Melko tarkoin 20 vuotta sitten esittelin Erä-lehdessä silloin hallussani olevat Reloading Manualit, eli Sierra, Speer, Hodgdon, Nosler, Lyman, Hercules, DuPont, Winchester. Näiden ongelmana oli, että niistä puuttui Suomessa saatavana oleva ruuti, Vihtavuori, jolla oli lähes monopoli. Taisinpa myös laukaista ääneen, että suomalaista manuaalia on turha odottaa, että Suomen kielialue on liian pieni sellaisen julkaisemiseen.

Lausunto saattoi suututtaa väkeä Vihtavuorella ja Lapualla, sillä täällä ryhdyttiin suunnittelemaan suomalaista latausmanuaalia. Sellainen valmistui loppukesästä 1993. Julkistamistilaisuudessa signeeratulla kansilehdellä on 11 manuaalin tekijän nimikirjoitukset. Eräs niistä oli Esa Paanasen. 

Esa on kajaanilainen insinööri ja Suunnittelutoimisto Esa Paanasen yrittäjä-vetäjä, joka harrasti metsästystä ja riistamaaliammuntaa, haulikolla ja kiväärillä. Kasa-ammuntaan hän hurahti 1990-luvun alussa Lohtajan kasa-ammuntamafian vetämänä. Jälleenlataus kiinnosti häntä. Jopa niin paljon, että otti tämän manuaalin toimitustehtävän.

Esa Paananen ja kasa-ammuntakivääri

Lapualta ja Vihtavuorelta seurasi uusittuja painoksia sekä englanniksi että suomeksi. Lapua halusi tietysti näyttää vain Lapuan luoteja ja Vihtavuori vain omia ruutejaan. Esa Paananen tarttui haasteeseen ja päätti tehdä oman manuaalinsa, joka ei olisi rajoittunut tiettyyn luodin tai ruudin merkkiin. Sekä työurakka että taloudellinen riski olivat suuret, sillä kirja oli tehtävä omakustanteena.

Esa sai käyttöönsä Vihtavuorella jo ammutut tulokset. Lisäammunnat suoritettiin Vihtavuoren ja Lapuan avustuksella ja ampumaradoilla. Vihdoin huhtikuussa 2002 ilmestyi ”Messinkihylsyisten keskisytyspatruunoiden jälleenlataus”, 1. painos. Mukana oli usean valmistajan luoteja ja hylsyjä sekä Vihtavuoren, Hodgdonin ja Norman ruuteja, eli sellaisia komponentteja, joita jälleenlataaja saattoi hankkia Suomesta.

Kirja menestyi mukavasti, ja siitä otettiin toinenkin painos. Toukokuussa 2004 julkaistiin eräänlainen välivuoden teos ”Kiväärinpatruunoiden latausarvoja 2004”. Ison manuaalin uudistettu, ajantasaistettu ja laajennettu kolmas laitos ilmestyi toukokuussa 2007.

Kuva: Esa Paananen

Uudessa kirjassa on lähes 500 sivua, 71 kiväärikaliiperia, 25 pistooli- ja revolverikaliiperia, 10 wanhaa kotimaista muunnoskaliiperia ja arviolta 3400 reseptiä. Ruuteina on käytetty VihtaVuorta, Hodgdonia ja Normaa. Latausarvoja löytyy mm. Lapuan, Sakon, Archipelagon, Barnesin, Noslerin, Rhinon, Woodleighin, Norman, Sierran, Hornadyn, Speerin ja PPU:n valmistamille luodeille. Koeammunnoissa käytetyt hylsyt ovat peräisin mm. Lapualta, Sakolta, RWS:ltä, Normalta, Winchesteriltä, Remingtonilta ja Starlinelta. Nalleina on käytetty mm CCI:n, Federalin, Winchesterin ja Remingtonin tuotteita. Tässä yhteydessä sopii todeta, että VihtaVuori on lopettanut pohjanallien valmistuksen jo useita vuosia sitten, joten niin suomalainen patruunateollisuus kuin jälleenlataajatkin ovat tuontitavaran varassa.

Kirjaa myyvät mm. Riistamaa, Juhani Sinisalo Oy ja nettikirjakauppa BookPlus. Kirjan voi myös tilata tekijältä itseltään: Suunnittelutoimisto Esa Paananen, P. (08) 612 0185, 045 120 1258. E-mail: esa.paananen(at)nettilinja.fi. Tällöin kirja kustantaa 64 euroa + lähetyskulut.

Kun Esan manuaali ilmestyi suomenkielisenä, näyttää tällä kirjoittamalla siltä, että englanninkielinen VihtaVuori Reloading Manual, 4th Edition, jää suomentamatta. Todennäköisemmin sen osalta panostetaan saksankielisen version tekemiseen.

Aivan historiaa kunnioittaakseni panen sen ensimmäisen suomalaisen manuaalin kansilehden näytille. Siinä on kaikkien hommamiesten nimikirjoitukset, pois lukien Accuracy InternationalinMalcolm Cooperin, Bill Welchin ja Tracy Kellin, jotka eivät päässeet Englannista tilaisuuteen. Kirjoittajista kaikki ovat jo eläkkeellä tai muuten poistuneet patruunateollisuudesta. Ainoastaan Esa Paananen ja Pekka Suuronen vaikuttavat alalla kirjoittamisen kautta. Kaikilla varmasti on ampuminen tai metsästys edelleen verissä ja harrasteena, enemmän tai vähemmän.

Lapua Reloading Manual, 1st Edition, Jyväskylä 1993

Tällä joukolla toteutettiin Suomen ensimmäinen jälleenlatauskäsikirja