Kaikkien aikojen legendaarisin ylijäämäaseiden kauppias lienee ollut amerikkalainen entinen CIA-agentti Sam Cummings, jonka omistama Interarms teki kauppaa Suomenkin sotaväen kanssa. Cummingsin kuoltua v. 1998 yritys joutui Numrich Armsin haltuun. Toinen myös Suomen kanssa kauppaa tehnyt yritys on kanadalais-yhdysvaltalainen Century International Arms, Inc.

Kiilaa näiden väliin on vuosien ahkeran puurtamisen tuloksena lyönyt New Jerseyssä sijaitseva Sarco Inc. (Steen Armament Research Company), jonka Charles Steen III perusti vuonna 1962.

Kuva: Sarco Inc.

Sarcon päämaja Stirling, New Jerseyssä

Sarco saattaa kiinnostaa asekeräilijää siksi, että yritys ilmoittaa olevansa kiinnostunut myös vientimyynnistä, jopa vientilisenssiä vaativista osista. USA:n säännöt ovat sellaiset, että lisenssi tarvitaan lähes kaikkien aseiden osien vientiin. Myös sellaisten, joita Suomen lakien mukaan ei pidetä aseen osina. Sarco veloittaa vientilisenssistä 150 dollaria, joten muutaman ruuvin tilaaminen tulee kalliiksi.

Kuva: Sarco Inc.

Kolmet Steenit. Perustaja Charles Steen III oikealla.

Sarco erikoistuu sotilasaseisiin, koska tällaisten ylijäämämarkkinat ovat kaupallisesti kiinnostavampia. Kerralla voi myyntiin tulla valtava määrä materiaalia. Sarco ilmoittaakin olevansa kiinnostunut ostamaan ”eriä arvoltaan 100 $ ja miljoonan $ väliltä”. Toinen slogaani: ”No deal is too big or too small.”

Myynti-ilmoitukset ovat megalomaanisia. Shotgun Newsissa voi olla 12 sivun ilmoitus, suuressa sivukoossa mutta pienenpienellä präntillä. Erkkikään ei jaksa laskea, kuinka monta asetta näissä ilmoituksissa on myynnissä, mutta tuhansia kuitenkin. Ja osia kymmenin tuhansin.

Osa Sarcon ilmoituksesta Shotgun Newsissa

Jenkkiaseet ja niiden osat ovat parhaiten edustettuina, kuten AR-15, M16, M14, M1 Garand, M1 Carbine, M1911, M1928, mutta myös molempien Saksojen ja entisen NL:n vaikutuspiirissä olleiden maiden ylijäämävarastoilla ollaan käyty ahkerasti. Tästä ei ole kauan kun Sarco ilmoitti suomalaisia Mosin-Nagant-johdannaisia ja Peltiheikki-konepistooleja, mutta nyt nenäni alla olevassa ilmoituksessa ei näytä olevan muita SA-merkittyjä kuin Parabellumin purkutyökaluja, Suomi-kp:n lipaspusseja ja kokonainen Suomi-kp m/31 sarjatulikuntoisena. Ruotsista onkin sitten enemmän tavaraa tarjolla.

Suomen sotaväen kerrotaan ryhtyneen noudattamaan tiukempaa politiikkaa käytöstä poistettujen aseiden ja osien myynnissä. Esim. joukko aitoja AK-47:a murskattiin jokin aika sitten, varmuuden vuoksi vieläpä kolmeen kertaan. 25 vuotta sitten SA:n hylkäämiä Mosin-Nagant-johdannaisia myytiin Pohjois-Amerikkaan 50 kiväärin banderolleissa. Pitääkö suomalaisen aseharrastajan kohta ostaa suomalaisen Ukko-Pekan lukon sulkukappale vaikkapa Sarcolta USA:sta?

Toisin kuin Interarms aikoinaan, Sarco harjoittaa avointen ovien politiikkaa. Yrityksellä on nettisivut www.sarcoinc.com, julkinen sähköpostiosoite international@sarcoinc.com ja vähittäismyymälä, joka on auki 8-16:30 ma-pe, keskiviikkoisin peräti kello 21:een, la 8-16 la. Netissä voi käydä jokainen, jolla on laajakaista, mutta paikan päälläkin kannattaa käväistä, jos matka sinne päin suuntautuu.

Myymälä sijaitsee Stirling, New Jerseyssä, vain 15 km päässä Newarkin lentokentältä. Newarkia käyttävät mm. SAS, British Airways, Virgin Atlantic ja Air France. Newark (EWR) on paljon toimivampi kenttä kuin Finnairin käyttämä JFK, mutta suomalaisten vähemmän tuntema. Paitsi mitä se vilahtaa Sopranosin alkuplansseissa.

Kuva: Sarco Inc.

Sarco ylpeilee sillä, että se testaa kaikki myynnissä olevat tuotteensa.