Alakoidan arvoitus, yksi Joensuun perhokalastajien luottoperho.

Hyllystä putkahti käteen Joensuun perhokalastajien vuonna 2015 kasaama ruokakirja – Virtaavilta vesiltä ruokapöytään.

Se on 48-sivuinen vaakasuuntainen A5 kokoinen nidottu opus, painettu laadukkaalle paperille. Siinä on seuran jäsenten kerääminä kymmenen lohikalaruokaohjetta ja sama määrä niitä ilmentäviä perhoja.

Hauska kirjanen, joka olisi saanut olla huomattavasti laajempi.

Ruoka- ja perhoreseptit ovat kiinnostavia. Jokaisella ”kalakokilla” on omia käytäntöjä ja tapoja – osa niistä yleisiä monien käyttämiä ja hyväksi kokemia.

Pienetkin ruokareseptien erilaisuudet saattavat paljastaa uusia hienoja makuja, aivan kuten perhonsidonnassakin sitojien käsiala ja materiaalivalinnat saattavat saada perhoissa ihmeitä aikaan.

Kautokeino Grayling

Esittelen kirjassa julkaistun ruokareseptin, joka on Jussi Kettusen antama – käytännöllinen kalareissujen ruokaohje.

  1. Pyydystä harjus pintaperholla Kautokeinosta.
  2. Voit fileoida harjuksen tai pilkkoa sen paloiksi harjuksen kokoluokan mukaan.
  3. Laita trangia tulille ja pannulle iso nokare voita.
  4. Laita harjukset tirisemään runsaaseen voihin.
  5. Kun harjus on kypsä – Älä paista kuivaksi! – laita kalan päälle ripaus suolaa ja mustapippuria.

Vedä eväs kitusiin jokirannassa ja toista homma tarvittaessa.

Kalanmakua on turha peittää muilla mausteilla kuin suolalla ja pippurilla!

Hätätapauksessa muualtakin saatu harjus kelpaa, kunhan päätyy suoraan trangiaan ilman pakasteluja/vakuumeja!

Kalan valmistuessa voit hörppäistä kahvit ja kaatoryypyn sekä ihailla Kautokeinon mahtavia maisemia jokirannassa.

Kettusen ohjeen voin allekirjoittaa sanasta sanaan ja olen käyttänyt vastaavaa reseptiä itsekin myös muilla kalalajeilla. Ja kyllä nekin ovat maistuneet myös toisissa maisemissa, jopa Suomessa, kunhan kala on tuore ja perholla pyydetty. Toki pintaperho antaa saaliille lisämakua ja hetkeen tunnelmaa.

Itse en juuri muita mausteita kalan kanssa käytä kuin suolaa ja mustapippuria. Ja se resepti alkaa otetaan kilo voita ja …

Alakoidan arvoitus

Kirjan perhoja katsoessa silmä osuu vaatimattoman näköiseen pitkähäntäiseen perhoon. Alakoidan arvoitus on Lauri Sikasen kirjaan lisäämä ja sen nimi tulee siitä, että on täysi mysteeri miksi niin ruma perho on kalojen mieleen.

Perhon ulkonäkö ei siis tekstin mukaan vakuuta, mutta kirjan kertoman mukaan siinä vakuutetaan, että kaloille siinä perhossa ”on sitä jotakin”. Jos muut perhot eivät ole lainkaan kelvanneet, niin Alakoidan arvoitukseen on isketty sitäkin tulisemmin.

Arvoitusperhossa on vähän samoja elementtejä, kuin eräässä Äyskosken ottiperhossa, joka minulle esiteltiin 1980-luvulla. Ja pitäähän tuo mystinen rumaksi mainittu perho sitoa ja testata käytännössä. Tiedä vaikka toimisi Suomenselän koskilla yhtä lailla arvoituksellisen ottavasti.

Seuraavassa tämän Alakoidan arvoituksellisen perhon resepti ohjeineen, sidottavaksi ja testiin. Eikä tuo perho nyt sidottuna minun silmiin mikään ruma ole. Minä ainakin kokeilen – ja paistan saaliin (vaikka ei Kautokeinon harjus olisikaan) runsaassa voissa maustaen suolalla ja mustapippurilla.

Alakoidan arvoitus

Koukku: 8 – 10 uppoperhokoukku. Mallissa Ahrex FW571

Pää: 3 millin kuula, messinki tai kulta

Lanka: 6/0 tai 8/0 musta tai pinkki

Pyrstö: Kaksi notkeaa grizzle-häkilähöyhentä, reipas 2X koukun pituus

Häkilä: Pinkki häkilähöyhen rungolle

Runko: Chenille, ruskea tai oliivi

Kirjan reseptimaininta: Pyrstöksi kannattaa valita niitä notkeita ja pehmeitä grizzlejä, joista ei tule pinturihäkilää. Liian jäykkä pyrstö ei ui virrassa.

Sidonnasta: Kuvan perho on sidottu väkäsettömään hieman normaalia pidempivartiseen #10 koukkuun, kirjan perhossakin näyttäisi olevan pitkähkö koukku.

Kuulana on tavallinen suositusta isompi 3,8 millin messinkikuula, jonka ehkä voisi korvata haluttaessa myös tungsten-kuulalla. Painotusta malliperhossa ei ole, enkä tiedä voisiko rungon tai kuulamateriaalin painonlisäys vaikuttaa perhon kalastavuuteen suuntaan tai toiseen?

Pyrstön grizzlet ovat kympin halpissatulasta bongattua hyvin ohutruotisia ja pehmeitä, jotka ”löperöinä” elävät hyvin.

 

Vuoden 2022 perhobongauksia

Tammikuu – Norellin Horsefly

Helmikuu – Olaf Olsen Tørrflue

Maaliskuu – Green Drake