Edellisessä blogissani Tapio Suihko kertoi haulikon kaksoislaukauksista. Ilmiö on säpsähdyttävä, pelottava ja potentiaalisesti rekyylipelkoa aiheuttava. Tapion mukaan tapaus ei ole kuitenkaan vaarallinen, paitsi jos haulikkoa satutaan pitelemään huolimattomasti. Tällöin voi liipaisinkaari tämäyttää etusormeen varsin kipeästikin.

Nyt Tapio Suihko jatkaa suomalaisilla Valmet-haulikoilla.

Haulikoissa on ns. kaksoislaukaisuvarmistin. Se on koneistoon kuuluva rakenneominaisuus, jota käyttäjä ei edes havaitse. Tämä varmistin estää kaksoislaukeamisen, jos ampuja toimii oikealla tavalla.

(1) Valmet heilurirakenne

Useimmiten varmistuksen hoitaa heiluri, joka ensimmäisen laukauksen rekyylistä sysää heilurin taka-asentoon, jolloin siinä olevat virekynnet eivät ulotu toisen piipun laukaisutangossa olevaan virekynteen ennen kuin liipaisin on päästetty uudestaan etuasentoon.

 Valmet 412 ja 512 heiluri

Valmet 412 ja 512 heiluri

Vaihe 1:Aseen molemmat piiput ovat vireessä: 1. Heiluri, 2. Heilurin oikea virekynsi, 3. Heilurin keskimmäinen virekynsi, 4. Oikean iskuvasaran laukaisutanko, 5. Iskuvasara, 6. Liipaisin, 7. Oikean laukaisutangon virekynsi, 8. Oikean iskuvasaran virekynsi

Valmet 412 ja 512 heiluri

Vaihe 2:Oikea iskuvasara on laukaistu ja heiluri on kääntynyt rekyylin voimasta taka-asentoon, mistä se nopeasti palaa jousen avulla takaisin eteen. Viive on hyvin lyhyt.

Valmet 412 ja 512 heiluri

Vaihe 3:Heiluri on siirtynyt etuasentoon, jolloin heilurin vasen virekynsi on mennyt vasemman laukaisutangon alle valmiina laukaisemaan uudella liipaisimen vedolla vasemman iskuvasaran.

(2) Valmet 212 estintappi

Valmet 212 sarjan haulikossa on liipaisimen lukitseva estintappi. Se syöksyy heilurin työntämänä lukitsemaan liipaisimen hetkeksi paikalleen eikä toinen piippu pääse laukeamaan ennen kuin estetapin jousi palauttaa sen irti lukituksesta.

Valmet 212 estintappi

Valmet 212 estintappi

1. Liipaisin, 2. Heiluri, 3. Estintappi, 4. Estintapin jousi

Kuvassa liipaisinta on painettu, laukaus on tapahtunut ja estintappi on heilurin painamana lukinnut liipaisimen. Hyvin nopeasti jousi 4 palauttaa estintapin ja sen avulla heilurin alkuasentoon ja vapauttaa liipaisimen.

Ikääntyneessä Valmetissa aiheuttaa kaksoislaukauksia huonosti toimiva estintappi. Mekanismiin kertyy likaa ja ruostetta tai öljyyn sekoittunutta karstaa, mikä estää tapin toiminnan. Estintapin hyvin ohutlankainen jousi voi kulua hankautumalla ja katketa tai painua kasaan, jolloin on seurauksena kaksoislaukaus.

(3) Baikal IJ-27 seuraavaksi

Seuraavassa blogissa käsitellään neuvostoliittolais-venäläisen Izhevsky Mekhanichesky Zavodin päällekkäispiippuista. Sitä rakastettua ja vihattua. Sitä kehuttua ja parjattua. Ollaan haulikosta mitä mieltä tahansa, niitä on Suomessa käytössä paljon.

Siispä baikalistit, pysykää kuulolla…