TV1 tarjoaa keskiviikkona 30.5. kello 19.05 amerikkalaisen dokumentin maailman kuuluisimmasta naisampujasta, Annie Oakleysta. Minulla ei ole hajuakaan ohjelman sisällöstä, mutta tarjoilen houkuttimena alkupaloja Annien elämänvaiheista, jotta ohjelma saisi arvoisensa katsojakunnan. Annien aktiiviaikana elävät kuvat olivat vasta syntymässä, joten autenttista filmiä emme ehkä tule paljoa näkemään.

Annie Oakley (1860-1926) syntyi Ohiossa. Hänen lapsuutensa oli hyvin ankea köyhyydessä ja sijaisperheissä. Annie aloitti metsästyksen jo kahdeksanvuotiaana olosuhteiden pakosta. Hän oli ampujana ja market hunterina ilmeinen luonnonlahjakkuus saavuttaen nopeasti paikallista kuuluisuutta.

Annie Oakley 1860-1926

Annie Oakley on maailman kuuluisin naisampuja

Annien riistanostajana olleen hotellin omistaja ilmoitti 21-vuotiaan Annien vedonlyöntinä kiertävän sirkuksen ampumakilpailuun, jossa haastajana oli kuuluisa näytösampuja Frank Butler. Annie voitti yhdellä pisteellä. Butler huomasi Annien talentit ja värväsi tämän parikseen näytösampujaksi. He menivät naimisiin 1882. Avioliitto kesti molempien vuonna 1926 sattuneeseen kuolemaan saakka.

Vuonna 1885 pari liittyi eversti William Codyn kuuluisaan Buffalo Bill’s Wild West Show – kiertueeseen. Anniesta tuli sen valovoimaisin tähti näytösampujana. Karriääri kesti 17 vuotta päättyen pahaan kiertuejunan onnettomuuteen, jossa Annie Oakley loukkaantui vakavasti.

Buffalo Bill's Wild West Show'n mainosjuliste

Annie ampui kiväärillä, revolverilla, pistoolilla ja haulikolla sekä liikkuvia että paikallaan olevia maaleja. Hänen nimensä liitetään eniten vipulukkokivääriin, mm. Marlinin malleihin 1891 ja 1897, .22 LR. Hän ampui näillä ilmaan heitettyjä esineitä, mm. pelikortteja, pikkukolikoita ja lasipalloja. Joissain suorituksissa saattoivat kiväärien rihlat olla sileiksi poratut ja kaks’kakkosen patruunat täytetty hienoilla hauleilla. Tämä ei silti vähennä suorituksen arvoa.

Muita Annien aseita olivat mm. Marlin M1889 .32-20 Win., Marlin M1893 .38-55, Winchester M1894 .30-30 Win., lyhytpiippuinen Colt M1873 .44-40 sekä L.C.Smithin, Ithacan ja Cashmoren rinnakkaispiippuisia haulikoita.

Tuotepromootio tunnettiin jo viime vuosituhannen alussa. Annie Oakley mainosti DuPontin ruuteja (nyk. IMR Powder) ja aviomies Frank oli Union Metallic Cartridgen (nyk. Remington) palkkalistoilla edustajana.

Annie kävi myös Euroopassa kiertueilla, mm. Lontoossa ja Pariisissa. Saksassa hän ampui kruununprinssi Wilhelmin pitelemän palavan savukkeen pään irti. Prinssi olisi halunnut pitää savuketta suussaan, mutta tällaista riskiä Annie ei sentään halunnut ottaa.

Vielä 62-vuotiaanakin, 16.4.1922, Annie ampui näytöksessä 100 kiekkoa ”straight” ilman yhtään pummia. Tämä tapahtui amerikkalaisessa trapissa, joka on säännöiltään lähellä meidän kansallista ykköstrappiamme. Suoritus, mihin vain harvat ja valitut nuoret suomalaiset leijonat tänä päivänä pystyvät.

Annie Oakleyn nimi on jäänyt elämään musikaalien, elokuvien ja TV-sarjojen kautta. 1946 sai ensi-iltansa Annie Get Your Gun, johon kuuluisa Irving Berlin sävelsi musiikin ja tuottajina olivat Rodgers ja Hammerstein. Se pyörii Suomessakin Annie Mestariampujana vieläkin.