AAHY eli Sisäasiainministeriön Arpajais- ja asehallintoyksikkö järjestää asehuutokauppoja, joissa punnitaan aseiden käypäiset arvot. Se on myös oiva tilaisuus saada ”se puuttuva” järkihintaan, jos on tuuria mukana ja pää pysyy kylmänä.

Kun aselain toiseen vaiheeseen liitettiin amnestiapykälä (”armovuosi”) v. 2003, luotiin myös menettely mitä vapaaehtoisesti luovutetuille aseille tehdään. Ratkaisu oli huutokauppa ja sen toteuttajaksi määrättiin AAHY. Nämä huutokaupat on aina järjestetty Riihimäellä, jossa paikka on vaihdellut. Kerralla myydään noin 200 asetta. Tämä määrä siksi, että tilaisuus saataisiin vietyä läpi järkevässä ajassa.

Kuva: Pekka Suuronen

Sitten vuoden 2004 asehuutokauppoja on järjestetty 17 kertaa ja niissä on myyty 3200 asetta. Lähes kaikki aseet ovat menneet kaupaksi johonkin hintaan, ainoastaan alle 10 asetta ovat jättäneet huutajat kylmäksi. Mutta erittäin monta asetta on kylläkin myyty viidellä eurolla.

Kuva: Pekka Suuronen

Husqvarnan torpparipyssyjä myydään ”femmalla”…

Toista ääripäätä edustaa kallein huudettu ase, saksalainen Bittner-pistooli vuodelta 1893. Siitä maksettiin 2100 euroa 12.12.2007. Myytyjen aseiden keskiarvohinnaksi tulee vajaat 140 euroa.

Kuva: Pekka Suuronen

…mutta siististä Smith & Wessonista pitää pulittaa rahaa ihan oikeasti…

Huutokauppoja järjestetään ensi vuonna 4-5, ja ne järjestetään logistiikkasyistä aina Riihimäellä. Seuraavaa on kaavailtu helmikuun loppupuolelle 2008. Huutokaupat ilmoitetaan netissä AAHY:n sivustoilla. Siellä on näkyvissä myytävien aseiden luettelo ja huutokauppaehdot. Tilaisuuteen pääsy edellyttää aseen hankkimislupaa tai asekeräilijän lupaa. Muutoin et pääse edes portista läpi ohi virkapukuisen poliisin.

Huutokauppaluettelossa on minimalistisesti tietoja. Esimerkiksi ”Haulikko, Husqvarna, sarjanumero xxxx, 20/65, kertatuli” voi merkitä mitä tahansa. Ase voi olla rinnakkaispiippuinen arvoase ”modell 310 AS” tai yksipiippuinen läppälukko ”system Remington”. Se voi olla hanallinen tai hanaton. Se voi olla mustaruuti tai savuton. Joko aarre tai roina. Kunto voi olla mitä tahansa. Siksi huutokauppaan meno on aina arpapeliä.

Vielä enemmän arpapeliä on ostaminen. Aseet ovat näytillä 1,5 tuntia ennen huutokauppaa. Ne ovat telineissä tai myyntipöydillä vaijereilla toisiinsa sidottuina. Niitä pääsee tarkastelemaan päällisin puolin, mutta hypistelemään vain rajallisesti. Aseen toimivuudesta ei ole tietoa. Ase myydään ”as is”, siinä kunnossa kuin se on. Takuu ei pääty edes meklarin nuijan paukahdukseen, sillä mitään takuuta ei ole ollutkaan.

Kaikesta huolimatta AAHY:n huutokaupat vetävät säännöllisesti toistasataa huutajaa. Useimmat ovat asekeräilijöitä tai asekauppiaita, jotka etsivät kokoelmansa jatketta tai hyviä diilejä käytettyjen aseiden myyntihyllyille. Tai voidaan ase ostaa varaosiksikin.

Tyypillisesti huutokaupan aikajana on seuraava. Aseiden näyttö 09:00-10:30. Huutokauppa alkaa kello 11:00 ja 12:20 pidetään tauko. Kello 12:50-14:00 huudetaan loputkin aseet. Myytyjen aseiden rahastamisessa ja paperisodan täyttämisessä menee jokin aika. Kello 15:00 tilaisuus on päättynyt. Meklari Ilkka Leino pitää yllä kauheaa vauhtia.

Kuva: Pekka Suuronen

Pentti J. Virtanen pitää kahvitaukoa ja pohtii seuraavia huutoja

Huutokaupan kiehtovuus ja jännittävyys saattaakin piillä sen epävarmuudessa. Menin huutokauppaan kaksi asetta mielessäni. Molemmille olin asettanut etukäteen hintakaton, jonka yli en menisi. Minun ”kahdensadan euron aseeni” myytiin 250 eurolla. Toiseen olin varannut 100 euroa. Se meni kolmellasadalla. Palasin kotiin ilman aseita, mutta tyytyväisenä siitä, että en ollut antanut huutokauppapsykoosin vaikuttaa päänuppiini. Seuraavassa huutokaupassa voi olla taas samoja aseita. Tai sitten ei?

Tulevassa ASE-lehdessä 1/2008 on 12.12. järjestetystä huutokaupasta enemmän, myös huudettuja hintoja.