Edellisessä blogissani puhuin aseiden äänenvaimentimista. Saamme olla Suomessa iloisia, että voimme yleensä puhua niistä. Suomi on tässä kulttuurissa ylemmällä keskitasolla. Meitä edellä ovat esim. Englanti ja Ranska, alapuolella taas maat joissa se on rajoitettu tai kielletty, esim. Italia.

Kaikkein änkkäkielteisin maa on ehkä yllättäen USA, jossa vallitsee vuonna 1934 säädetty National Firearms Act (NFA). Laki on pohjaton suo jota en rupea kuokkimaan. Todettakoon vain, että laittoman äänenvaimentimen hallussapidosta voi seurata 10 000 dollarin sakko tai 10 vuoden vankilakakku tai molemmat.

USA:n vihat juontuvat kieltolain aikaan 1920-luvulle, ”roaring twenties”, jolloin Al Capone ja Machine Gun Kelly laulattivat estoitta Tommy Gun’ejaan Chicagon South Siden kujilla ja autotalleissa. NFA kohdistettiin lähinnä sarjatuliaseisiin – machine guns – mutta äänenvaimentimet tulivat siinä kylkiäisenä. Eikä tilannetta olla vaivauduttu päivittämään kohta 74 vuoteen!

Kuva: www.winstonchurchillshop.com

Toisaalta Skotlannissa vaikuttaa yritys Jackson Rifles, joka markkinoi peräti kolmen suomalaisen valmistajan äänenvaimentimia: SAK, BR-Tuote ja Ase-Utra. Tällä alueella pieni Suomi onkin yllättäen suuri maa. Valmistajia kun on Suomessa vielä vähintäin puoli tusinaa lisää.

Eräs alue, jolla ei äänenvaimentimia olla nähty, on ISSF:n, SAL:n ja CISM:in sääntömääräiset lajit. Ajattelen lähinnä 300 m ammuntaa, jossa käytetään tukevia patruunoita: .308 Win.:ia, 6 mm BR Normaa tai 6,5 x 47 Lapuaa. CISM:n ammunnoissa Suomen sotilaat käyttävät 7.62 x 53R:ää, Ruotsin ja Norjan 6.5 x 55SE:tä. Kaikista lähtee ihan timakka ääni, myös 6-millisestä.

Sotilasammunnassa tuon äänenvaimentimen käyttämättömyyden ymmärtää. Sotilasammunta pyrkii olemaan kalustoltaan aika lähellä oikeita sotilasaseita, ja sodankäynnissähän ei vielä olla keritty ääntä paheksumaan.

Mutta siviilirata-ammunnassa ei pitäisi olla mitään syytä olla käyttämättä vaimenninta, vai onko? Kyllä on. Se löytyy SAL:in kiväärilajien teknisistä säännöistä: ”Rekyylin vaimentimien ja suujarrujen käyttö kivääreissä on kielletty.”

Kuva: Bleiker Swiss Rifles

Sveitsiläinen Bleiker on ISSF:n sääntöjen mukainen 300 m vakiokivääri. Mutikka piipunsuussa on jyväjalka

Kun äänenvaimennin toimii samalla rekyylinvaimentimena, suujarruna ja liekinsammuttimena, on se SAL-kilpailujen radoilla kielletty. Eikä SAL ole tuota sääntöä keksinyt, vaan se on tullut kansainvälisen kattojärjestö ISSF:n (International Shooting Sports Federation) päämajasta Münchenistä. Ja ISSF:n taas on paha sallia sellaista laitetta, jonka on joissakin ISSF-jäsenmaissa lailla kielletty.

Myös USA kuuluu ISSF:ään. Olisi se noloa, jos Juha Hirvi lähtisi kilpailumatkalle äänenvaimennetun Grünig & Elmigerinsä kanssa jenkkeihin. Siellä tulli takavarikoisi hänen kilpa-aseensa ja toteaisi Juhan syyllistyneen liittovaltiorikokseen ja NFA:n vastaiseen tekoon. Juha palaisi Kotkaan pitkäpartaisena 10 vuotta myöhemmin ja 10 000 dollaria köyhempänä.

Kuva: Matti Erkkilä

Juha Hirvi ampuu tänä vuonna Pekingin olympialaisissa

Eli ennen kuin saadaan ratakiväärit äänenvaimennettua, on ensin monien valtioiden muutettava lainsäädäntöään äänenvaimentimien suhteen. Työ pitäisi aloittaa sekä ISSF:stä että Brysselistä yhtä aikaa. Jenkkien pään kääntäminen onkin vaikeampi tapaus, semminkin kun jopa Kalifornian kuvernööri”Iso Arskakin” on kääntänyt takkinsa täysin ja ruvennut asevastaiseksi. Edellisessä elämässään hän papatti M60-konekivääriä lonkalta.

Toista se oli presidentti Ronald Reaganin (1911-2004) aikaan kun tämä oli Kalifornian kuvernöörinä 1967-1975. Teflon-presidentti oli aseihmisiä. Senkin jälkeen kun hänet yritettiin murhata Röhmin revolverilla.

Kuva: En.Wikipedia