Jokainenhan meistä osaa taittaa päällekkäispiippuisen tai rinnakkaispiippuisen haulikon, eikö? Tarkoitan sellaista modernia top lever-sulkuista eikä mitään alavipuista Lefaucheux– tai Clef Serpent-lukkoista. Mikäli kuopiolaista aseseppä Tapio Suihkoa on uskominen, ei asia olekaan näin yksinkertainen.

Hän nimittäin toimii Elorannan takuuhuoltajana mm. FinnClassic-haulikoille. Tämähän on Valmet 412:n jälkeläinen suoraan alenevassa polvessa, ja taisipa nimenä olla välillä Tikka 512:kin.

Suihkon mukaan tulee jonkin verran valituksia uudesta aseesta, että ”taitto on jäykkä”. Kuitenkin kyseessä on enemmän käyttövirhe kuin aseen vika. Eikä ongelma ole yksin FinnClassicin vaan koskee lähes kaikkia top lever-aseita. Siispä seuraavassa T:mi Aseinsinöörin neuvo Erän lukijoille:

1. TAITTOVIVUN KÄYTTÖ

Kuva: Tapio Suihko

Älä paina näin. Jos painat vipua päältä päin, niin se taipuu ja rakenteensa mukaisesti monissa haulikoissa vivun aukaisu vaatii silloin suurta voiman käyttöä, koska taipuessaan vipu hankaa mekanismiinsa ja lisäksi käytetyn voiman pystykomponentti on suurempi kuin sivulle suuntautuvan voiman komponentti.

 

 

Kuva: Tapio Suihko

Toimi näin. Paina vipua vain sivusuunnassa, niin se aukeaa helposti ja vaivattomasti eikä hankaa tukin oikeaan reunaan.

Seuraavassa blogissa (julkaisu 24.8.) kerrotaan toisesta yleisestä väärästä lataamisesta johtuvasta asehäiriöstä. Neuvomme, miten välttää se karikko.

Tapio Suihko kutsuu yritystään aseiden ”poliklinikaksi”. Yhteystiedot ovat: T:mi Aseinsinööri , Purolantie 1, 70260 Kuopio. P. 040 542 1256. E-mail: tapio.suihko@aseinsinoori.fi. www.aseinsinoori.fi.