Kysymys: Olen vähän ulalla että missä Tikka haulikot oikein nykyään tehdään? Entä kiväärit? Kun kaverit puhuvat, että Tikan kivääreissä on italialaiset raudat. Entä missä Sakot tehdään nykyään? ”Suomipoika”

Tällainen kysymys on lähetetty Reppuun. Valotan tässä blogissa Sako-Tikka-Valmet kuviota lyhyemmän oppimäärän verran.

Asiasta liikkuu hirmuinen määrä kaupunkilegendaa, mikä ei ole ihmekään. Suomalaisen aseteollisuuden kuviot ovat kieltämättä olleet monipolviset. Otetaan helpoin ensin eli Sako. Sakot on aina ja ainoastaan tehty Suomessa ja Riihimäellä. Sako toimi vv. 1921-1927 Helsingissä, mutta silloin vain aseiden korjauspajana, ei valmistajana. Vuodesta 1927 Sako on sijainnut Riihimäellä, vieläpä samalla tontilla.

Omistussuhteet ovat olleet kirjavat. Omistajina ovat olleet mm. Suojeluskunta, Suomen Punainen Risti, Suomen Kaapelitehdas, Nokia Kaapeli, Nokia Koneteollisuus ja Metso. Ei ole kauhean yleisessä tiedossa, että kännykkäkukkulan kuningas Nokia oli pyssytehtailija vielä v. 1999! Vuodesta 2001 Sako on ollut italialaisessa omistuksessa (Beretta Holding), mutta aseet ovat suomalaista suunnittelua ja suomalaista työtä. Puutukit tulevat valmiina Italiasta. Puun alkuperä lienee lähi-itä (Turkki jne.) paitsi laminaattitukeissa.

Sako on valmistanut pääsääntöisesti pulttilukkoisia kivääreitä. Pistoolit olivat lyhytaikainen odysseia. Vipulukkokivääreitäkin valmistettiin, mutta haulikot jäivät prototyypeiksi. Itselataavat kiväärit rajoittuivat rynnäkkökivääriin ja sen siviiliversioihin.

Jyväskylän pohjoispuolella Tikkakoskella valmistettiin aseita 1928-1989. Mutta kuinka moni tietää, että ”suomalainen Tikkakoski” – mm. Suomi-konepistoolien valmistaja – oli vuoteen 1944 saakka saksalaisen industrialistin omistuksessa? Tikkakosken myöhempiä omistajia olivat Neuvostoliitto (1947-1957), OKO-Pankki, Nokia Kaapeli, Nokia Koneteolliuus ja Sako.

Tikkakosken viimeiseksi haulikoksi jäi malli 77. Yrityksen omistukseensa hankkinut Sako päätti v. 1989 lopettaa tehtaan toiminnan Tikkakoskella. Aseiden valmistus siirrettiin Riihimäelle. Tikka-kiväärien valmistusta jatkettiin, mutta haulikoiden tekemiseen ei Sakolla ollut perinteitä eikä innostusta. Siksi päätettiin tehdä private label-järjestely ja ostaa haulikot Italiasta Tikka-leimattuina, eli hyödyntää tunnettua brändiä jatkumona.

Toimittajaksi valittiin Fabarm S.p.A. Travagliatosta. Tältä ostettiin monenlaisia haulikoita: Päällekkäispiippuisia (Tikka H12, H12E, H12EL, H20, H12TR), rinnakkaispiippuisia (Tikka SS12) yksipiippuisia (Tikka S12), itselataavia (Tikka M97A ja M97A Lokka) ja pumppuja (Tikka MP1, MP2 ja MP3).

Beretta (Gardone Val Trompia) on eräs maailman suurimmista haulikonvalmistajista. Kun Beretta osti Sakon, se ei luonnollisestikaan sallinut tytäryhtiönsä myyvän kilpailevia merkkejä. Näin Tikka-nimisten haulikoiden taru päättyi v. 2001. Aseliikkeissä riitti varastoja jonkin aikaa.

Viimeinen Suomessa valmistettu haulikko oli Valmet 412, Timo Hyytisen suunnittelutiimin kädenjälki. Valtionyhtiö Valmetin asetuotanto Jyväskylän Tourulassa loppui 15.7.1992. Toiminnot siirrettiin Riihimäelle ja Sakolle. Valmet-haulikoiden ja yhdistelmäaseiden tuotanto siirrettiin rahtityöksi Italiaan Marocchi Armille Sarezzoon. Valmet ilmoitti kuitenkin pian, että Valmet-nimen käyttö ei ole sallittua, joten haulikko nimettiin uudelleen Tikka 412:ksi ja edelleen 512:ksi. Ase säilyi kuitenkin teknisesti ennallaan.

Berettan ostettua Sakon Marocchi Armi (C.D.Europe) hankki Sakolta oikeudet 412-perheeseen ja ryhtyi valmistamaan sitä nimellä Finnclassic 512. Valmetiin verrattuna aseeseen on tehty jonkin verran pieniä muutoksia, mm. suuhisten malli ja kierteet. Marocchin jouduttua suoritustilaan valmistajan nimi muuttui C.D.Europeksi, mutta esim. www-osoite on edelleen ”marocchiarms.com”. Finnclassicin maahantuoja on kuopiolainen Osakeyhtiö Eloranta.

Ensimmäinen Riihimäellä suunniteltu Tikka-kivääri oli malli 558/658, jota myös Sako-Tikaksi kutsuttiin. Nykyinen kiväärimallisto Tikka T3 syntyi v. 2003. Se on puhtaasti Kari Kuparisen vetämän suomalaisen Sako-tuotekehitystiimin suunnittelema ja Riihimäellä valmistettava aseperhe. Puutukit tulevat valmiina Italiasta teetettyinä Sakon antamiin mittoihin ja upotuksiin. Komposiittitukit sekä Sakoon että Tikkaan tulevat Suomesta.

Tällä voitaneen panna piste huhuille, että Sako- tai Tikka-kiväärit olisivat jotenkin ”italialaisia”. Ainoastaan yrityksen omistussuhteen kautta, mutta tällä kirjoittamalla Riihimäellä ei ole ensimmäistäkään italialaista työntekijää.

Sen sijaan Sako Oy tuo nykyisin Suomeen italialaisia Beretta– ja Franchi-merkkisiä haulikoita.

Fabarmin aseita tuo nykyisin maahan Juhani Sinisalo Oy Nurmijärven Klaukkalassa.

Tämän ”kolmen koplan” lisäksi Suomessa on ja on ollut pienempiä asevalmistajia, joista toisella kertaa.