Törmäsin keskustelupalstalla pienoiskiväärin tarkkuusväitteisiin, jotka olivat muodostuneet rönsyksi eli sivuraiteeksi otsikon ”ilmakiväärit yli 300 m/s” alla.

Eräs nimimerkki kertoi ampuvansa 5 mm kasoja 50 metrin matkalta. Toinen kertoi heti perään, että on ampunut Suomen Leijonalla 5 laukausta yhteen reikään. Tämä pani hakemaan SAL:n sääntökirjan esille ja sieltä 50 m taulun mitat.

Virallisen taulun kympin halkaisija on 10,4 mm ± 0,1. .22 Long Rifle luodin halkaisija on 5,68 mm -0,01/+0,02. SAL:n ja ISSF:n säännöissä osuma tulkitaan aina paremmaksi, jos se sivuaa ympyrän rajaviivaa. Jos siis otetaan 10,4 mm kymppi ja 5,68 mm x 2, niin saadaan kympiksi noteeratun osuma-alueen halkaisijaksi 21,76 mm, sanokaamme 21 mm.

Kasat mitataan aina reiän keskustasta keskustaan, sillä luodin halkaisijat vaihtelevat eri kaliipereissa. Keskeltä keskelle mittaustapa eliminoi erilaisten kaliiperien aiheuttamat tulosvääristymät. Kasa, jonka koko on 10,4 mm + 5,68 mm = 16,08 mm, sanokaamme siis 15,5 mm, on SAL:n 50 m kilpailussa ”pelkkiä kymppejä” kasa.

Jos löytyy kivääri/ampuja/patruunayhdistelmä, joka pystyy johdonmukaisesti (engl. consistently) ampumaan 15 mm kasoja diopteritähtäimellä makuulta 60 laukausta tai kolmelta asennolta 40 + 40 + 40 = 120 laukausta, suoritukset ovat ”täydet”, eli 600 tai 1200 pistettä.

Netistä löytyvät Suomen ennätykset: 600 p. makuulta, 1185 p. 3-asennosta. Molemmat ovat sympaattisen kotkalaisen Juha Hirven plakkarissa. Maailmanennätys 3-asennossa on pisteen verran yli SE:n, ja sen omistaa slovenialainen Rajmond Debevec.

Näyttäisi siis, että jotkut ERÄ:n lukijoista pitävät vakkaansa turhaan kannen alla. 5 mm kasojen ampujissa olisi potentiaalia osallistua kovempiinkin kilpailuihin. Jopa MM-tasolla.