
Norellin Horsefly on oiva esimerkki suomalaisesta perhomallista. Elämäni perhot kirjassa on kuva, jossa perho ja paarma ovat vertailtavissa.
Kuukausiblogit vuonna 2021 menivät kirjasidonnan merkeissä ja sitä ennen vuosi 2020 oli vaihe vaiheelta blogisidontoja – nämä perhoblogit ovat koostettuna tämän blogin lopussa.
Mainitut ”kuublogit” ovat pitäneet sisällään etupäässä enemmän ja vähemmän tuttuja perhoja, joten tuumasin joulukinkkua sulatellessa, että vuoden 2022 kuublogiin kaivan jotain aivan uutta omaan perhorasiaan, jotka esittelen blogeissa.
Pyrin bongaamaan jonkun mieltä säväyttävän perhon, jota en ole aiemmin sitonut enkä sellaisella kalastanut. Maailmassa on tuhansittain perhoja ja eihän niistä millään ole ehtinyt sitomaan kuin murto-osan, saati kokeilemaan.
Mukana tulevassa voi olla niin ikivanhoja kuin aivan uusia perhomalleja kirjoista, lehdistä, netistä, mainoksista jne. ja jopa eteen ilmestyneiden perhojen kopioita, jotka vaikuttavat mielenkiintoisilta ja joita haluan kokeilla. Ja joita ei aiemmin ole omasta rasiasta löytynyt.
Samalla, kun sidon perhoja omaan rasiaan, voi joku toinenkin innostua sitomaan samoja perhoja kokeiluun. Toki perhovalinta voi olla täysi susi, jolla ei tee mitään tai sitten uutuusperho räjäyttää pankin. Pitää toivoa, että perhoista löytyisi blogia seuraaville iloa niin sidontaan kuin kalavesille.
Esittelyyn kuuluun kuva perhosta, resepti ja tietenkin lähde, mistä tuo perho on peräisin ja mikä siinä minua kiinnostaa tai miksi se on mukana. Jos teen muunnoksen, niin mainitsen toki syynkin. Moni hyvä muunnos on syntynyt vaikkapa vähän väriä muuttamalla tai kun joku puuttuva materiaali on korvattu toisella. Niitä kuuluisia ”korpin nenäkarvoja” on tosi harvan sidontapakissa.
Palstan myötä olen avannut uuden ”blogipostin”, jolla minut saa helpommin kiinni. Jos jollakulla on esiteltävästä perhosta tuoreita tai vanhempia lisätietoja/kokemuksia, niin voi kirjoittaa viestiä, osoite on pertsanporinat@gmail.com
RIP Erkki Norell
Tällä kertaa blogiin tuli pikainen aihemuutos, kun vanha tuttava Erkki Norell siirtyi autuaammille kalavesille keskiviikkona 29.12.2021 81-vuotiaana – rauha hänen muistolle ja jaksamista Norellin perheelle, sukulaisille ja ystäville. Hyvien tuttavien ja esikuvien menetys kirpaisee aina mieltä, se on myös muistutus elämän rajallisuudesta.
Valitsen Erkin muistoa kunnioittamaan ja esittelyyn hänen vuonna 1970 suunnitteleman perhon – Horseflyn, jota en ole aiemmin sitonut. Erkki on ollut tuolloin 30-vuotias ja perholla ikää nyt siis yli 50 vuotta. Perho löytyy mm. Erkin tutusta perhonsidontaoppaasta.
Kalaretkien perhonsidontaopas
Neljännesvuosisata sitten Norellilla oli ”Kalaretkien perhonsidontaopas” työn alla. Se oli jatkoa aiemmin ilmestyneelle ”Elämäni perhot” kirjalle. Sidontaoppaassa oli ideana opastaa niin aloittelijoita kuin pidemmällekin ehtineitä ja antaa hyvä yleiskuva erityyppisistä ottiperhoista – tarjota ottiperhot, joihin saattoi luottaa eri olosuhteissa, kalastettiimpa mitä lohensukuista kalaa tahansa.
Taustajoukoissa oli tuttua porukkaa, Jari ”Liffu” Lifländer kuvaamassa perhot, Lauri ”Late” Syrjänen Erkin kanssa miettimässä oppaan perhoja ja minulle jäi vaihe vaiheelta piirroksien piirtäminen osaan perhoista.
Norell oli nähnyt sidontapiirroksiani aiemmin Erä-lehden kuukauden perhoissa, joita Erkki kehui vuolaasti haluten niitä myös sidontaoppaaseen. Oppaan piirrokset miellyttivät myös Erkkiä selkeydellään, sanojensa mukaan ne olivat paljon hienompia kuin hänen sitomat perhot.
