Keskustelufoorumilla on ihmetelty, mitä aselupahakemuslomakkeen Ase 1 kohtaan ”Kaliiperi” tulisi merkitä. Jos ase on tiedossa, esim. ostettaessa tietty käytetty ase tai vaikkapa kaupasta valmiiksi katsottu uusi, tulee lomakkeeseen täyttää kaliiperi niin ”oikein” kuin se on mahdollista.

(Kuva: www.poliisi.fi)

Poliisin nettisaitilla www.poliisi.fi on kyselymahdollisuus. Sieltä on poimittu seuraava esimerkkitapaus, joka on Jyväskylästä helmikuulta 2006.

”Olen suunnitellut uuden kiväärin hankkimista metsästykseen, entisiä aseita on ja muutkin asiat kunnossa.”
”Internetistä löytyvästä poliisin ampuma-asehakemuskaavakkeessa on merkitty kohta ”kaliiperi”. Voinko tähän ruutuun laittaa useamman vaihtoehtoisen kaliiperin luvan hakuvaiheessa (esim 5,56 ja 7,62)??? Voiko merkitä lupahakemukseen tuumamerkinnöillä (esim 30-06, .223) vai pitääkö olla millimetreinä?”
”Mitenkä sitten aseen toimintatapakoodi? Voiko panna useamman vaihtoehdon (esim. kertatuli ja lippaallinen kertatuli)??”
”Tämä tärkeää tietää siksi, että tästä asiasta metsästyspiireissä liikkuu erilaisia huhuja ja pitäisi saada varmaa tietoa viranomaiselta.”
”Kiväärin hankkiminen on kuitenkin kallis investointi ja joissain aseliikkeissä ei palvella asiakasta lainkaan vakavasti, jos ei ole lupapaperi kourassa valmiina. Tarjouksetkin on parempia lupalappuasiakkaille. Tämän takia olisi hyvä olla vaihtoehtoisia kallipereja luvassa, kun aivan lopullista valintaa aseen merkistä ja tyypistä ei ole tehnyt. Samoin on toimintatavan kohdalla.”

Jyväskylän kihlakunnan poliisilaitos vastasi näin:

”Ampuma-aseen hankkimisluvan hakijalta on edellytetty melko tarkkaa tietoa siitä, minkälaista asetta hän on hankkimassa. Käytäntö on kuitenkin osoittanut tarvetta joustavampaan menettelyyn. Näin ollen ampuma-aseen hankkimislupahakemukseen voi merkitä useamman kaliiperivaihtoehdon, edellyttäen että ne vastaavat hakemuksen perusteluita. Mikäli hankkimislupaa haetaan vaikkapa kiväärille hirvenmetsästysperusteella, voi kaliiperivaihtoehdoiksi merkitä esim. .308 Win./.30-06. Hakemukseen kaliiperit voi merkitä joko tuumina tai millimetreinä, hankkimislupaan ne kuitenkin merkitään yleensä tuumina. Myös toimintapa -kohdassa voi olla useampi vaihtoehto edellyttäen että ne soveltuvat aseen kaliiperiin/käyttötarkoitukseen.”

Tässä siis erään viranomaisen vastaus. Lisäisin tähän, että viranomainen haluaa varmasti panna lupaan oikean kaliiperimerkinnän. Se voi olla metrinen tai tuumainen. Se saattaa viitata piipun iso- tai pikkukaliiperiin, tai luodin halkaisijaan, tai sitten ei mihinkään näistä.

Esimerkkinä revolverikaliiperi .38 Special. Se ampuu luotia jonka nimellishalkaisija on .358″ tuumina ja 9,09 mm metrisinä yksikköinä. Jos hakisin lupaa tällaiselle aseelle, merkitsisin kaliiperikohtaan juuri .38 Special. Koska aseen kyljessä lukee juuri näin. Ja koska kaliiperimerkintä lukee juuri näin sekä C.I.P.:n että SAAMIn kirjoissa. Ja patruunarasiassa myös. Jos luvassa lukisi 9,09 mm, olisi kaikilla kuula jumissa kaliiperin tunnistamisessa.

Jos hakisin lupaa kiväärille .308 Win. (Winchester), kirjoittaisin juuri näin, samoista syistä. En kirjoittaisi siihen 7.62 x 51. Luodin nimellishalkaisija on .309″ tuumina ja 7.85 mm metrisenä. Luoteja valmistetaan muutaman sadasosamillin poikkeavina molempiin suuntiin valmistajasta ja käyttötarkoituksesta riippuen. Samoin veli venäläisen ”7,62” eli kolme linjaa (”’) on historiallisesti ollut aina väljempi juttu. Suuri maa, suuret toleranssit…