Kuten tunnettua on, metsästyslakimme rajoittaa itselataavan aseen lippaan patruunakapasiteetiksi metsästyksessä joko 2 tai 3. Jako näiden välillä on monimutkainen ja epälooginen.

Mutta selityskin on helppo; kun on se EU. Jota me vihaamme, rakastamme tai jotain siltä väliltä, riippuen mistä aiheesta puhumme ja miten se itseämme koskettaa.

Rajoituksen vastustajat huomauttavat kerkeästi, että pumpuissa, vipulukoissa ja pulttilukoissa – haulikoissa ja kivääreissä – saa olla vaikka kuinka monta patruunaa. Miksi sitten ei itselataavissa?

Epäilemättä rajoitus perustuu asiantuntemattomuuteen, ”mutuun”, eikä mihinkään rationaaliseen asiaan. Epäilemättä itselataavien vaino on epäjohdonmukaista. Epäilemättä rajoitus perustuu aiheettomaan ylimetsästyksen pelkoon. Mutta itse en jaksa kiihottua moisesta, koska sillä ei ole käytännön merkitystä.

Lippaan ”tulppaaminen” on helppoa jopa kotikonstein. Ja kääntäen: Eritoten itselataavassa ja pumppuhaulikossa on suhteellisen helppoa tarvittaessa vaihtaa vakio putkilipas pidennettyyn. Mutta missä sellaista tarvitsisi?

No. Voihan sitä koettaa leikkiä Tom Knappia ja katsoa, pystyykö ampumaan yhdeksän ilmaan heitettyä kiekkoa ennen kuin ne ovat ehtineet maahan asti. Mutta siihen se käyttö jääkin.

EU on monimutkainen asia. Myös aseasioissa.