Picatinny Railista eli kiskosta on tulossa kovaa vauhtia iskusana. Kun olen kuullut monta kysymystä, pari ennakkoluuloa ja yhden vihanilmaisun aiheesta, katson tässä olevan sosiaalisen tilauksen pienelle tietoiskulle.

Picatinny Rail on lisävarustekisko. Siviilikäytössä tähän kiinnitetään useimmiten kiikari- tai muu tähtäin. Picatinny Rail on yksinkertaisesti eräs standardi, Mil-Std-1913 (Picatinny), jonka siviiliteollisuus on kupannut jenkkien sotavoimilta. Mil Std = Military Standard = sotilastarkoituksellinen vakioitu tuotemäärite. Ennen puhuttiin milspecista. Jenkkien sotaväessä vessapaperin arkkikin on standardisoitu milspeciksi. Standardissa olevat mitat on määritetty tuuman tuhannesosien tarkkuudella. Jenkit eivät ole vieläkään kaikessa metrisiä. Picatinny standardi otettiin käyttöön 1995, eli kyseessä on melko uusi asia.

Tällaisen kiskon tarkoitus on tietysti inkkeiden, vermeiden ja romppeiden kiinnittäminen. Mitä vaan. Kiikaritähtäin, punapistetähtäin, laserosoitin, etäisyysmittari, ”taskulamppu”, infrapunavalaisin, pimeänäkölaite, varalippaita, varustetaskuja, bipodeja, mitä mielikuvitus keksii. Eräs amerikkalainen asetoimittaja ehdottikin, että siihen voisi asentaa kuuden kupin kahvinkeittimen ja vessapaperitelineen.

Tietysti aseesta tulee raskaampi ja kömpelömpi, mutta kulkeehan varusteet mukana. Omnia mea mecum porto, kaiken kannan mukanani, lausahti kreikkalainen runoilija Simonides (556469 e.Kr.). Hän ei hukkunut myrskyssä, sillä hän ei ryhtynyt muiden laivalla matkustavien lailla keräilemään tavaroitaan niitä pelastaakseen. Hän pelasti vain itsensä — eli ”omaisuutensa”. Se kun oli hänen päänupissaan.

Tämä filosofia on näkynyt jo Persianlahden sodasta lähtien amerikkalaisten sotilaiden kuvista. Taistelijan mukana kulkee kaikki välttämätön, sillä aamulla ei tiedä, missä koti on illalla.

Picatinny ympätään jo suomalaisiinkin kivääreihin, esim. Tikka Tacticaliin. Ulkomaisista aseista (kiväärit, pistoolit, paramilitaariaseet) se löytyy joko alkuperäisvarusteena tai sitten sen voi hankkia lisävarusteeksi.

Kaikki standardisointi sinänsä on hyvästä. Esimerkiksi kiikaritähtäinten jalkojen varasto nykyisellään on asekauppiaan painajainen. Picatinny olisi ihan hyvä standardi muiden joukossa, pääasia, että keskityttäisiin yhteen ja ainoaan. Yksiosaisena Picatinny on profiililtaan niin jäykkä, että sen voi huokeasti tehdä alumiinista tai muusta helposti työstettävästä tai ruiskuvalettavasta materiaalista. Tämä halventaa tuotteen hintaa.

Picatinny on saanut nimensä kehityspaikasta, Picatinny Arsenalista, joka sijaitsee Pohjois-New Jerseyssä Lake Hopatcongin ja Lake Denmarkin lähellä. Se perustettiin 6.9.1880 alun perin sotaväen ruutivarikoksi. Se on vieläkin toiminnassa mitä epätodennäköisimmässä sijaintipaikassa. Picatinny sinänsä on vain intiaanikielinen nimi.

Sitten se luvattu vihanilmaisu. ”Kiskohan on ruma kuin synti”, kuului eräs kuulemani puuskahdus asemessuilla. Tähän on kai sanottava, että kauneus on katsojan silmässä. Tai että kisko on tehty käyttöön eikä kauneuskilpailuihin. Tai että mielipiteistä ei pidä kiistellä.

picatinny

”Omnia mea mecum porto”. Amerikkalainen M4A1 asejärjestelmä.