”Selvitys: USA:ssa eniten aseita maailmassa – Suomi kolmantena”, uutisoi Helsingin Sanomat 28.8.2007. Lähteeksi mainittiin STT–Reuters. Uskottaviin taustoihin nojaava uutinen hämmästytti suuresti. Että Suomessa niin paljon aseita?

STT on Suomen merkittävin tietotoimisto (per. 1887). Englantilainen Reuters on maailman johtava tietotoimisto (per. 1851). Helsingin Sanomat on Suomen johtava sanomalehti (per. 1889).

YLE:n TV-Uutiset (per. 1959) ilmoitti samana iltana päälähetyksessään, että ”Suomessa on sveitsiläistutkimuksen mukaan sataa asukasta kohden 56 käsiasetta”. Lähteeksi mainittiin mm. amerikkalainen AP (Associated Press) (per. 1846), jota tituleerataan maailman suurimmaksi pressitoimistoksi.

Yleisradio Oy (per. 1926) eli YLE on Suomen eduskunnan alaisuudessa toimiva valtakunnallinen julkisen palvelun viestintäyhtiö. YLE:n TV-Uutisten Arvi Lind (per. 1940) on saanut tittelin ”Suomen luotettavin mies”.

Mainittu sveitsiläistutkimus oli lähtöisin instanssista nimeltä Graduate Institute of International Studies eli HEI (per. 1927), joka toimii Genevessä. Siis Sveitsissä, joka tunnetaan puolueettomana ja luotettavana maana. Sveitsiläiset kellot jne.

Mutta sitten Sisäasiainministeriön Poliisiosasto joutuikin jo seuraavana päivänä (29.8.2007) oikomaan näitä lausuntoja ja lukuja. Kuinka tässä näin pääsi käymään? Nämä suurimmat, kauneimmat, vanhimmat ja luotettavimmat lähteet puhuivatkin – kauniisti sanoen – ekskrementtiä puhtaalla suulla?

Tässä keississä on monella tekijällä aihetta itsetutkiskeluun. Ensimmäiseksi tulilinjalle on pantava sveitsiläinen HEI. Numerot olivat kerta kaikkiaan pielessä. Joku tutkija oli töpännyt. HEI:n asiantuntemus lienee parhaimmillaan jollain muulla kuin asealalla.

Suuret uutistoimistot Reuters ja AP nielaisivat koukun halukkaasti sellaisenaan, koska aihe oli raflaava. Kamalasti aseita maailmalla. Heitä on sikäli paha syyttää, että arvostetun sveitsiläisinstituutin maailmanlaajuinen tieto ei ole hetkessä tarkistettavissa mistään yksittäisestä lähteestä.

Helsingin Sanomien otsikko ”USA:ssa eniten aseita maailmassa – Suomi kolmantena” on yksiselitteisesti virheellinen ja harhaanjohtava. Otsikossa ei puhuta määrästä per capita, niin kuin olisi pitänyt sanoa. Otsikko viittaa aseiden absoluuttiseen määrään, että Suomessa olisi maailman kolmanneksi suurin aserovio. Huimaa.

YLE:n uutisointi ”Suomessa on … sataa asukasta kohden 56 käsiasetta” on myöskin virheellinen ja harhaanjohtava. Nyt on otettu oikeampi mittari per capita käyttöön, mutta puhutaan käsiaseista. Ja numerot ovat edelleen pielessä, kiitos HEI:n tutkijan.

Käsiaseen määritelmä on kinkkinen, koska mukaan tulee käännösongelma. YK:n määritelmä on suunnilleen yllä olevan Wikipedian linkin mukainen. Käsiase on yhden ihmisen mukanaan kuljettama ja ampuma ase. Pistooli on käsiase, mutta niin on myös vyösyöttöinen kevyt konekivääri. Tuntemattoman sotilaan Maxim m/09-32 konekivääri ei olisi enää käsiase, koska sillä ammutaan jalustalta ja kuljettamiseen tarvitaan kaksi miestä. Mutta englanninkielinen Wikipedia onkin jo toista mieltä nimikkeestä Handgun, kirjaimellisesti käännettynä käsiase.

Suomen aselaki ei tunne termiä käsiase, vaan siellä puhutaan pistoolista, revolverista, pienoispistoolista ja pienoisrevolverista. Näiden määritelmään kuuluu, että aseen pituus on alle 840 mm ja piipunpituus alle 400 mm. Näitä kutsutaan suomen yleiskielessä käsiaseiksi.

Metsästysasetuksen 16 § 4 momentissa sanotaan, että ”Käsiasetta ei saa käyttää metsästyksessä”. Tällä tarkoitetaan tuota yllä mainittua yleiskielen käsiasetta.

Olen silloin tällöin käyttänyt kuvaavampaa termiä yhdenkäden ase, mutta en elätä tämän yleistymisestä suuria toiveita. Vaan olisi se selvempää.

Sisäasiainministeriön Poliisiosaston Arpajais- ja Asehallintoyksikkö AAHY tietää Suomen asetilanteen parhaiten, koska se hallinnoi aselupajärjestelmää. Vuoden 2006 lopussa luvut olivat tällaiset:

  • Suomessa on 1 622 000 luvallista asetta
  • Näistä on yhdenkäden aseita 290 000 (arvio)
  • Luvattomia aseita on joitakin kymmeniä tuhansia (arvio)
  • Aseluvan haltijoita on 650 000
  • Suomessa on 30,7 asetta per 100 asukasta (Väestörekisterikeskuksen ilmoittama väkiluku 2007 alussa oli 5 276 955)
  • Aseluvan haltijalla on keskimäärin 2,49 asetta
  • Joka 8. suomalaisella (12,3 %:lla väestöstä) on luvallisia aseita
  • Suomessa on 5,5 yhdenkäden asetta per 100 asukasta (interpoloitu arvio)
  • Joka 45. suomalaisella (2,2 %:lla väestöstä) on yhdenkäden aseita (interpoloitu arvio)

Yllä oleva selvisi muutamalla googlettamisella, yhdellä puhelinsoitolla, yhdellä e-maililla ja parin euron taskulaskimella.

Ei ollutkaan niin, että useammalla kuin joka toisella vastaantulevalla suomalaisella on käsiase (mutka, tykki, rauta, rauninki, rivolli) perstaskussa niin kuin YLE:n TV-Uutiset kertoivat. Tuo virheellinen uutisointi oli mannaa aseiden vastustajille ja hallaa aseiden tarvitsijoille.

Tyypillistä on, että AAHY:n ripeästi (24 h) toimittama lukujen oikaisu ei saavuttanut läheskään samaa medianäkyvyyttä kuin raflaava virheellinen uutisointi. Negatiiviset uutiset aseista ovat herkullisempia kuin asialliset.