Erässä 8-1996 oli kuukauden perhona Nalle Puh.

Nalle Puh on ollut osa monen sukupolven lapsuutta. Tai ehkä tarkemmin se hauska puolen hehtaarin metsän takkuturkkinen pieniaivoinen piirroshahmo ystävineen. Satukirjan Nalle Puh on takkuturkkinen, hieman kömpelö ja hunajaa rakastava pikku nallekarhu, joka seikkailee ystävineen lapsien iloksi.

Nalle Puh on englantilaisen kirjailija A. A. Milnen luona satuhahmo, josta Milne kirjoitti kaksi kirjaa 1920-luvulla. Nykyään tunnetut koreat Nalle Puh -hahmot ystävineen ovat Disneyn tuotantoa.

Vaikka lapsuus on takana, vieläkin tuo Nalle Puh miellyttää syvästi. Nyt tuo takkuturkki vaan on hunajansävyinen tuuhea ottiperho, joka nauttii huippusuosiota – edelleen vuosikymmenten kalastuksen jälkeen.

Perhomuoti elää, mutta aina on ollut tiettyjä klassikoita, joiden suosiota ajan hammas ei kykene murentamaan. Nalle Puh on yksi niistä perhoista, joka kelpaa etelästä pohjoiseen ja kuohuvilta koskilta peilityynille järville. Nalle on monipuolinen klassikkopintaperho ja luottoperho, jota unohdeta.

Vaikka nykyaika keksii aina vaan parempia tehoperhoja, Nalle Puh sen kun porskuttaa. Se on niin hyvä ja helppo yleisperho, että se vaan on välttämätön jokaisen perhorasiassa. Nalle on  hyvin erottuva, kelluu varmasti ja sitä voi myös viistättää. Aivan sama mitä kalaa ja missä ja miten kalastaa, vaikka upoksissa, niin sittenkin Nallella saa kalaa.

Eikä kokokaan ole rajoite, pikemminkin päinvastoin. Toisinaan jopa ylisuuri Nalle vain lisää otteja.

Perhojen vallankumous 1–5

Neljä vuotta sitten tein viiden blogisarjan perhojen vallankumouksesta – perhoista, jotka ovat viime vuosikymmenien aikana säväyttäneet erityisesti täällä Suomessa. Nuo aiemmat vallankumousprinat ovat:

Perhojen vallankumous 1 – Leechit

Perhojen vallankumous 2 – Sunray Shadow ja Santikat

Perhojen vallankumous 3 – Sarvijaakko

Perhojen vallankumous 4 – Pinta-Bomber

Perhojen vallankumous 5 – Tinseliperhot ja kimalteet

Nalle Puh kelpaa koskilta järville – lohikaloille, järvikaloille…

Aikomus oli jatkaa merkittävien perhojen/perhomallien esittelyä jo aikaisemmin, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Nalle Puh versioineen/muunnoksineen kuuluu ehdottomasti mukaan ”Perhojen vallankumous” -sarjaan, tällä kertaa sisarustensa Dark Puhin ja Honey Puhin kera.

Nalle Puh lienee maamme merkittävin perho, mitä meillä on kehitetty. Se tunnetaan maailmalla parhaiten. Toki Nallesta on ollut jo moneen kertaan tarinaa, mutta ei kai pieni lisä pahaa tee.

Nalle Puh on todellinen suomalaisten perhoklasikko, joka vaikuttaa aika yksinkertaiselta. vähän kuin se satukirjan Nalle Puh -hahmo, joka unohtelee asioita tämän tästä. Mutta eipä tuo Nalle Puh nyt välttämättä ihan helppo sidos ole, ainakaan huonoilla materiaaleilla.

Nimi rykmentin maskotilta

Nalle Puh eli englanniksi Winnie the Pooh sai nimensä Lontoon eläintarhassa olleen Winnie-karhun mukaan. Winnie oli kanadalainen mustakarhu, joka oli tullut Pohjois-Amerikasta Eurooppaan ensimmäisen maailmansodan aikana kanadalaisen rykmentin maskottina ja jäänyt sodan jälkeen Lontoon eläintarhaan. Nimensä se oli saanut omistajansa kotikaupungin Kanadan Winnipegin mukaan.

Alkuperäiset Nalle Puh -lelut vuodelta ”miekka ja kilpi” – kuvakaappaus wikipedian sivuilta.

Nallen esikuva on Ahon Stenofylax stellatus

Simo Lummen Nalle Puhin kehittelyn juuret juontavat Nuottijoelle vuoteen 1968. Lumme ei löytänyt rasiastaan sopivaa ja ominaisuuksiltaan mieleistään perhoa jäljittelemään kookasta tummaa vesiperhosta, joka parveili tuolloin Nuorttin rikkonaisen veden yllä.

Kotiin palattuaan Lumme sai käsiinsä karhunkarvaa, jonka avulla hänen onnistui kehitellä tummia kuivaperhoja, joihin hän lopulta oli tyytyväinen – kyseessä oli siis nykyään tuntemamme Dark Puh.

Samaan aikaan hän kehitteli käyttökelpoista jäljitelmää värikkäämmälle isokokoiselle Potamophylax latipennis –vesiperhoselle. Tämä perho tunnettiin aikaisemmin nimellä Stenophylax stellatus.

Kyseessä oli siis se sama Juhani Ahon lastussa kirjoittama ”… ruskeasiipi, keltaruumis, iso ja lihava”. Aho jäljitteli Stenofylax stellatusta Stone Fly, March Brown, August Dun tai Orange Mallard perhoilla.

Nalle Puh jäljittelee suomenkieliseltä nimeltä virtakalmiosirvikästä, siis samaa Stenoifylax Stellatusta, mitä Aho pyrki jäljittelemään uppoperhoillaan yli 100 vuotta sitten.

