Helsingin Sanomien mielipideosastossa oli 29.7.2007 Patrick Lindgrenin kirjoitus, missä hän kertoo ”venäläisten varastaneen rynnäkkökiväärin toimintaperiaatteet” Ajattelen asiasta toisin. Kun Helsingin Sanomat ei julkaise vastinetta tuohon juttuun, niin tehdään se tämän blogin muodossa.

On ymmärrettävää, että HS ei halua ruveta käymään mielipidepalstalla keskustelua asetekniikan asioista. Eivät tällaiset asiat Helsingin Sanomiin kuulukaan. Mutta voidaan kysyä, miksi sitten alunperinkään julkaistiin mielipidekirjoitus, jonka asetietous seisoo savijaloilla.

Lindgren esitti, että rynnäkkökivääri on määritelmän mukaan kaasumännällä toimiva ase. Että Putin oli sanonut puheessaan Moskovassa venäläisten keksineen kaasutoiminnan.  Että ”Kalashnikovin voidaan sanoa apinoineen amerikkalaisten M1 Garandia, italialaista Cei-Rigottia ja saksalaista Sturmgewehr 44:ä”. Että ”venäläiset alkoivat valmistaa rynnäkkökivääriään teollisesti ja viedä sitä maailmalle vallankumouksen levittämiseksi”.

Kirjoittaja lienee katsonut Wikipediasta rynnäkkökiväärin määritelmää, koska siellä mainitaan italialainen ase Cei-Rigotti. Tämä on asehistoriassa lähes tuntematon. Kirjoittaja on sekoittanut M1 Garandin ja M1 Carbinen, ”United States Carbine M1, .30 Caliber”. Ne ovat kaksi aivan eri asetta. Jälkimmäistä voisi ajatella rynnäkkökiväärin edeltäjäksi, Garandia ei. Rynnäkkökiväärin keskeinen toimintaperiaate ei ole ruutikaasun paine, eikä kaasunpaineella toimiminen ole rynnäkkökiväärin kriteeri. On kaasutoimisia siviiliaseita, ja on rynnäkkökivääreitä, jotka toimivat muulla kuin kaasuperiaatteella. Wikipediasta löytyy oikeampikin määritelmä rynnäkkökiväärille.

Sotilasaseista puhuttaessa ”varastaminen” on hieman hassu nimitys. Kenraali, tekn. tri h.c. Mihail Kalashnikov on avoimesti tunnustanut käyttäneensä saksalaista StG44:ää innoittajana piirtäessään omaa kivääriään, joka nimettiin AK-47:ksi (Avtomat Kalashnikova obr. 1947 goda).

Kuva: http://fi.wikipedia.org/wiki/AK-47

Alkuperäinen AK-47 on ollut SA Intinkin kalustoluettelossa

Yhtälailla Valmet ”varasti” AK-47:n konstruktion 1950-luvulla patruunoineen päivineen (7,62 x 39 M43), ja teki siitä suomalaisen rynnäkkökiväärin rk/62. Ja israelilaiset ”varastivat” rk/62:n ja tekivät siitä Galilin. Sotilaspuolella konstruktiot ovat vapaata riistaa.

Kuva: http://en.wikipedia.org/wiki/Rk_62

Valmetin valmistama rynnäkkökivääri rk/62

Epäilemättä Neuvostoliitto on valmistanut AK-47-johdannaisia ”teollisesti” ja myynyt niitä sekä ideologisilla perusteilla että rahan kiilto silmissä. Mutta niin ovat tehneet amerikkalaisetkin M16-johdannaisillaan. Ja belgialaiset FN-FAL– ja FNC– aseilla ja saksalaiset H&K– aseperheillään, paitsi että belgialaisilta ja saksalaisilta saattaa puuttua ideologinen intressi.

Kutsuin kenraali Kalashnikovin Suomeen vuonna 1991. Vein hänet Sotamuseoon. Hän katseli siellä suomalaista versiota AK:sta ja lausahti: ”On hienoa nähdä, että ette ainoastaan kopioineet asettani, vaan paransitte sitä.” Ilmeinen viittaus tähtäinjärjestelyihin. Kalashnikov ei paheksunut ”varastamista”.

Istuimme iltaa Hotelli Tornissa. Kerroin hänelle että amerikkalainen asesuunnittelija Eugene Stoner saa kaksi dollaria royaltia jokaisesta valmistetusta M16-kivääristä. Kysyin kenraalilta, paljonko AK:ta on valmistettu. Vastaus oli 50 miljoonaa. Hänen ilmeensä muuttui poissaolevaksi päässälaskutoimituksen ajaksi.

Asia saattoi jäädä muhimaan. Myöhemmin illallisen aikana kenraali Kalashnikov lausahti spontaanisti, muusta keskustelusta irrallaan, että ”hän suunnitteli aseensa sotilaana, sotilaallisista velvoitteista, vailla taloudellisia tarkoitusperiä”.

Suomen vierailu oli kenraalin elämän toinen ulkomaanmatka. Neuvostoliitto oli vielä elossa muutaman viikon hänen Suomen vierailunsa aikana. Markkinataloudellinen ajattelutapa oli varmasti hänelle täysin vierasta.

Kenraali Kalashnikov Sotamuseossa Helsingissä

Kenraali Kalashnikov ja Pekka Suuronen tutustumassa Sotamuseoon Helsingissä

Presidentti Putinin puheet kaasumännän keksimisestä voidaan panna kansallispullistelun piikkiin. Samalla tasolla on uhomme suomalaisesta saunasta ja sisusta. Ja Finnairin lentäjistä, jotka laskeutuvat vielä silloinkin kun muut eivät enää uskalla.

Ensimmäinen todella käytössä ollut kaasutoiminen ase oli yhdysvaltalainen Colt-Browning M1895 konekivääri ”Potato Digger” (perunakuokka). Mutta se ei ollut rynnäkkökivääriä nähnytkään.