Kirjoitin Erä-lehdessä 3-2002 muovikuula-aseista, jotka olivat lähes täydellisesti oikean aseen näköisiä. Pohdiskelin jutun sivulaatikossa ”Näköisaseiden vaarat” niitä riskejä, joita tällaisella näköisaseella heiluminen väärässä paikassa tuo. Näemmä asiasta oli puhuttu lehdessä jo aikaisemminkin, 1980-luvulla.

Erä-lehti 3-2002 Aseliite

Erä-lehti 3-2002 Aseliite

Valitettavasti oraakkeli on toteutunut jo useasti. Viimeiksi syyskuun alussa Helsingin lähiössä. Poliisi ampui vatsaan miestä, joka uhkaili yhdenkäden aseella. Jälkikäteen ”ase” osoittautui epäaseeksi. Eipä ollut tämä henkilö Erä-lehden lukijoita.

Uutislehti 100

Käytetty esine saattaa olla ilmapistooli, muovikuula-ase, paukkupistooli tai pelkkä näköisase ilman mitään toimintoa. Kaikki neljä ovat mahdollisia. Eritoten Saksassa harrastetaan jostain syystä paukkupistooleja (P.A.K. Knall). Turkissa on valmistaja, joilla on satoja näköisasemalleja. Jotkut näistä eivät ammu mitään, jotkut ovat ”Knall”.

Uutislehti 100

Varoittelin taannoisessa jutussani tällaisista tapauksista. Pahempaakin on sattunut. USA:ssa poliisi on ampunut kuoliaaksi useita tällaisilla välineillä varustautuneita. Esimerkiksi New York Cityn Brooklynissa sattui tapaus, jossa 17-vuotias poika päätti ryöstää kuriirin leikkiaseella uhaten. Pahaksi onneksi kuriiri olikin ”undercover” poliisi. Tämä ampui pojan kuoliaaksi. Linkistä löytyy useita vastaavia tapauksia.

Tavallisella kaupunkilaisjärjellä varustettu henkilö ei tällaisia temppuja tekisi, mutta huimausjuomilla ja muilla kemiallisilla liuottimilla sekoitettu nuppi voi teettää ihmeellisiä asioita. Niin Helsingin tapauksessakin.

Varmuuden vuoksi vuoden 2003 Järjestyslakiin kirjattiin 10 §:ään selkokielisesti kielto näköisaseiden hallussapidosta yleisellä paikalla.

Suomen Säädöskokoelma N:o 612-625

Suomen Säädöskokoelma N:o 612-625/2003

Luettelosta saattaa löytyä yllättäviäkin ”astaloita

Sotapelien harrastajien kannattaa pitää järjestyslaki mielessään. Useimmat harrastajat toki vievät leikkinsä järkeville paikoille, ovatpa jotkut kunnat osoittaneet näille tarkoitukseen varattuja alueitakin. Kuitenkin näitä Soldiers of Fortune on nähty kaupunkikortteleissakin.

Sellainen on laitonta ja se on tyhmää. Yllä olevan Helsingin uutisen valossa se saattaa olla jopa omalle hengelle hupaa.