc . Nykyisenä bittiaikakautena yritys käyttää itsestään nimeä brownells.com ja vaatimattomasti epiteettiä ”johtava asetarvikkeiden, aseen osien ja asesepän työkalujen tavaratalo”.

Brownells sijaitsee Montezuma, Iowassa. Iowa voisi hyvin olla USA:n Kainuu, ja Montezuma voisi olla Hyrynsalmi. Paitsi että Hyrynsalmella asuu 2960 henkeä, Montezumassa 1440.

Bob Brownell julkaisi ensimmäisen ilmoituksensa American Riflemanissa 1943. Vuonna 1949 syntyi ensimmäinen myyntiluettelo. Kaksi vuotta myöhemmin hän lopetti asesepintätyöt, ryhtyi päätoimisesti kaupan alalle ja perusti yrityksen Brownells, Incorporated.

Bob Brownell kirjoitti ensimmäisen kirjansa The Encyclopedia of Modern Firearms v. 1959. Nyt Brownellsin luettelossa on yli 350 asekirjaa, osa oman kustantamon tuotteita. Gunsmith Kinks on kuuluisa sarja, joka sisältää asesepän niksejä. Ne on koottu yhteen vuosien varrella julkaistuista newslettereistä. Bob Brownell aloitti näiden pidon jo 1940-luvulla.

Brownells aloitti asesepän erikoistyökalujen kehittämisellä, valmistamisella ja myynnillä. Niiden kautta minäkin tutustuin yritykseen 30 vuotta sitten. Räpläsin aseita jonkin verran, joten tilasin mm. uloslyöntituurnia ja erään erikoistyökalun. Tilasin myös petausainetta Acraglasia®, Brownellsin ehkä kuuluisinta tuotetta. Brownells ei ole petausaineen keksijä, mutta kylläkin sen popularisoija.

Kuva: Brownells #60 luettelo

Luettelossa on 32 000 ihastuttavaa vempainta pienellä präntillä, yli 500 sivulla

Tämän päivän Brownells on paljon enemmän. Se on 32 000 tuotteen postimyyntitavaratalo. Brownellsin omien tuotteiden lisäksi kaupan on muitakin brändejä. Luettelossa vilisee nimiä kuten Timney, Wolff, Hogue, Clymer, Volquartsen, Lyman, Mitutoyo, Ram-Line, Bell, Briley, Swenson, Ed Brown, STI, Wilson Combat… Nämä kaikki löytyvät 530-sivuisesta pääluettelosta #60. Tämän lisäksi Brownells julkaisee erikoisluetteloita aiheista 1911 ja AR-15/M16.

Brownells #60 luettelon kansi

Brownells ei ole halpahalli. Jonkun tuotteen voit saada halvemmalla muualtakin. Tavaratalomaailmasta analogian ottaen Brownells voisi olla Suomen Stockmann, Ruotsin NK, Englannin Marks & Spencer tai USA:n Macy’s.

Sen sijaan Brownells on ainutlaatuinen yhden pysähdyksen taktiikan asediggarin hovitoimittaja. Tällä on merkitystä nykyaikana kun postin ja rahdin hinnat ovat nousseet taivaisiin. Esim. UPS (United Parcel Service) tuo paketin Montezumasta kotiovelleni ripeästi neljässä, viidessä päivässä. Valmiiksi tullattuna. Mutta siitä mukavuudesta on maksettava. Kannattaa miettiä, jakaako tilauksia useampaan paikkaan vai keskittääkö niitä ajatellen rahti- ja käsittelykustannuksia.

Bob Brownell poistui keskuudestamme v. 1991, mutta hänen poikansa Frank ja pojanpoikansa Pete jatkavat perheyrityksen johdossa. Brownells on harvinainen yritys tämän päivän USA:ssa. Siihen on kolme todennäköistä syytä. (1) Brownells on edelleen perheyritys, (2) se toimii Montezumassa eikä esim. Los Angelesissa tai New Yorkissa, (3) Frank ja Pete Brownell ovat ihan oikeasti kiinnostuneet aseista ja ampumisesta. He myös ihan oikeasti välittävät samoinajattelevista ihmisistä.

Brownells toimittaa Suomeen sellaisia tuotteita jotka eivät vaadi USA:n vientilisenssiä (tietyt aseiden osat vaativat). Lisätietoja web-sivuilta www.brownells.com. Yrityksellä on 7 työntekijää hoitamassa pelkästään ulkomaisia tilauksia. Kaiken kaikkiaan yritys työllistää 180 henkeä.