Nykyään puhutaan uuslukutaidottomuudesta ja uusavuttomuudesta. Syntipukiksi on haettu televisiota, tietokonepelejä ja internetiä. Ainakin internet on kehittänyt nuoremmassa polvessa ennennäkemättömän laiskuuden buumin. Väitän, että inho tarttua legendaariseen painettuun sanaan on silkkaa laiskuutta ja lyhytjänteisyyttä. ”Kun sen saa netistä niin nopeasti.” Mutta kuinka on sellaisen nopean tiedon laadun laita?

Monet harrasteet vaativat lakien ja säädösten tuntemista. Näin myös metsästys ja aseharrasteet. Luvan sekä metsästyksen harrastamiseen että urheiluammunnan aloittamiseen saa Suomessa naurettavan helposti moneen muuhun maahan verrattuna. Metsästäjän Oppaan tarjoaman perusoppimääränkin omaksuminen tuntuu maistuvan puulta. Saksalaiset sen sijaan voivat käyttää koko kesälomansa metsästystutkinnon suorittamiseen.

Aseluvan saantiin ei Suomessa vaadita minkäänlaista opiskelua tai ampumakoetta. Saksassa tämäkin on toisin. Suomessa mieluummin kysäistään keskustelupalstoilla ”minkä haulikon/kiväärin/pistoolin hankkisin” tai ”paljonko patruunoita saa panna pumppuhaulikkoon”. Hyvää tarkoittavia neuvoja tulvii välittömästi tuutin täydeltä. Joillain neuvojilla into valistaa on suurempi kuin oman tiedon ja kokemuksen määrä. Kulunut vertaus ”sokea taluttaa rampaa” ei ole kaukaa haettu.

Tietoa on saatavilla! Kyse on vain siitä, osaako hankkia, viitsiikö hankkia, viitsiikö lukea. Tämän blogin jälkeen ei tekosyyksi enää käy, etteivät tiedon lähteet olisi selvillä. Mutta tämäkin on ensin luettava!

(1) Metsästyksen lait

Metsästäjän lakikirja sisältää voimassaolevat Metsästyslain ja Metsästysasetuksen vuodelta 1993 myöhemmin tehtyine lisäyssäädöksineen (esim. energiavaatimukset 1998, täyteisten salliminen 2001 jne.). Lisäksi löytyvät Ampuma-aselaki ja Asetus, Rikoslaki valikoiden, Luonnonsuojelulaki, Eläinsuojelulaki- ja Asetus, Laki ja Asetus riistanhoitomaksusta ja pyyntilupamaksusta, Räjähdeasetus valikoiden (mm. ruudin ja nallien säilytys kotona), Eläintautilaki ja -Asetus, Asetus eläinjätteen käsittelystä, Asetus elävän riistaeläimen ohjeellisista arvoista (salametsästäjien huomioon!), Kalastuslaki ja -Asetus, Maastoliikennelaki ja -Asetus, Laki koiraverosta, Vahingonkorvauslaki, Yhdistyslaki ja -Asetus sekä paljon muuta.

Lisäksi on lain soveltamisohjeita käytäntöön sekä asiaa metsästyksen valvonnan oikeuksista ja velvoitteista. Tätä kirjaa metsästyksenvartijat kuljettavat mukanaan.

Metsästäjän lakikirja

295-sivuinen tietopaketti maksaa MKJ:n postimyyntinä 20 euroa, eli vallan hyvää valuuttaa rahalle. Saatavana Metsästäjäin Keskusjärjestön lisäksi kirjakaupoista.

(2) Ampuma-aselait

Hyvästä kirjasta Ampuma-aselaki perusteluineen (Edita Prima, Helsinki 2002) on painos loppu, eikä uutta ole suunnitteilla. 281-sivuinen kirja löytyy kuitenkin omasta kirjastostani Espoossa, joten todennäköisesti sitä on tilattu muihinkin kirjastoihin käsikirjastohyllyyn. Kirjassa on mielenkiintoinen osio ”Lainsäädännön esityöt”, missä kerrotaan, kuinka tuohon perusteellisesti valmisteltuun vuoden 1998 Aselakiin ja -Asetukseen päädyttiin. Tutkittiin mm. Ruotsin, Norjan, Tanskan, Iso-Britannian, Itävallan, Alankomaiden, Ranskan ja Espanjan lainsäädännöt. Aseiden ja haltijoiden määrät näissä maissa kerrotaan, samoin ampuma-aseita koskevat säädökset. Euroopan Yhteisön (EU) asettamia vaatimuksia ja paineita käsitellään.

Ampuma-aselaki perusteluineen

Pelkät aselait ilman selityksiä löytyvät netistäkin www.finlex.fi ja kirjaston käsikirjaston lakikirjoista. Lakivihkosia voi tilata erikseen Editasta tai käydä ostamassa Edita-kirjakaupasta Annankatu 44, Helsinki. Edita tunnettiin ennen vuotta 1996 Valtion Painatuskeskuksena.

(3) Asetekniikka ja tietous

Ei ole helppo vastata kysymykseen, mikä on paras haulikko, kivääri tai pistooli. Mutta hankinnan tuskaa helpottaa kummasti, kun tuntee aseiden toimintatapoja.

Aseiden rakenne ja toiminta

Tällaista kirjallisuutta ei ole juuri ollut saatavilla suomenkielisenä, mutta nyt on ilmestynyt Aseiden rakenne ja toiminta – Jokamiehen asetekniikka. Pitkän linjan aseammattilainen insinöörieverstiluutnantti evp. Tapio Suihko on laatinut 241-sivuisen tietopaketin, josta selviää suuri joukko asioita. Kirjaa markkinoidaan suoramyyntinä. Tilaukset T:mi Aseinsinöörille joko netissä tai puhelimella 040 5421 256. Hinta 40 euroa sisältää toimituskulut.

Nämä teokset kuuluisivat jokaisen metsästäjän ja urheiluampujan käsikirjastoon. Jokainen ”pelastettu sielu” on kotiinpäin. Jos 10 % valtion riistanhoitomaksun suorittaneista lukisi nämä, olisi meillä jo 30.000 valistuneempaa metsästäjää ja aseenkäsittelijää!