Olen joutunut niin sanotusti ureanesteeseen. Päästötodistukseni huonoin arvosana seiska kirjattiin käsityön eli ”veiston” riville. Nyt olen ruvennut käyttämään jiirisirkkeliä, nauhahiomakonetta, pistosahaa, jyrsinterää ja ruuvinväännintä. Tunnen luistelevani ohkoisella jäällä.

Tämä järkyttävä ammatinvaihdos johtuu siitä, että tyttäreni rakentaa omakotitaloa. Ja muuttopäivä lähestyy huolestuttavasti. Kun pappa kan inte betala, pappa måste arbeta.

Ei siinä mitään. Ennen vanhaan pojat kehuskelivat faijoillaan. ”Mun isällä on kuusi lehmää ja traktori.” ”Mutta mun isälläpä on kolme sormea ja sirkkeli!” Itselläni on kuitenkin (toistaiseksi) vielä viisi sormea.

Silmät sen sijaan ovat olleet kovemmalla. Sekä sirkkelistä että pistosahasta lentää purusia ihan kiitettävästi. Nauhahiomakoneen pöllyttämät partikkelit ovat niin pieniä, etteivät ne näyttävästi lentele, mutta kutittavat silmissä sukkelasti kuitenkin.

Kyllähän suojalasejakin olisi, mutta kun käytän silmälaseja muutenkin. Ja ne suojalasit ovat niin likaiset ja naarmuiset, ja eivät ne oikein suosiolla istu silmälasien päälle…

Tuttua kiemurtelua, eikö vain? Puupuru nyt on lähinnä kiusallista, mutta samalla työmaalla sattui aikaisemmin vakavampi juttu metallia rälläkällä kuritettaessa. Kipinä silmään, niin terkkarireissuhan siitä tuli. Ja terkkarissa tuppaa menemään aikaa tuntitolkulla.

Ammuttaessa on erittäin suositeltavaa suojata silmät. Tulipa näissä rakennushommissa todettua, että tavalliset silmälasit eivät suojaa kaikelta lentävältä rojulta. Sivusuojaus, samoin suojaus ylhäältä ja alhaalta, on yhtä tärkeätä. Ilmankos monen maan sotaväet ovat ottaneet laskettelulasit käyttöön. Ne ovatkin muuten vallan erinomaiset, paitsi että suuria iskujahan ne eivät kestä. Mutta suojaavat hienosti ja tiiviisti vaatimattomammalla nopeudella lentävältä tavaralta ja kaasuilta. Tarpeeksi kookkaisiin mahtuvat reseptisilmälasit alle.

Jos jätetään aseräjähdys pois laskuista – pahin skenario on niin sanotusti ”ruuperä ohtaan” – niin yleisimmät hasardit ampumahommissa ovat itselataavasta aseesta tai haulikon ejektoreista lentävät hylsyt, ratkenneesta hylsystä johtuva ruutipuhallus sekä eritoten skeetissä kiekonpalaset ja haulit. Näihin tapahtumiin laskettelulasien tyyppiset suojalasit yleisesti ottaen riittävät.

Jostain kumman syystä tietty joukko ampujia karsastaa sekä kuulon että näön suojausta. Myönnetään, että tämä joukko on pienenemään päin, sillä sekä luonnollinen poistuma että valistus ovat purreet. Jäljellä olevat tervaskannot ovatkin sitten pääsääntöisesti kuuroja kuin aidanseipäät.

Tämä macho-joukko on sitä mieltä, että ampuminen vaatii munaa, ja että tosimiehet eivät suojaa näköä ja kuuloa. No minä olen mielelläni vaikka munaton, mutta haluan kaksi toimivaa silmää ja ainakin ajokortin vaatiman kuulon.

Jos munat ja suojaus eivät sovi samaan pakettiin, niin minulle mieluummin suojaus, kiitoksia! Munamiehet pitäkööt vehkeensä riippumassa vaikka polviin saakka (kuten Pietari Suurella kuulemma oli). Jääpähän heille sitten edes jotain hupia elämään, jos näkö tai kuulo menee.