Keskiyön öljyn palaessa 25.8.07 00:08 nimimerkki kalastaja (vierailija) kyseli tukin hoidosta: ”Aseen tuen rasvaaminen: millä rasvalla monesti vuodessa se puu osa”. Tämä poiki mittavan keskustelun, jossa mielipiteitä löytyi laidasta laitaan. Kun sotaväkikin sotkettiin mukaan, niin kysyttiin ajatuksia pitkän linjan ammattilaiselta eli Kuopion Asevarikon ex-tuotantopäälliköltä, insinöörieverstiluutnantti evp. Tapio Suihkolta.

Everstiluutnantti evp. Tapio Suihko

Tapio Suihko sanoo:

ASEEN PUUOSIEN HOITO

Puupinnan hoitoon löytyy puuöljyjä vieläpä kullekin puulajille omansa esim. huonekaluliikkeistä ja maalikaupoista. Ne ovat sopivia tukin hoitoon.

Aseöljyä voi myös käyttää tukin hoitoon ottaen huomioon alla olevat ohjeet.

Mattalakatun ja öljytukin hoito:

  • pyyhi puuosien pinnat puhtaaksi kuivalla kankaalla
  • jos on pinttynyttä likaa, niin puhdista tärpätillä kostutetulla kankaalla ja kuivaa pinta puhtaalla kankaalla
  • lopuksi pyyhi pinta aseöljyllä kostutetulla kankaalla ja pyyhi imukykyisellä kankaalla kaikki öljy pois pinnasta
  • aseöljynä ei puuosien hoidossa saa käyttää aerosoliöljyjä
  • öljyn käyttö on oltava kohtuullisen vähäistä eikä puun pintaa pidä jättää kiiltävän öljyiseksi

Kiiltolakatun tuki hoito:

  • likaisen pinnan saa pyyhkiä puhtaaksi tärpättiin kostutetulla kankaalla ja kuivata imukykyisellä kankaalla
  • lakkapinnan rikkoneet naarmut pyyhitään aseöljyisellä kankaalla

Taustatietoa

Puolustusvoimat on aina suojannut varastoitavat puutukkiset aseet upottamalla öljyyn koko aseen. 25 vuoden varastoinnin jälkeen ne ovat olleet aivan hyväkuntoisia eikä öljyn lahottavaa vaikutusta ole tapahtunut.

Tietenkin käytetyllä öljylaadulla on merkitystä. Puolustusvoimissa on käytetty aseöljynä Shell Ensis Oil 151 öljyä. Myöhemmin nimi oli Shell Ensis Oil L ja sitten Ensis Oil N, jota itse käytän. Sitä on tietääkseni saatavana vain suurissa astioissa. Kannattaisi varmastikin Shellin pakata pieniin käyttöpulloihin. Menekki olisi taattu.

Aerosoliöljyjen nopeasti haihtuvat ponneaineet ja liuottimet saattavat lahottaa puuta. Aerosoliöljyjen käyttö myös aseen metalliosien säilytysöljynä ei ole suositeltavaa haihtuvien aineosien takia. Jotkin öljy muodostavat kuivuttuaan hartsimaisen ja lakkamaisen pinnan. Siihen kertynyt pöly toimii kuten hiomapaperi.

Kannattaa valita säilytysöljyksi ja puuosien käsittelyyn pullossa oleva öljy, siis ei aerosolia. Aerosoli on hyvä vain päivittäisenä suojaöljynä korroosiota vastaa metsäretkellä.

 Kuva:http://en.wikipedia.org/wiki/Shotgun

Jo muinaiset esi-isämme tiesivät, että aseista tulee pitää hyvää huolta.