Winchester on maailman kuuluisin asenimi monenkin mittauksen mukaan. Se tunnetaan kaikkialla maailmassa, eikä vähiten erään John Wayne-nimisen hepun vuoksi. Oliver Winchester oli rihkamakauppias ja paitatehtailija kun hän osti New Haven Repeating Arms Companyn vuonna 1866.

Winchester sai kaupanpäällisiksi vipulukkokiväärin suunnitelleen Benjamin Tyler Henryn. Yrityksen nimeksi muutettiin Winchester Repeating Arms Company.

Kuuluisa Winchester Rider logo

Yhdessä Coltin kanssa Winchesteristä tuli ase, joka valloitti lännen. 1900-luvulla Winchester aseisti sekä Yhdysvaltoja että Venäjää. Jälkimmäinen kauppa-akti tsaarin kanssa on liipannut Suomeakin, sillä meillä on vielä jäljellä M1895 kivääreitä eli ”ryssän winsuja”, osa alkuperäiskaliiperissakin 7,62 x 54R. Moni hirvi on joutunut antamaan ryssän winsulle ainokaisensa Suomen jahdeissa.

Winchester-asetehdas lopetettiin maaliskuussa 2006, 140 vuotta perustamisen jälkeen. Winchester-tavaramerkin omistaa Olin Corporation, joka valmistaa Winchester-patruunoita. Olin on vuokrannut Winchesterin asemerkiksi Browningille 15 vuodeksi. Mutta New Havenissa ei Winsuja enää valmisteta.

Winchester liittyy moneen asiaan. Eräs jo unohtunut hyppäsi silmille tehdessäni yhteenvetoa Erän asepuolen alkuajoista 30-vuotisjuhlanumeroon.

Winchester oli ammoin myös yleisnimitys tietokoneen kovalevylle eli massamuistille. IBM kehitti vuonna 1973 ensimmäisen kaupallisesti menestyneen kovalevyn (Hard Disk Drive) malli 3340. Siinä oli kaksi levypakkaa, kapasiteetiltaan huikeat 30 megabytea kumpikin. Tästä tuli kutsumanimi 30-30, joka  muistutti USAssa suosittua metsästyskaliiperia .30-30 Winchester. Tätä kautta kovalevyn kutsumanimeksi vakiintui Winchester, jota vanhemman polven jenkit käyttävät vieläkin kovalevystä. Nimen keksijäksi mainitaan eräs Kenneth Naughton, joka saattoi olla itsekin peurahuntteri.

IBM-tietokone mallia 1973 käytti Winchester-kovalevyjä

IBM-tietokone vm 1973 käytti Winchester-kovalevyjä

Suomessa olen kuullut vain kahden ihmisen käyttävän kovalevystä nimeä Winchester. Mutta molemmat ovatkin pitkän linjan ATK-guruja. Nykyiset mopedipojat korskahtaisivat ajatukselle 60 MB:n kovalevystä, kun pelkkä näytönohjainkin nappaa tuon kapasiteetin moninkertaisesti.

On ollut Winchester-autokin. Minulla oli työtoveri, W. Herschel Hicks, joka meni sittemmin General Motorsille Detroitiin projektipäälliköksi. Hän suunnitteli Winchester Chevrolet Suburbanin trap-ampujille.

Winchester Chevrolet Suburban

Winchester Chevrolet Suburban vm 2000

Herschel oli Vietnamin sodan veteraani, mutta kuten niin monelle sen savotan läpi käyneelle jenkille kävi, hän ei ollut sen jälkeen milliäkään kiinnostunut aseista. Sen sijaan kuuden litran V8, LT325/70R17 renkaat 8″ alupyörillä, kapteenin istuimet, tintatut lasit, upgreidattu ilmastointi ja winchesterinpunainen nahkasisustus olivat hänen juttunsa. Kojelaudassa ja ovipaneloinnissa käytettiin asetukkivarastosta otettua juuripähkinää. Auton peräosassa oli tammisia punaisella sametilla pehmustettuja vetolaatikoita, joihin saattoi sijoittaa aseita ja patruunoita. Takana oli myös koiraosasto, kun Hersh on koiraihminen.

Winchester ’73 (1950) on lännenleffojen klassikko, jota tähdittävät mm. James Stewart, Shelley Winters, Rock Hudson, Tony Curtis ja John McIntire. Se tuli telkkarista tammikuussa.

Faijalla oli 5-paristoinen Winchester-sauvalamppu. Ja se oli ihan oikeasti Winchesterin asetehtaan valmistama New Havenissa. Oi kun se olisi vielä elossa…