Haulikon kaksoislaukauksella tarkoitetaan kaksipiippuisen haulikon tahatonta laukeamista joko molemmat piiput yht’aikaa tai aivan peräkkäin. Kokemus on vähintään yllättävä ja epämiellyttävä, ja saattaa aiheuttaa rekyylipelkoa (engl. flinching). Jos tällainen pääsee iskemään kiekkoampujaan, ovat seuraukset tuhoisat tulosten kannalta.

Eräs tapa välttyä kaksoislaukauksilta on käyttää itselataavaa tai pumppuhaulikkoa. Toinen tapa on yrittää eliminoida kaksipiippuisen kaksoislaukauksen synnyn syyt ja mahdolliset aseen viat. Kuopiolainen aseinsinööri Tapio Suihko kertoo miten välttyä tuolta epämiellyttävältä ilmiöltä.

 

Haulikoiden kaksoislaukaukset

Haulikoilla voi tapahtua kaksi laukausta yhdellä liipaisulla. Eräinä syinä esiintyy laukaisukoneistoon kertynyt ruoste ja lika sekä järjestelmän kuluminen tai rikkoutuminen. Kuitenkin merkittävästi useammin kaksoislaukaus on käyttäjän aiheuttama.

Mikäli laukaukset tapahtuvat yhtäaikaisesti, niin silloin ase on viallinen.

Jos ne tulevat peräkkäin, niin todennäköisintä on käyttäjästä johtuva, rekyylivoiman aiheuttama toimintahäiriö.

Kaksoislaukaisun estävän koneiston toiminta on hyvin nopea, joten laukaukset tuntuvat lähtevän lähes yhtä aikaa. Valmet 212 ja Baikal-aseet (esim. IJ-27) tulevat ensimmäisinä mieleen tästä toimintahäiriöstä puhuttaessa. Kaksoislaukauksia esiintyy kyllä lähes kaikilla haulikoilla.

 

Käyttäjän aiheuttama toimintahäiriö

(1) Aseet ampuvat kaksi laukausta yhdellä liipaisulla, jos liipaisinta painetaan kevyesti ja hitaasti hivuttaen (kuten kiväärillä), jolloin aseen rekyyli aiheuttaa toisen laukauksen ampujan sormea vasten (sormipummi). Toisin sanoen pomppaamalla ase laukaisee itse itsensä, koska liipaisin tekee huomaamatta toisen laukaisuvedon, vaikka sormi tuntuu pysyvän paikallaan.

(2) Edellä kuvattu tapahtuu myös, jos aseen perä ei ole tiukasti olkapäässä kiinni tai ote tukin kaulasta on liian löysä, jolloin perä hyppää irti olkapäästä ja ase laukaisee toisen piipun omalla liikkeellään.

(3) Kaksoislaukaukset ehkäistään pitämällä perä tukevasti kiinni olkapäässä (ei käsivarressa hauislihaksen kohdalla) ja puristamalla tukin kaulalta oikealla kädellä tukeva ote ja painaen asetta olkapäätä vasten.

(4) Haulikon laukaiseminen pitää aina tapahtua voimakkaan reippaalla liipaisimen vedolla eikä hitaasti hivuttaen, jotta kaksoislaukaisun estävä varmistinmekanismi (heiluri tai estintappi) pystyy toimimaan. Mitä voimakkaampi patruuna on kyseessä, sitä suurempi on mahdollisuus molempien piippujen laukeamiseen.

 

Seuraavaksi IJ-27 ja Valmet 212

Seuraavassa blogissa Tapio Suihko käsittelee näiden kahden aseen ongelmia kuvin.

Tässä yhteydessä sopii mainita kyrillisten kirjainten translitteroinnin aiheuttamasta sekaannuksesta. Baikal on v. 1942 perustetun neuvostoliittolais-venäläisen Izhevsky Mekhanichesky Zavodin (IMZ) tavaramerkki, joka otettiin käyttöön 1950-luvulla. Kuitenkin aseiden etuliitteenä käytetään kaupunki Izhevskin mukaan länsimaisia kirjaimia IJ, IZH tai IC. Tehdas itse on ruvennut viime vuosina käyttämään IZH yhdistelmää.

IZM:n eli "Baikalin" pääkonttori Izhevskissä

Izhevsky Mekhanichesky Zavodin pääkonttori Izhevskissä, Udmurtian tasavallassa

Ongelma johtuu hämähäkin näköisestä kyrillisestä kirjaimesta. Sen translitterointi riippuu kielestä, mihin sitä yritetään kääntää.

Izhevskin kaupungin kotisivulta

Izhevskin kaupungin vaakunassa on harppi teknologian symbolina