”Mitä eroo 22 ja 22 maknumil?” ”223 on sama kun 222 mutta pitempi.” ”Kolkynolla kuus on kolmenollakasista pidennetty paukku.” ”30 kaliiperin luoti on 7.62 mm, koska yksi tuuma on 25,4 milliä. 30/100 x 25,4 = 7,62 mm.” Suomalaisella metsästäjällä ja ampujalla keskimäärin eivät ole kaliiperi- ja patruuna-asiat kovin tukevasti lapasessa. Esson maankuulu tietotoimisto rulettaa edelleen voittaen kunnolliset tiedonlähteet. Mitähän tapahtuu kun Esson baarit kohta ratsastavat auringonlaskuun???

Oikeata tietoa saa mm. latausmanuaaleista, joita olen käsitellyt aiemmin blogissani. Nyt puhun patruunoiden hakuteoksista. Niistä ei ole lataustoiminnan neuvojiksi, mutta ne antavat yleistietoa patruunoista, niiden historiasta ja ehkä käytöstäkin. Aloitetaan suoraan huipulta.

Amerikkalaista Cartridges of the World teosta pidetään patruunateosten raamattuna. Sen aloitti eräs Frank C. Barnes (1918-1992), varsinainen elämän moniottelija muillakin kuin ampumisen ja patruunoiden aloilla. Ensimmäinen COTW – niin kuin kirjaa yleisesti kutsutaan – ilmestyi v. 1965. Nyt on lauteilla 11. laitos (Edition) vuodelta 2006. Jokaista laitosta on täydennetty ja paranneltu sekä virheitä korjailtu. Frank Barnesin poistuttua keskuudestamme työtä ovat jatkaneet muut. Tämän viimeisimmän laitoksen kokooja on asetoimittaja Stan Skinner.

Cartridges of the World, 11tth Edition

COTW on pehmeäkantinen 552-sivuinen järkäle. Kannessa mainitaan, että kirja sisältää tiedot yli 1500 patruunasta. Formaatti on tuttua Gun Digest-tyyppiä, sivukoko on jenkkien Letter Size eli 8&12; x 11″, paperi kohtalaisen tukevaa. Mustavalkoista työtä, eivätkä kuvat ole mitään taideteoksia. Kuin varkain kirjan takaosaan on ilmestynyt kuusi lukuteokseksi tarkoitettua chapteria, joille on raaskittu antaa väriäkin. Mutta valtaosin COTW on tietosanakirja.

Kaliipereita siis piisaa. Jokaisesta on lyhyt historiikki, yleisimmistä tuumayksikköinen mittapiirroskin. Joskus on mukana patruunaan liittyvän aseen kuva. Useimmissa tapauksissa annetaan jonkinlaista ballistiikkatietoa latausarvoineen, mutta latausmanuaaliksi tästä kirjasta ei ole. Se on patruunoiden globaali luettelo, piste. Ja hyvä sellainen onkin.

Kritisoitavaakin löytyy. Keskussytytteiset luotipatruunat on jaettu kahdeksaan lukuun eli chapteriin. Tätä omituista logiikkaa ihmettelin jo 30 vuotta sitten kun sain käsiini ensimmäisen COTW:ni, eikä mikään ole muuttunut. Kummallinen jako on säilytetty pieteetin vuoksi, otaksun. Esimerkiksi halusin katsoa patruunaa .308 Norma Magnum, eikä tahtonut löytyä. Onneksi indeksikin on olemassa ja se pelasti päiväni. Norman patruuna löytyi luvusta Obsolete American Rifle Cartridges”! Toimittaja kehtaa vielä väittää, että ”tältä osastolta sitä useimmat hakisivatkin”.

Eräs pilkunviilauskriteeri on myös katsoa, osaako hakuteos erottaa toisistaan 7.62 x 53R ja -54R patruunat. Näillä kun on erilainen C.I.P.-standardi. COTW ei osaa, vaan sanoo 7.62 x 53R Russian, kun se oikeasti olisi Finnish. Tekstissä tosin mainitaan, että patruunoita voidaan kutsua kahdella nimellä, mutta sitä ei kerrota, että niille on kaksi standardia. Tämä kauneusvirhe ei ole merkittävä. Isämme ja isoisämme ovat vaihtaneet näitä patruunoita ristiin surutta silloin kun Kollaa kesti ja Taipaleella taisteltiin.

Cartridges of the World, sivu 7.62 x 39/7.62 x 53R

Tutut 7.62 x 39 ja 7.62 x 53R joutuvat jakamaan sivun keskenään

Keskussytytteisten lisäksi teoksesta löytyvät luvut amerikkalaisista reunasytytteisistä patruunoista ja haulikon patruunoista.

Mutinoistani huolimatta tämä kirja kuuluu jokaisen vakavasti patruuna-asioihin ja ampumiseen suhtautuvan kirjahyllyyn. Se on hakuteos, mutta samalla aikamoinen patruunahistorian pläjäys. Jospa ottaisit kirjan sängynpäätyyn ja opiskelisit yhden patruunan joka ilta, niin 1500 illan eli runsaan neljän vuoden kuluttua tietäisit jonkin verran patruunoista. Luku-chaptereista nykyaikaan liittyvät mielenkiintoiset kaliiperit 6.8 Rem. SPC ja .50 BMG, muut ovat historiallisia artikkeleita kuten juttu Dreysen neulakivääristä.

Kirjan kieli on amerikanenglanti eikä suomennoksen perään kannata haikailla. Jos kielikysymys kerta kaikkiaan pökkää vastaan, niin näille lukijoille on hieman lohtua luvassa ensi viikolla. Samalla kanavalla, samaan aikaan.

Frank C. Barnes, Stan Skinner (Ed.): Cartridges of the World
Gun Digest Books, Iola, WI, USA; 2006
ISBN-13: 978-0-89689-297-2
Erikoiskirjakauppa Alfamer Oy, Helsinki
Hinta 48,10 euroa
(myös postimyyntinä www.alfamer.fi)