Edellisessä blogissani kerroin amerikkalaisesta patruunakirjasta Cartridges of the World, jota kehuin raamatuksi. Mutta kun se on englanninkielinen. Aukkoa paikkaamaan riensi jyväskyläläinen Harri Hyytinen, Timo Hyytisen poika, tietotekniikan insinööri ja res. au. Kirja on Arma Fennica-kirjasarjan yhdeksäs teos, ja sen nimi on Patruunat ja kaliberit 1.

Kirjan otsikko antaa ymmärtää, että jatkoakin voi seurata. Alaotsikkoina kannessa on Ruudin ja patruunoiden historia, sekä Sotilas-, reunasytytys- ja pistoolinpatruunat. Esipuheessa mainitaan, että mahdollisessa jatko-osassa käsiteltäisiin esim. metsästyspatruunat ja villikissat. Siinä mielessä harmi, että ainakin metsästäjän kannalta kirjoittamisen olisi saanut aloittaa toisesta päästä. Mutta odotellaan, näppis varmasti paukkuu ahkerasti Jyväskylässä seuraavan osan tiimoilta.

Kuva: Arma Fennica

Toisaalta vallan monesta sotilaskaliiperista on tullut meillekin aivan bona fide metsästyspatruuna. Esimerkkeinä 5.56 NATO (.223 Rem.), 6.5 x 55 SE, 7 x 57 Mauser, 7.62 NATO (.308 Win.), .30-06 Sprg., 7.62 x 54R (53R), 8 x 57IS Mauser, .45-70 Government. Nämä löytyvät tästä kirjasta.

Hyytinen aloittaa hyvin alusta eli jopa ennen munkki Roger Baconin aikoja (1214-1292). 93 sivun yleistiedon jälkeen päästään asiaan eli patruunoihin. Sotilaspatruunoita on käsitelty 78 kpl, pistoolin- ja revolverinpatruunoita 109 kpl ja reunasytyspatruunoita 60 kpl, eli yhteensä 245 kaliiperia. Hyvin monet näistä ovat vanhentuneita, eli tiedolla on vain historiallinen ja lukuarvo.

Pääsääntöisesti yhdelle kaliiperille on annettu yksi sivu. Poikkeuksena meille merkittävä – sekä asehistoriallisesti että tämän päivän käytönkin kannalta – 7.62 x 53R Finnish, jolle on annettu kolme sivua.Patruunat ja kaliberit 1, sivu 121

Vanhan sotapyssyn patruunalle on uhrattu kolme sivua

Jokaisesta kaliiperista on kerrottu myös vaihtoehtoiset tunnetut merkinnät. Myös väkisin metristetyt, jotka olisivat saaneet jäädä vaikka kirjoittamatta, jos minun mielipidettäni kysytään. Patruunapiirroksia ei ole, mutta strategiset mitat on merkitty numeraalisesti. Parempi sekin kuin ei mitään, mutta mittapiirros olisi ollut parempi ratkaisu. Nämä pystyisi rakentamaan sutjakkaasti tietokoneohjelmalla kun nuo mitat ovat kerran valmiina.

Vaihtelevan tasoisia kuvia patruunoista on runsaasti, useasti myös siihen tyypillisesti liittyvän aseen kuvia. Molemmista on pikkuinen historiikki. Kirja on valtaosin mustavalkoinen. Muutamat vanhat valokuvat ja piirrokset ovat teoksen parasta antia.

Vertailu Cartridges of the World-teokseen on luonnollista. Ulkoasultaan Hyytisen kirja on oikea kirja, kovakantinen, kunnolla sidottu ja hyvälle paperille painettu. Se on yhdenmukainen muiden Arma Fennicoiden kanssa ja täysin kirjahyllykelpoinen. Tosin tästä sitten joutuu maksamaankin. COTW:ssa on huikeasti enemmän kaliipereja ja sivujakin, joskin mukana on suuri joukko villikissoja ja vanhentuneita patruunoita.

Patruunat ja kaliberit 1 on ensimmäinen suomenkielinen teos tässä laajuudessa. Se on erittäin tervetullut lisä alan niukkaan suomenkieliseen kirjallisuuteen. Odotan mielenkiinnolla kakkososaa.

Harri Hyytinen: Patruunat ja kaliberit 1
Saarijärvi 2007
Sidottu, 379 sivua
ISBN-978-952-5687-01-9
Arma Fennica Oy  http://www.armafennica.fi/
Hinta 69,50 euroa