Blogissani 2.11.2007 käsittelin kolmen suuren suomalaisen asevalmistajan vaiheita, eli Sakon, Tikan ja Valmetin. Kuten tunnettua on, näistä on ainoastaan yksi jäänyt eloon, onneksi entistä vahvempana ja vahvan omistajan tukemana. Lupasin samassa yhteydessä kertoa muistakin suomalaisista asevalmistajista. Tässä ensimmäinen osa.

Jyri Jalonen

Jyri Jalonen toimii Roismalassa Pirkanmaalla. Hän valmistaa pulttilukkoisia siluettipistooleita, laukaisulaitteita sekä kiväärin lukkolaitteita eli aktioita. Nämä ovat Jyri Jalosen omaa suunnittelua nimeltään JJ-aktio. Niitä käytetään sekä metsästykseen että rata-ammuntaan. Jalonen on valmistanut aseita vuodesta 1990. Määrä on tuhannen luokkaa.

Kuva: Matti Erkkilä

Jyri Jalonen, teräsaihio ja valmis JJ-lukkolaite

JJ-aktiot ovat käytännössä kustom-juttuja, eli asiakkaalla on hyvin pitkälle vapaus valita minkälainen aseesta tulee, kaliiperia myöten. Piiput ovat tulleet näihin päiviin lähistöllä vaikuttavalta Erkki Mäkiseltä, mutta tämä on jäähdyttelemässä toimintaansa. Päivän tilanne on tarkistettava asetta tilattaessa.

Pirkan Ase Oy

Pirkan Ase on Torsti Laaksosen v. 1979 Tampereelle perustama yritys. Torsti on asealan ammattilainen jo varusmiespalveluksen ajoilta. Sittemmin hän vaikutti Tampereen Asepaja Oy:ssä kehittäen lukuisia asekonstruktioita kuten TAP-65, TAP-66, TAP-70, TAP-375 Lakelander ja Karibu. Suoravetolukkoisella ampumahiihtokiväärillä oli niminä Finnbiathlon, Wildboar ja T-Bolt.

Pirkan Aseen alkuaikoina valmistettiin erilaisista sotilaskivääreistä hirviaseita. Aihioina olivat Winchester M1895:t ja Mosin-Nagantit sekä Enfield P14:t silloin kun niitä sai. Torsti antoi myös aseteknisiä neuvoja asekirjoittajille kuten Seppo Hämäläinen ja tämän kirjoittaja. Toimipa Torsti myös .460 Weatherby Magnumin koeampujanakin.

Kuva: Matti Erkkilä

Pirkan Aseen Harri Laaksonen (vas.) ja Torsti Laaksonen

V. 1994 syntyi suoravetolukkoinen Lynx metsästys- ja tarkkuuskivääri. Sen myötä Pirkan Aseesta tuli bona fide asevalmistaja. Siipiä on käyty koettamassa myös Nürnbergin IWA-näyttelyssä. Lynxiä on valmistettu yli 400 kappaletta. Torsti jäi eläkkeelle v. 2000 ja myi Pirkan Aseen veljenpojalleen Harri Laaksoselle.

Oy Loppo Production Ltd

on savonlinnalaisen aseseppä Martti Löppösen yrityksen nykyinen nimi. Hän on rakentanut vuodesta 1976 revolvereita ja pistooleita siluetin unlimited-luokkaan sekä lisäksi erilaisia kustom-aseita tilauksesta. Takavuosilta muistetaan isokaliiperinen metsästyskivääri Loppo-Petra. Aseita valmistui yli 300 kappaletta.

Kuva: Jussi Löppönen

Martti ”Myrä” Löppönen on toiminut aseseppänä yli 30 vuotta

Löppönen suorittaa nykyisin sotilasaseiden muuntamista metsästyskäyttöön sekä deaktivoi aseita tilaustyönä.

Topical Oy

Kari Lehtinen perusti yrityksen v. 1989. Hän oli Valmet Tourulan tehtaan haulikkomiehiä ja ryhtyi yrittäjäksi kuultuaan Valmetin asetuotannon lopettamisesta. Ideana oli valmistaa haulikko umpiteräksestä koneistamalla, eli piiput eivät syntyneet putkesta vaan teräsharkosta. Samasta aihiosta syntyi piippusidos. Topical toimii Vaajakoskella. Haulikoita on valmistunut noin 800.

Topicalin suunnittelija oli Tikkakosken emeritus-asesuunnittelija Toivo ”Topi” Pirttimäki, josta ase sai nimensä.