Elvis elää! Hänet bongattiin äskettäin ´60 avo-Caddyn ratissa nuhruisen motellin edustalla Las Vegasin länsilaidalla. Oli keturi kasvattanut parran. Päässä oli pirun suuret mustat lasit ja musta stetsoni, mutta Elvishän se siinä. Ilmielävänä.

Valmet elää myös. Hänet on bongattu jenkeissä Mainessa, eli sikäläisellä Koillismaalla. Valmet viihtyykin paremmin Mainen jylhän vuoristoisissa metsissä kuin Las Vegasin tylyssä autiomaassa skorpionien ja mustien leskien joukossa.

Kuva: http://www3.jkl.fi/ksmuseo/haloo/sota/sota_teoll5.htm

Valtion Kivääritehtaan rakennus valmistui vuonna 1928 Jyväskylän Tourulaan.

VKT/Valmet oli kaikkein kunniakkain luku Suomen asehistoriassa. Valtion Kivääritehdas (VKT) perustettiin Jyväskylän maalaiskunnan Tourulaan. Ensimmäinen lapionpisto tapahtui 4.5.1926. VKT:stä tuli Valtion Metallitehtaat 1946 ja Valmet 1951. Valmetin asetuotannon lopettamispäivänä voidaan pitää 15.7.1992, jolloin aseväki marssi VKT:n punatiilirakennuksesta kesälomille. He eivät enää palanneet entisiin tehtäviinsä. 66 vuoden välille mahtuu huikeita tapahtumia ja paljon aseita. Erinomaista luettavaa ovat Aimo Lahti–Asesuunnittelun suuri suomalainen, Arma Fennica 1 ja 2 sekä Asesuunnittelua Suomessa.

Sotilasaseiden lisäksi Valmet valmisti myös urheiluaseita. Suomen Leijona oli aikansa kunkku pienoiskiväärin vakio- ja vapaaluokissa. Orava ja Erä olivat metsästyspiekkareita. Leijona-haulikko syntyi 1948, ja siitä kehittyivät 200, 300, 400-sarjat. Valmet 412-tuoteperhe oli Suomen kaikkien aikojen menestyksekkäin urheiluase.

Kuva: Arma Fennica Oy

Leijona oli Valmet päällekkäispiippuisten haulikoiden kantaisä. Se puolestaan pohjautui ranskalaiseen Damon Petrik-haulikkoon.

Valmet valmisti myös rynnäkkökivääristä kehitettyjä itselataavia kerta-automaatteja 62, 72, 76 ja 83 kaliipereissa .222 Rem., .223 Rem., .308 Win. ja 7.62 x 39. Näistä valtaosa meni Yhdysvaltoihin, tämän asegenren luvattuun maahan. Valmet-haulikoitakin vietiin USA:aan, myös Savagen nimellä, mutta ne eivät saavuttaneet siellä mainittavaa menestystä. Savage oli vaikeuksissa, ja Valmet 412S maksoi yhtä paljon tai enemmän kuin Browning Citori, aikansa menestyksekäs kiekkohaulikko.

Valmetin USA:n maahantuojina olivat mm. Odin International ja Sam Cummingsin legendaarinen Interarms. Vuosina 1981-1988 Valmetilla oli oma myyntikonttori Elmsford, New Yorkissa. Mikään näistä ei ole enää keskuudessamme.

Suomea sanotaan yhdistysten luvatuksi maaksi, mutta kyllä niitä piisaa jenkeissäkin. Valtavien välimatkojen vuoksi ”yhdistykset” siellä olivat usein löysiä kirjekerhoja, jotka muuttuivat internetin yleistyessä sähköisiksi foorumeiksi. Sellaisia löytyy Valmetillekin pari kappaletta.

Mainelainen Valmet Weapon Systems sivusto käsittelee Valmetin lisäksi serkkuja Galil ja VEPR. Sako 92 ja 95 ovat itseoikeutetusti mukana kerhossa. Täällä on kaikkea mielenkiintoista krääsää. Vanhoja ilmoituksia, hinnastoja, lehtiartikkeleita, räjäytyskuvia, Valmet Technical-osio, rompetori, valokuvia, SA:n koulutuskirjanen ja linkkejä muille sivustoille (onpa joukossa myös joensuulainen BR-Tuote).

Kuva: http://www.valmet.org/

Toinen on ytimekkäästi VALMET.ORG., ”netin paras lähde Valmet ja Galil asioissa”. Täältäkin löytyy yleistietoa Valmet-aseista sekä keskustelufoorumi, jossa on tällä kirjoittamalla 1077 ”jäsentä”. Näistä 9 on tunnustautunut suomalaiseksi, joista ainakin pari on asekauppiaita. Keskustelu pyörii vankasti siviilirynnäreiden ympäristössä, mutta mikäpä estää vipuamasta sitä myös haulikoiden suuntaan, jos hengenheimolaisia löytyy. Ja mielellään myös Valmetin historian suuntaan!