Yhteistyöni Erän päätoimittaja Seppo Suurosen kanssa alkoi tammikuussa 1984, kohta 24 vuotta sitten. Seppo oli jo konkaritoimittaja ja lehtialan ammattilainen, tiesi kaiken veneistä ja oli vannoutunut kalastusfriikki. Mutta aseala oli hänelle vähemmän tuttu. Seppo kysyi minulta aina tavatessamme: ”Mitä uutta pyssyrintamalta?” Ja vastasin aina: ”Eipä paljon pirumpaa sen jälkeen kun Peter-Paul Mauser sai valmiiksi lukkolaitteensa Mauser System 1898

Vastaukseni on vielä näinä päivinä samanlainen.

Kuva: http://de.wikipedia.org/wiki/Mauser_System_98

Mauser System 1898:n lukko

Ylijäämäisiä Mauser-kivääreitä on maailma pullollaan, kun useimmat  sotavoimat ovat korvanneet ne itselataavilla automaattikivääreillä, AR-15:llä, FAL:illa ja FNC:llä. Vanhat Mauserit ovat haluttuja aseita. Yhdestä Shotgun News-lehdestä voi nähdä saksalaisten lisäksi myös belgialaisia, argentiinalaisia, meksikolaisia, espanjalaisia, jugoslavialaisia ja ruotsalaisia Mausereita kaupan.

Vanha ratkutukseni Sepolle tuli mieleen vuoden 2003 IWA-näyttelyssä. Siellä saksalainen metallialan yritys GOLmatic esitteli ylpeänä tehdasuusia (”Neufertigung”) Mauser 1898 lukkolaitteita, Made in Germany! Kyllä Peter-Paul Mauser oli todella aikaansa edellä. Ilmankos hänestä tuli myöhemmin Paul von Mauser.

Se oikea Mauser Oberndorf am Neckar ei valmistanut Mauser-lukkoja enää 2. maailmansodan jälkeen. Tehtaasta tuli osa Rheinmetall-konsernia valmistaen järeämpiä sota-aseita. Mauser-nimellä valmistettiin Saksassa kylläkin kivääreitä parinkin yrittäjän toimesta hieman toisenlaisella lukkolaitteella. 1999 herrat Lüke ja Ortmeier hankkivat oikeudet Mauser-nimeen ja alkuperäiseen lukkolaitteeseen. Mauser M98:n valmistus elvytettiin uudelleen Isnyssa. Samasta tehtaasta tulevat myös Blaser-aseet.

Kragujevacissa, entisessä Jugoslaviassa, sijaitsee vanha valtion arsenaali. Se on nykyiseltä nimeltään Zastava oruzje ja valtio on nykyään Serbia. Siellä valmistettiin Jugoslavian Mausereita sodan aikana. Siviiliversio syntyi v. 1956. Aseita on markkinoitu paitsi Zastavan nimellä myös Interarmsin, Charles Dalyn ja Whitworthin nimillä. Viimeisin aluevaltaus tuli v. 2006 kun Remington otti Zastavan Mauserin ohjelmaansa nimellä Remington Model 798.

Kuva: www.remington.com

Remington Model 798 on mauserlukkoinen kivääri

Sako 85-kivääri syntyi samoin v. 2006. Lukosta sanotaan, että siinä on ”kontrolloitu syöttö”. Tämä on nimenomaan Mauser-lukon ominaisuus. Patruuna viedään pesään lukkoon kytkettynä eikä vain lukon edellä työnnettynä.

Kontrolloitu syöttö lienee eräs syy, miksi Mauser-lukko on niin legendaarinen. Toinen, mahdollisesti tärkeämpi syy oli alkuperäisen Mauser-tehtaan pedanttinen työnlaatu. Samaa vaadittiin lisenssivalmistajiltakin muissa maissa.

Aseihmiset ovat vanhoillisia. Harva haluaa ajaa T-mallin Fordilla vm/1926 tai Volkswagen Kuplalla vm/1934. Tai lentää Junkers F13:lla vm/1925 tai kuunnella Telefunkenin putkiradiota vm/1935. Tai laskea prosentteja mekaanisella Facit-snurralla vm/1949. Mutta Mauserin lukkolaite vm/1898 on edelleen kuumaa tavaraa.

Pari blogia sitten kehuin Mosin-Nagantia. On sanottava, että Mauser on kuuluisampi lukkolaite vaikka Mosin-Nagantia valmistettiin ehkä enemmän. Jopa ei-aseihmiset tuntevat Mauserin. Mosin-Nagantin tietämiseen tarvitaan asediggari.