Viisi vuotta sitten tein jutun ”Patruunat netissä”. Sitä varten kahlasin läpi kolmetsadat verkkosivustot joissa oli yhteensä tuhansia tai kymmeniä tuhansia sivuja. Yllätys, yllätys: Oli hyviä sivustoja, huonoja sivustoja, kaikkea siltä väliltä ja vielä sitten hajontaa äärilaitojen ulkopuolelle!

Vuoden 2002 jälkeen on paljon tapahtunut, paljon kehittynyt. Olen nähnyt paljon lisää sivustoja ja paljon ovat valmistajat petranneet vuosien varrella. Mutta yllä oleva perustilanne ei ole miksikään muuttunut. Edelleen on hyviä ja huonoja sivustoja eli saitteja (website).

Köyhimmillään sivusto saattaa olla yksi ainoa ruutu, jossa on ainoastaan valmistajan yhteystiedot. Tietysti parempi sekin kuin ei sivua lainkaan. Laajimmillaan sivusto on oikea kirjasto. Laajan tiedon hallintaan tarvitaan loogista näytille panoa ja kunnon sivustokarttaa, muutoin surffaaja uppoaa niin syvälle suohon, että hyvä jos ulos osaa.

www.norma.cc

Mielestäni ruotsalaisen Norman sivusto on maailman paras patruuna-alalla. Saavutus on kunnioitettava, sillä Norma on kevytsarjalainen maailman patruunavalmistajana (135 työntekijää, 23 miljoonaa patruunaa/v.) Mutta ei se määrä vaan se laatu. Kieliversiot ovat ruotsi, englanti ja saksa. Melko varmaa on, että suomenkieltä ”ei oo, ei tuu eikä tilata”.

Norman sivustoilla on valtavasti tavaraa. Annan kunniamaininnan koko potin hallittavuudesta. Päämenu jää esille sivun valitsemisen jälkeen, ei tarvitse pakittaa monen tason kautta. Sapiskaa annan sen sijaan sivustokartan (site map) eli sivuhakemiston puuttumisesta.

Sivut ovat erittäin informatiivisia, amerikkalainen ”hype” loistaa poissaolollaan (paitsi tietysti ”metsästysjutuissa”). Haettava tieto löytyy selkeästi jäsenneltyjen hakusanojen alta. Kaliipereista on historia ja selkeä mittapiirros. Välilehdeltä ”Ballistik” aukeaa erillinen (ja ilmainen!) ballistiikkaohjelma graafisine kuvaajineen.

Kuva: www.norma.cc

6 mm BR Norma on tehtaan ”oma” kaliiperi vuodelta 1995

Norman grafiikka on hienoa. Toisaalta sivujen kaunis ulkonäkö, tummat taustat ja kauniiden auringonlaskujen lataaminen rassaavat hitaampia koneita. Norma ei ole yksin syyllinen käyttäjän tölvimiseen. Webmasterit rakentavat sivujaan kovavääntöisillä superkoneilla hulppean suurilla LCD-littanäytöillä optimivalaistuksessa, ja tuumaavat, että katsojilla on totta kai samanlaiset vehkeet. Nörtit rakentavat rikollisen usein ohjelmat UXGA-resoluutiolla (1600 x 1200 px), kun esimerkiksi minä katselen sivustoja XGA-resolla (1024 x 768 px) niin kuin useimmat tekevät. Seurauksena on jatkuva vierittämisen tarve.

www.hodgdon.com

Toinen hieno sivusto on amerikkalainen Hodgdon, mutta vain jälleenlatausruudin alalla ja toisella tavalla. Linkkiä klikkaamalla aukeaa teksti ”Tervetuloa mahdollisimman täydelliselle jälleenlataustiedon lähteelle Hodgdon-, IMR– ja Winchester-ruudeista”. Tästä käytetään nimitystä ”Reloading Data Center”. Se on todella hevi juttu ja sen latautuminen kestää kauan, koska se on käytännössä täydellinen Reloading Manual, jälleenlatauskäsikirja. Sama löytyy myös osoitteesta data.hodgdon.com. Hodgdonista on tullut maailmantekijä ruutimarkkinoilla nyt kun se markkinoi myös entisen DuPontin ja entisen Winchesterin ruutitehtaan (St. Marks) palloruutia jälleenlataajille.