Perhonsidontaopas valmistui 1996 WSOY:n kustantama ja opas oli ja on edelleen loistava kattaus Suomen vesiin sopivia perusperhoja. Siinä on myös mukana myös muiden kuin Norellin omia ottiperhoja, kuten Nalle Puh, Klinkhämer, Rackelhane, Mickey Finn jne.
Kooltaan opas ei ole mikään jättiläinen, se on nimensä mukainen kalaretkillä taskuun sopiva 12×15 cm:n kierrekansio, jossa on kansineen 80 sivua ja noin neljäkymmentä perhomallia – ottiperhoja kaikki.
Horsefly eli kirjava paarma
Yksi oppaan perhoista oli Horsefly paarmaperho, joka on pitänyt sitoa moneen kertaan, mutta aina se on jäänyt – nyt on sen aika. Tämän vuoden 2022 ”perhobongauksen” blogisarjan alkuun se sopii hyvin samalla kunnioittamaan Erkki Norellin työtä. Olihan hän suomalaisen perhonsidontakulttuurin, urheilukalastuksen ja perhokirjallisuuden yksi suurimpia merkkimiehiä.
Horsefly oli toki mukana jo Norellin klassikkona pidettävässä ”Elämäni perhot” kirjassa, eikä Erkki Norellin muuta kirjatuotantoa pidä jättää myöskään huomioimatta. Suomen Kalakirjaston sivuilla on lisää tarinaa Erkistä ja missä kaikessa hän on ollut mukana.
Elämäni perhoissa Norell kertoo perhojensa, kuten nyt esiteltävän paarmaperhon syntyhistorian. Tarina selvittää, kuinka hän oli hellepäivinä sukeltamalla tehnyt havaintoja parin pikkutaimenen ruokailusta, kun mitään muutakaan ei oikein ollut tekemistä – onkikaloilla oli täyspaasto, mikään ei niitä kiinnostanut.
Pikkutaimenten ”vakoilu” sukeltamalla paljasti Erkille seuralaisten sillalta pudottamien paarmojen, kärpästen jne. hyönteisten kelpaamisen kaloille – isompi taimenista oli noukkinut järjestään kirjavat paarmat eli sokkopaarmat, hylätyt hyönteiset olivat jääneet pienemmälle taimenelle ja alavirran salakoille. Isoin ja vahvin oli saanut poimia parhaimmat herkut.
Näkemästään ja huomioistaan innostuneena Norell sitten kehitteli kirjavaa paarmaa jäljittelevän Horsefly-pintaperhon. Hän keräsi ja säilytti muutamia paarmoja tikkuaskissa sidosmalleina. Ajan myötä ja useamman harjoitelman jälkeen Erkki oivalsi sitoa lopulta paarmajäljitelmän kirjaviksi siiviksi viidakkokukon silmähöyhenet, kun oli sitomassa muita perhoja, joihin käytti viidakkokukkoa. Myöhemmin hän on korvannut viidakkokukon grizzle-kukon höyhenlatvoilla, kun viidakkokukkoa ei ole enää ollut kaupan.
Oppaassa Erkki mainitsee Horsefly-perhosta, että se jäljittelee kellumaan joutunutta kirjavaa paarmaa. Perho soveltuu kaikkien kärpäsiä ja paarmoja syövien kalojen pyydystämiseen ja on etenkin keskikesän kirkkaiden hellesäiden perho. Horsefly on myös hyvä harjukselle, Lapissahan on helteillä runsaasti paarmoja.
Nyt muutama Horsefly on sidottuna odottamaan tulevia helteitä. Vuosi on vaihtunut, päivä pitenee ja kesä lähenee. Kiitos Erkki ystävyydestä, tarinoista, perhoista… maamme urheilukalastus on menettänyt yhden suurista merkkimiehistä, mutta onneksi Erkin kirjatuotanto jättää jäljen ja on muistuttamassa tuleviakin sukupolvia Norellin vaikutuksista Suomen urheilukalastus- ja perhohistoriaan.
Horsefly eli kirjava paarma / EN (1970)
PERTSAN PERHOPORINOITA ja VIDEOITA aiemmilta vuosilta
Vuoden 2021 kirjasidonnan blogiperhot
Vuoden 2020 vaihe vaiheelta blogiperhot
ERÄN PERHONSIDONTAVIDEOITA