Viime blogissa lupasin tutkiskella syitä 1911-pistoolin valtaisalle uustulemiselle. Näitä tehtaillaan ahkerammin kuin koskaan pistoolin varsinaisena ”virka-aikana”, 1911-1985. Tätä vauhtia voimme pian todeta, että 1911 on maailman kaikkien aikojen suosituin/eniten valmistettu pistooli, ellei se ole tätä jo nyt.

Perinteinen valmistaja tälle pistoolille oli Colt. ”Government Colt” oli yhteen aikaan aseen yleisnimitys. Tänä päivänä pistoolia valmistaa USA:ssa, Kanadassa ja muualla maailmassa vähintään 50 yritystä.

Valmistajilla on useita strategioita. Jotkut rakentavat uskollisesti vanhan sotilaspistoolin mukaisia aseita (military specs), jotkut siitä käytännöllisempään suuntaan viriteltyjä pistooleita lähinnä palveluskäyttöön (law enforcement) tai kodin turvaksi, jotkut rakentavat puhtaita kilpa-aseita ratakäyttöön. Kaikille tuntuu olevan tilaa markkinoilla.

Kuva: Kimber

Miksi 1911 on niin suosittu? Syitä on useita. Ensinnäkin, konstruktio on erittäin nerokas. Vaikka se syntyi yli 100 vuotta sitten, monet tämän päivän pistooleita noudattavat samoja periaatteita, jopa toteutuksiakin.

Toiseksi, monet amerikkalaiset ovat tutustuneet 1911:een sotaväen aikana. Se on jo sinänsä suosion tae. 1911 mielletään lähes geneeriseksi pistooliksi. Monissa sarjakuvissa piirretty yhdenkäden ase on juuri 1911.

Kolmanneksi, 1911 on poikinut valtavan määrän kilpailuja ja luokkia. Siitä on tullut valtio valtiossa. Joissain lajeissa säännöt voivat olla hyvinkin tiukasti kirjoitettu 1911:n ympärille. Jos haluat osallistua näihin kisoihin, sinulla on oltava 1911.

Neljänneksi, perusase on samalla kertaa kaunis ja macho. Siinä on cojones, niin kuin Ernest Hemingway olisi sanonut. Hemingway oli 1911 fani. Ja jos joku sanoo, että 1911 on ”jatke”, niin tuskin sanoja hirveän väärässäkään on.

Viidenneksi, .45 ACP patruuna on muodostanut aivan oman halonsa, vaikka nykyään löytyy paljon tehokkaampiakin. Toki 1911-pistoolia pesitetään muillekin kaliipereille, mutta .45 ACP on se ”oikea”. Ja toki muitakin pistooleita pesitetään .45 ACP:lle, mutta se ainoa oikean kuuloinen yhdistelmä on 1911/.45 ACP.

Kuva: Ed Bown

1911 on muodostanut aivan oman teollisuutensa. Siitä on kirjoitettu lukuisia kirjoja. Brownells julkaisee omaa luetteloaan 1911:n viriosista. Luettelo on 62-sivuinen. Kulttimaineeseen nousseita taloja, jotka rakentavat joko kokonaisia 1911 pistooleita tai niiden viriosia, on vaikka kuinka paljon: Ed Brown, Wilson Combat, Caspian Arms, Nighthawk Custom, Essex Arms, Les Baer, STI International… Se on luonut kerhoja ja nettikeskustelupalstoja.

1911 on erityisen suosittu maissa, joissa on vielä laillista sanoa ääneen, että pistoolilla ampuminen on hauskaa.