Kansallinen ylpeys ja identiteetti on tärkeä juttu. Sitä nostetaan framille aina valtiovierailujen yhteydessä. Valtionpäämiehet tapaavat antaa toisilleen lahjoja. Isäntämaan päämies antaa jotain, joka on omalle maalle ominaista ja ylpeyden aihe. Se on PR-toimintaa korkeimmalla mahdollisella kansainvälisellä tasolla.

Urho Kekkosen tiedetään lahjoittaneen sekä Sakon että Valmetin aseita. Vastaavasti hän innokkaana kalamiehenä sai vastaanottaa Ruotsissa käydessään ABUn tuotteita, ne kun siihen aikaan edustivat maailman huippua. Neuvostoliitosta annettiin metsästysaseita ja kerran autokin.

Yhdysvaltain Presidentti Ronald Reagan oli nuorempana joltinenkin metsästäjä. Hänestä puhutaan kovasti Hollywoodin B-näyttelijänä ja Kalifornian kuvernöörinä, mutta todellisuudessa hän kasvoi keskilännessä, missä metsästäminen on yhtä lailla osa elämää kuin Suomen maaseudullakin.

Asuin USAssa presidenttien Carter ja Reagan aikakaudella. Ero oli kuin yöllä ja päivällä. Pidin kovasti Reaganista, tästä ”teflon-presidentistä”, ja niin pitivät monet amerikkalaisetkin. Suomessa Reagan ei jostain syystä ole kovin korkeasti arvostettu.

Metsästäjänä Reagan antoi lahjaksi aseita silloin kun katsoi sen  sopivan vastaanottajalle. Hän lahjoitti aluksi Weatherbyn kivääreitä, koska se oli kalifornialainen yritys ja hän tunsi Roy Weatherbyn henkilökohtaisesti. Sitten hänelle valkeni, että Weatherbyn raudat oikeastaan tulevat Japanista Howalta. Presidentti Reagan vaihtoi lahja-aseeksi Remingtonin, koska se on vanhin amerikkalainen asetehdas (perustettu 1816 Ilion, New Yorkissa) ja ase on taatusti ”Made in America with Pride”.

Vuonna 2006 rupesi kuulumaan tietoja Remingtonin edullisesta aselinjasta SPR. Kuvat näyttivät kummallisen tutuilta. Katsoin Remingtonin omilta sivustoilta ja siellähän se on rehdisti kerrottu. SPR-aseet valmistaa venäläinen Baikal. Itse asiassa Remington oli jo helmikuussa 2004 perustanut tytäryhtiön Spartan Gunworks private label-toimintaa varten. Tämä tarkoittaa aseiden ja tarvikkeiden hankkimista yhtiön ulkopuolisilta toimittajilta Remingtonin tuotemääritteillä ja Remingtonin tunnuksilla (logoilla).

SPR (Special Purpose Russia?) aselinjaa tutkiessa en voi olla muistelematta edesmennyttä Presidentti Ronald Reagania. Hän nimitti Neuvostoliittoa ”pahan valtakunnaksi” (evil empire). Hän boikotoi Moskovan 1980 olympialaisia. Amerikkalaiset urheilijat eivät osallistuneet, eikä kisoista näytetty pätkääkään millään USAn televisiokanavalla. Hän lopetti Ladan maahantuonnin USAan. Reagan pani Neuvostoliiton polvilleen Strategic Defense Initiative-puolustusohjelmalla (Tähtien Sota), joka taisi olla vuosituhannen bluffi. Toisaalta hän lähestyi loppukaudellaan Gorbatshovia ja aloitti liennytyksen aikakauden. Neuvostoliiton lähtölaskenta oli alkanut.

Mutta silti. Nyt Remington myy Baikalia. Mahtaako Mr. President kääntyä haudassaan?

Älä ymmärrä minua väärin. Mielestäni tällainen lähentyminen myös kaupan alalla on loistava juttu. Ilmapiiri onkin nyt aivan toisenlainen kuin 25 vuotta sitten, jolloin amerikkalaiset baarinpitäjät kippasivat Stolishnaja-vodkat mielenosoituksena katuojaan ja venäläiset kettuilivat kansallisurheiluna amerikkalaisille turisteille Leningradissa Nevan rannalla.

Mutta mennäänpä nykyaikaan. Moskovassa opiskeleva amerikkalaisnuorukainen ryypiskeli vodkaa venäläisen opiskelijakollegansa kanssa. Huimausjuomien vaikutuksesta puhe kääntyi politiikkaan. Jack rupesi rehvastelemaan, miten vapaa maa USA on. Presidenttikään ei ole arvostelun yläpuolella toisin kuin Venäjällä.

”Mepä voimme mennä vapaasti Valkoisen Talon eteen ja huutaa: Amerikan presidentti on @$$hole!”

Dmitri otti pohjanmaan kautta ja loihe lausumaan: ”Mitäs erinomaista tuossa nyt on. Me voimme yhtä lailla mennä Kremlin portille ja huutaa: Amerikan presidentti on @$$hole!”