Miskommunikaatio tarkoittaa tilannetta, jossa vastaanottaja ymmärtää lähetetyn viestin toisella tavalla kuin lähettäjä on sen tarkoittanut. Miskommunikaatio saattaa syntyä lähettäjän viestin muotoilutavasta, vastaanottajan toisin ymmärtämisestä, tai näiden yhdistelmästä mielivaltaisessa suhteessa. Miskommunikaatiota sattuu joka hetki jokapäiväisessä elämässä.

Olen saanut aikaan miskommunikaation aiheessa ”Fantastista haulikolla”. Osa lukijoista on ymmärtänyt sen yllytykseksi yrittää ampua haulikolla entistä pidemmältä matkalta, eli eräänlaiseksi kilpailukutsuksi. Osa on ymmärtänyt, että kyseessä olisi ennätysten luettelointi, että kuka suurimmat numerot lavaan lyö, on kilpailun voittaja. Osa on ymmärtänyt, että tarkoituksena on varoittaa aloittelevia tai kokemattomampia haulikonkäyttäjiä ylipitkän ampumisen vaaroista. Että sen seurauksena on metsästyksessä haavakoita, kiekkoammunnassa ohilaukaukseksi tulkittuja. (Kiekkoon voi osua useitakin hauleja, mutta kiekko ei enää rikkoudu, jos se on kerinnyt liian kauaksi ampujasta).

Tuo viimeinen tulkinta oli se, jota tarkoitin. Oikeastaan ajattelin raadollisesti delegoida liian pitkältä ampujien tuomitsemisen keskustelupalstan kirjoittajille. On eri asia, jos nimimerkin takana oleva lukija sanoo ”idiootti” kuin että jos ERÄn toimittaja tekee niin omalla nimellään.

Mutta kiero suunnitelmani meni pieleen. Jyrkimmät tulkitsijat vaativat koko keskusteluaiheen poistamista. Olen itse asiaa monta päivää mietittyäni tullut samaan tulokseen. Jos enemmistö lukijoista on ymmärtänyt sanomani väärin, on tarkoitukseni kääntynyt päälaelleen. Siispä poistan Aseharrasteista koko ketjun ”Fantastista haulikolla”.

Toivon kuitenkin, että sellaiset metsästäjät ja haulikkoampujat, jotka painottavat ampumaetäisyyden maksimiksi enintään 50 metriä, ja senkin vain tietyillä hauleilla, pysyvät äänessä jonkin toisen keskusteluaiheen alla. Tämä 50 metriä kun on ehdoton yläraja nykyisen teknologian, eli nykyisten lähtönopeuksien vallitessa.

Ampumaetäisyyden kasvattaminen vaatisi uudet aseet, uudet patruunat ja uudet haulimateriaalit. Myös rekyyli kasvaisi keskivertoampujalle sietämättömäksi. En tiedä, että maailmalla olisi konkreettista pyrkimystä rakentaa kokonaan uutta haulikoiden ja patruunoiden sukupolvea, ellei sitten sotilaskäyttö poikisi jotain sellaista uutta. Siinä tapauksessa ase saattaisi olla lavettia vaativa, eikä ollenkaan metsästykseen sopiva.