Haulikon supistusasteita on viisi pääluokkaa tai astetta. Pahaksi onneksi vain on ainakin viisi tapaa ilmoittaa supistusaste. Näistä on kirjoitettu tsiljoona kertaa, mutta aina vain pölähtää esille epätietoisuutta. Joten kertaus on taas opintojen äiti.

Supistusten merkintätavasta ei olla päästy yksimielisyyteen. Miksi tämä sekasotku? -> Miksi meillä on erilaisia rahoja, kieliä, mittayksiköitä jne.? Miksi jotkut ajavat oikealla, jotkut vasemmalla?

Yleisimpiä merkintätapoja ovat anglosaksiset kirjainnimikkeet ja italialaiset pisteet, tähdet tai lovet. Oheisessa taulukossa on yleisesti tavattuja supistusmerkintöjä.

Supistuksien merkintöjä
Nimitys Numerot Englanniksi Lyhenne Pisteet Supistus
Sylinteri 0 Cylinder C, CL, CYL ***** 0,0
Parannettu sylinteri 1/4 Improved cylinder IC, IMP. CYL. **** 0,1-0,2
Puolisuppea 1/2 Modified M, MOD. *** 0,3-0,5
Kolmevartti 3/4 Improved modified IM, IMP. MOD. ** 0,6-0,8
Täyssuppea 1/1 Full F, FULL * 0,7-0,9

Näiden yleisten lisäksi näkee vielä suppeamman pään nimikkeitä Extra Full ja Extra Extra Full. Näitä käytetään esim. amerikkalaisessa handicap-ammmunnassa, jossa annetaan kilpailijoille tasoitusta golfin malliin venyttämällä ampumamatkaa. Kovin ampujaluu saattaa joutua perääntymään heikommista jopa 12 jaardia. Avaramman pään supistuksia taas ovat skeet ja Tula, joita käytetään nimensä mukaisesti erittäin lähelle ammuttaessa.

Jonkin tehtaan mielestä skeet on erityinen tiimalasisupistus, toisen mielestä taas mummoankkamainen torvi. Tula-supistus eli ontelosupistus on muuten saanut nimensä Tulan asetehtaan mukaan (Tulskij Oružejnyj Závod, eli TOZ). Venäläisten aseiden mollaajien kannattaisi tietää, että Pietari Suuri perusti tämän asetehtaan v. 1712. Oli aikoja, jolloin neuvostoampujat ja -aseet hallitsivat maailman haulikkolajeja 6-0.

Yleisesti ottaen on sanottava, että supistukset toimivat, mutta ampumataitoa ne eivät korjaa tai korvaa. Supistukset vaikuttavat vain niin ja niin paljon osumakuvioon. Patruunavalinnalla on vähintään yhtä suuri merkitys. Yleisesti ottaen supistuksiin tuijotetaan liikaa.

Vaihtosupistukset eli suuhiset (edesmenneen P.T.K.:n kehittämä termi) ovat monen ostajan mielestä ehdoton vaatimus. Mikäs siinä, hienoja vimpaimia. Mutta kuinka usein olet niitä vaihdellut? Kerran piippuun ruuvatut, ja sinne paikoilleen ruostuneet. Tämä lienee yleisempi skenario kuin yhtä mittaa vaihtaminen. Sporting-ampujat lienevät ainoita, jotka aktiivisesti vaihtelevat suuhisia jopa kilpailun kuluessa.