Lyijyluotien valaminen on suosittua varsinkin USA:ssa, mutta harjoitetaan sitä Suomessakin. Erityisesti practical-, IPSC-ja mustaruutiampujat valavat itse.

Näissä lajeissa luodin terminaaliballistiikalla eli luodin käyttäytymisellä maalissa ei ole väliä, ainoastaan osuma ratkaisee. Kahdessa ensimmäisessä ampumamatkat ovat vielä joko lyhyitä tai oikein lyhyitä, joten tarkkuuskaan ei ole niin noko nuukaa.

Luodin itse valmistamisen motiivina on tietysti raha. Valuluoti on lähes pelkkää lyijyä ilman hienoja tompakkivaippoja. Jenkeissä metsästetäänkin valuluodeilla, mutta uskoakseni tässä ei enää ole kysymys pelkästään rahasta, vaan kyseessä on retrojuttu. Nostalgiaa ja paluuta juurille.

Luotien itse valmistamista kutsutaan myös harrasteen syventämiseksi.

Sulan lyijyn kanssa läträäminen ei ole vaaratonta. Tietysti se polttaa, mutta siitä lähtee myös höyryjä. Nykykäsityksen mukaan lyijyä pidetään yhä pirullisempana aineena, joka kumuloituu kroppaan eikä lähde pois. Kannattaa investoida hengityssuojaimeen.

Monet pitävät nykyistä turvallisuusajattelua ylenpalttisena huolenpitona ja vouhkaamisena. Että kohta kaurapuurokin on myrkkyä.

Mutta, vanha amerikkalainen sanonta: ”Better safe than sorry.” Esi-isämme olivat pukeneet saman aikaisemmin suomalais-ugrilaiseen muotoon: Parempi virsta väärään kuin vaaksa vaaraan.

Kimmoke tähän blogiin tuli siitä, kun eräs soul brother halusi tietää, minkälaisilla työkaluilla wadcutter-merkkisiä tehdään. Wadcutter on luotityyppi, ei merkki. Sanakirjan mukaan Wadcutterin voisi kääntää huovan reikämeistiksi. Kupletin juoni on, että wadcutter-luoti tekee maalitauluun pyöreän ja ehjäreunaisen reiän. Näiden tulkkaaminen on helpompaa, joten niitä käytetään isopistooliammunnassa. Tässä taas kaliiperi .32 S&W Long on kunkku, vaikka muitakin voisi käyttää. Kolmekakkonen on hyvin löysä paukku, joka ei aseta luodille paljoa vaatimuksia. Siksi patruunanvalmistajat tyssäävät lyijyluodit pehmeästä lyijystä ilman mitään vaippaa tai lyijyn kovettimia.

Tyssättyjen luotien tekeminen on mahdollista, mutta ei käytännöllistä. Tee-itse-vehkeet olisivat hydraulipuristimia ja siten hitaita. Nopeat laitteet taas olisivat kohtuuttoman hintaisia harrastelijalle. Tyssätyt luodit on parasta ostaa asekaupasta tehdastekoisina. Valuluodin käyttö isopistooliammunnassa on sallittua, mutta ne ovat ehkä tarkoitukseen ”turhan hyviä”.