Useimmat tämän sivuston lukijat tuntevat Remingtonin ase- ja patruunamerkkinä. Useimmat tietävät, että valmistaja on amerikkalainen, ja jotkut tietävät, että yritys on USA:n vanhin asevalmistaja, perustettu 1816. Mutta tiesitkö Remingtonin kirjoituskoneen?

Vuonna 1873 yrityksen ruotelissa oli Philo Remington, perustaja Eliphalet Remingtonin pojanpoika. Yritys voi erittäin pulskasti, olihan juuri rahastettu Remington Rolling Block kiväärillä, jota myytiin maailmanlaajuisesti. Mm. Ruotsi, Norja ja Tanska ostivat sen valmistusoikeudet. Husqvarna teki Rolling Blockista Ruotsin sotaväelle sotilasaseita ja sen jälkeen siviilimarkkinoille sekä kivääreitä että haulikoita aina 1940-luvulle saakka.

Suomessakin vallan hyvin tunnetut läppälukkoiset ”huusvarnat” ovat juuri Remington-lukkoisia. Ruotsissa ase tunnetaankin paremmin nimellä ”Remington-bössa”.

Kun miljoonat dollarit pullistelivat pankkiholvissa, Philo etsi uusia bisneksiä. Kuusi vuotta aikaisemmin herrat Christopher Sholes, Carlos Glidden ja Samuel W. Sholes olivat kehittäneet kirjoituskoneen. Philo Remington osti patentin ja valmistusoikeudet. Remingtonin insinööri William K. Jenne teki konstruktioon parannuksia. Ensimmäiset Remington-kirjoituskoneet valmistuivat Ilion, New Yorkissa, syyskuussa 1873. Laitteen nimi oli ytimekkäästi Remington Typewriter No. 1.

Kuva:  http://www.typewritermuseum.org/collection/index.php3?machine=rem2&cat=ku

Remington No. 2 kirjoituskone vuodelta 1878

1878 esiteltiin Remington No. 2, joka oli uraauurtava laite, nykyaikaisen kirjoituskoneen suoranainen edeltäjä. Siinä oli ”QWERTY”-näppäimistö.

Erään legendan mukaan QWERTY suunniteltiin siksi, että kirjoituskoneen myyntimies saattoi kirjoittaa ällistyttävän nopeasti TYPEWRITER nostamatta sormiaan näppäimistön yläriviltä ja saamatta kirjasinvarsia keskenään solmuun. Ongelma, joka oli jokapäivää niin kauan kuin kirjasinvarsikoneita käytettiin! Tieteellisempikin selitys on olemassa, mutta minusta legenda kuulostaa kivemmalta.

Voit testata tätä oman PC:si näppiksellä!

Kuva: http://home.earthlink.net/~dcrehr/whyqwert.html

QWERTY-näppäimistön patenttihakemuksen piirros vuodelta 1878

Uutta No. 2:ssa oli SHIFT-näppäin, joka salli vaihtaa isojen (versaali) ja pienten (gemena) kirjasinten välillä vain yhtä lisänäppäintä painamalla.

Englannin kielessä käytetään isoista ja pienistä kirjaimista vieläkin termiä ”upper case” ja ”lower case”. Tämä johtuu siitä, että isot kirjaimet saatiin aikaan nostamalla koko kirjoitustelaa ylöspäin. Ala-asennossa syntyivät pienet kirjaimet, sillä niitähän enimmäkseen kirjoitetaan. Telan nostaminen eli SHIFT’in painaminen vaati fyysistä näppivoimaa! Vuonna 1878 Remingtonin kirjoituskonetta paukutettiin aivan toisella asenteella kuin vuoden 2007 Logitechin näppistä.

Philo Remington luopui kirjoituskonebisneksestä v. 1886 myyden sen ”toimivalle johdolle”, MBO, vaikka sellaista termiä ei kai silloin tunnettukaan. Kauppaan kuului oikeus käyttää Remingtonin tavaramerkkiä. Kirjoituskone-Remingtonista tuli maailmankuulu nimellä Remington Typewriter Company. 1927 yritys fuusioitui Remington-Rand’iksi. Vuosien 1942 ja 1945 välillä R-R valmisti sotaponnisteluina lähes 900 000 kpl M1911 .45ACP ”kuvernementtikolttia” USA:n sotaväelle. Remington-Randista tuli tietokoneyhtiö v. 1949, jolloin se valmisti maailman ensimmäisen yritystietokoneen. Tätä myytiin myöhemmin Univac-nimisenä.

Vuonna 1955 Sperry ja Remington-Rand fuusioituivat Sperry-Rand’iksi. Sperry-Randin ja Burroughs’in fuusion seurauksena syntyi vuonna 1986 maailmanlaajuinen tietoteknologiajätti Unisys. Suomen filiaali sijaitsee Espoon kultahammasrannikolla Nokian, Fortumin ja Koneen naapurina.

Kaikki tämä alkoi vuonna 1816 New Yorkin ylävaltiossa Mohawk-joen rannalla vaatimattomassa asesepän pajassa. Pyssynpiippujen tekemisestä…