Lumme oli tutkinut omia mallejaan kehitellessä kirjallisuutta, jossa oli mainittu kyseisen Stenofylax stellatus/Potamophylax latipennis hyönteisen kehon sekä jalkojen värisävyksi oranssinruskea ja siipiväriksi täplikkään keltaruskeat.

Lukemansa pohjalta Lumme kehitteli ensin Orange Sedge uppoperhon, jonka runko- ja häkiläsävyt ovat Nalle Puh pintaperhosta tutut ja siipi on lämminsävyistä täplikästä kalkkunaa.

Lummen lehtikirjoitus 1970   

Lumme kirjoitti Nalle Puh artikkelissaan 1970: ”Orange Sedge osoittautui heti erittäin hyväksi, ja niinpä siirsin sen värisävyt karhunkarvasiipiseen kuivaperhooni. Tulos oli edelleen myönteinen, jopa siinä määrin, että jouduin saalispäiväklrjoja varten ristimään sen. Nimen lainasin Milnen kuululta satukarhulta, jonka kömpelö olemus liittyy mielestäni hyvin tähän tukevarakenteiseen ja pörröiseen kuivaperhoon – Nalle Puh.”

Lumme kehitti vielä Nalle ja Dark Puhin lisäksi vihreärunkoisen Honey Puhin. Näillä kolmella Puhilla hän on todennut pärjäävän vesiperhosten jäljittelyssä kaikissa tilanteissa ja olosuhteissa riittävän hyvin.

Simo Lumme esitteli vuonna1970 Urheilukalastus-lehdessä uuden vesiperhosjäljitelmän Nalle Puhin

Monenkirjavia Nalle Puheja

Ajan myötä Nalle Puhin maine on vain kasvanut ja maamme perhonsitojat ovat sitoneet mielettömän määrä erilaisia versioita ja muunnoksia, joilla varmasti on saatu mahdoton kalamäärä. Yksi aikoinaan melkoisesti keskustelua osakseen saanut sarja oli edesmenneen pohjoisen perhonsitojan Jouni Kämäräisen erikoinen Nalle Puh muunnossetti, jonka kuvia julkaistiin Erässä 8/1996.

Jouni Kämäräinen oli valtavan ahkera perhonsitoja, jolla oli valtava määrä Nalle Puhista versioita – osasta kuvia julkaistiin Erä 8/1996 numerossa.

Jutussa puolensadan Nalle-versioin kuvat erikoisine nimineen. Perhoniminä oli mm. Elämäntapa Elina Puh, Ponteva Puh, Verinen Hirmu Puh, Palle Jooseppi Puh, Rasvapeukalo Puh, Luurankohyttynen Puh jne.

Samassa lehdessä oli myös kuukauden perhona Nalle Puh sisaruksineen, jotka ovat otsikko- ja reseptikuvassa.

Porinoiden Nalle Puhit

Pertsan porinoissa on myös ollut paljon tarinaa Nalle Puhista. Se nyt on perho, joita kannattaa sitoa kesän perhorasiaa iso pörröinen läjä sisaruksineen – kertaus on opintojen äiti.

Nalle Puhja linkki sen sidontaan. Nalle Puhia voi kokeilla aina pitkin kesää etelästä pohjoiseen.

Nalle Puh runkokomateriaalin sekoitus on joskus askarruttanut, mutta tuosta se selviää.

Nalle Puh ja isot pinturikoukut ovat puhuttaneet, iso suti – iso kala ei aina päde, isoon Nalleen iskee myös pienemmät.

Nalle Puh ja Kottarainen – tästä se selviää, mistä syystä streamerkoukkuun sidottuja versioita Nalle Puhista kutsutaan kottaraisiksi.

Nalle Puh, saksittuja häkilöitä ja tasapaksu runko kertoo hieman tarkennuksia Nallen häkilöintiin ja runkomuodosta.

Eikä tämä Nalle Puhin tarina vieläkään jää tähän. Ainakin yksi lisäjuttu on tiedossa, mutta kirjoittelut vievät aina sen verran aikaa, että jätän sen tarinan myöhempään ajankohtaan. Tärkeintä lienee nyt, että lopussa on nuo kolmen Nallen reseptit – pääsevät porukat sitomaan rasiat pullolleen erilaisia Puheja.

Ja kuten maikkarin uutisissa on tapana esittää loppukevennys, niin se tulee tässä: Mistä tietää hyvän perhokalastajan – no tietenkin hänen puheista.

Nalle Puh

Koukku: nro 6-12 alasilmukallinen

Sidontalanka: oranssi

Siivet: ruskeaa karhunkarvaa

Kierre: ohutta kultalankaa

Runko: sekoitus oranssia ja keltaista hylkeenkarvajäljitelmää sekä vaaleanruskeaa jäniksenkarvaa

Runkohäkilä: punaruskeaa kukkoa

Kaulushäkilä: punaruskeaa kukkoa 1-3 kpl

Honey Puh

Koukku: nro 6-12 alasilmukallinen

Sidontalanka: vaaleanruskea

Siivet: vaaleanruskeaa karhunkarvaa

Kierre: ohutta kultalankaa

Runko: kellanvihreää, vaalean kermankeltaisen ja ruskean sekoitusta lisänä hivenen vihreää

Runkohäkilä: gingerkukkoa (ruskeankeltainen)

Kaulushäkilä: gingerkukkoa 1-3 kpl

Dark Puh

Koukku: nro 6-12 alasilmukallinen

Sidontalanka: musta

Siivet: mustanruskeaa karhunkarvaa

Kierre: ohutta hopealankaa

Runko: tummanruskeaa

Runkohäkilä: mustaa kukkoa

Kaulushäkilä: mustaa kukkoa 1-3 kpl