BTW, Hodgdon toimii nykyisin myös VihtaVuoren jakeiljana USA:ssa, eli tarjoaa siellä neljää ruutimerkkiä!

Hodgdon-tietoutta löytyy myös Hodgdonin kotisivujen kautta avaamatta tuota latausmanuaalia. Sieltä löytyy valikkoja kolmestakin rivistä. Yleiskuvaksi jää sekatavarakauppa, jossa on hirmuisesti tavaraa (= tietoa), mutta järjestyksenpidossa olisi toivomisen varaa. Aivan huikea linkkiluettelo löytyy, mutta ei sivustokarttaa.

Miten sitten kotimaiset kilpakumppanit pärjäävät kansainvälisessä nettikilpailussa? Otetaan Lapua ensin kättelyyn.

www.lapua.fi

Lapuan kielet ovat suomi, englanti ja saksa. Suomalainen käyttäjä on tietysti mielissään äidinkielestään. Eivät Lapuan sivut huonoja ole, mutta jotenkin ne vaikuttavat aneemisilta Norman jälkeen. Suuri kunnia on annettava runsaista ladattavista asiakirjoista mukaan lukien latausopastimet. Sivustokarttakin löytyy. FAQ eli UKK on hyvä idea, mutta kun niitä tarjotaan vain 10?

Ballistiikkataulukot löytyvät ladattavasta Lapuan esitteestä sekä metrisinä että brittiläisinä yksikköinä. Tietoa on kyllä paljon. Metsästyspatruunoiden ballistiset tiedot annetaan 300 m asti, joidenkin tarkkuuspatruunoiden jopa 1000 metriin. Yhdenkäden aseiden ja .22 Long Riflen tiedot ilmoitetaan 100 metriin. Kun tiedot ovat paperiesitteestä luodussa PDF-muodossa, tiedostojen latautuminen kestää, eikä niiden selaaminen ole joustavaa.

VihtaVuoren ruutitieto löytyy nykyään Lapuan sivustoilta, sillä Lapua hoitaa Eurencon hallinnassa olevan Vihtavuoren ruutitehtaan jälleenlataus- eli relo- eli kanisteriruutien jakelun. Eurencossa taas ajajan pallilla istuu ranskalainen SNPE Matériaux Energétiques.

www.sako.fi

Sakolla on kahdet sivustot, joista Sako Suomi näyttää alkuun onnettomalta. Siellä on kuitenkin tuotekuvaston latauslinkki, josta saa PDF:nä auki kolme patruunoihin liittyvää sivua. PDF:n ongelmina ovat hidas aukeaminen ja se, että tarvitaan nörtti irrottamaan tai kopioimaan sieltä jotain, tekstiä tai kuvia. Eli se on pelkästään katselusivu. Mitään interaktiivisuutta ei ole eikä sivulta pääse mihinkään paitsi peruutusnuolella.

www.sako.fi osoitteella pääsee kansainväliselle sivustolle, joka on englanninkielinen. Sieltä löytyy välilehti Cartridges, josta voi valita Centre fire rifle cartridges, Practise cartridges tai Reloading components. Näiden kohdalla on valittava pieni linkkiteksti Datatable, joka on niin piilotettu, että luulee Sakon patruunatietojen olevan valtionsalaisuuden. Tämän takaa aukeaa kyllä kiitettävästi patruunatietoa 300 metriin ampumamatkaan asti.

Sakon ongelmana ovat synkänmustat taustavärit ja kovin pieni teksti. PDF-taulukkoa on suurennettava reippaasti jotta se olisi luettavissa, ja sen seurauksena joudutaan taas vieritystöihin.