John Buckland: Trout & Salmon Flies  ja sieltä kuvan perusteella sidottu sinisen tytönkorennon jäljitelmä

Nykyään maailma on täynnä erilaisia nettisivustoja, joista löytyy perho poikineen. Kaupallisten toimijoiden sivustoilla on sitä peruskauraa, mutta kirjoista sekä aktiivisten ”pro-harrastajien” nettijulkaisuista sitten löytyy mitä upeampia perholuomuksia ja perhonsidonnan taidonnäytteitä.

Omassa nuoruudessa ei nettiä ollut ja mielenkiintoisia perhomalleja kaiveltiin lähes kissojen ja koirien kanssa ympäriinsä. Kirjat, lehdet ja kavereiden rasiatkin tuli katseltua aina ”sillä silmällä”, josko sieltä tarttuisi mukaan jotain sidottavaa tai joku oiva perhoidea.

Ehkä tuo oma perhokirjahulluus on sieltä peruja ja hyllyyn on tullut hankittua monen mielestä aivan turhan paljon perhokalastusaiheista luettavaa. Perhokirjojen ja -lehtien selaaminen on ollut jo vuosikymmenet jokapäiväistyä ”huvia”, jota perheessä ei aina katsota hyvällä. Muutakin tekemistä kuulemma olisi.

PERHOKUVIEN PIKKUJÄTTILÄINEN

Yksi oman hyllyn mieluinen helmi oli John Bucklandin taimen- ja lohiperhojen taskuopas, jonka hankin vuonna 1988. Kirjan koko on tosiaan taskukokoa 9×19 cm ja paksuus noin yksi sentti. Se oli todellinen perhokuvien pikkujättiläinen ja siinä oli yli 1200 perhokuvaa. Siinä oli mukana eri tyypisiä uppoperhoja, pintaperhoja, meritaimen- ja steelhead perhoja, lohiperhoja, meriperhoja jne., siis melko kattavasti vähän kaikkea.

Malli Bucklandin taskukirjan yhdestä lohiperhoaukemasta, jossa kuuden perhon lähteeksi mainittu Suomi.

Perhokuvat eivät luonnollisesti ole järin suuria, karkeasti kynnen kokoisista tulitikun pituisiin, mutta kyllä niistä tarkkaan katsoen osasi hahmottaa minkä näköisestä tokkulasta oli kyse ja suuresta osasta saattoi jopa lukea kuvan perusteella reseptin.

Perhoista oli nimi ja muutaman rivin sepustus. Lisäksi lähdemaa oli useimmissa mainittuna. Lohiperhoissa oli monta suomalaistaustaiseksi mainittua perhoa, mutta täytyy todeta, että sidoksina ne olivat suomalaisittain kömpelöitä ja osin myös väärin. Mistä lie Buckland saanut ongittua suomalaisten perhotiedot, sidokset ei näytä suomalaisten sitomilta.

Jos kirjaan kuvattujen perhojen sidonnan tasoa arvioi kriiittisesti, niin sitä ei voi suuresti kehua. Toki siellä on runsaasti onnistuneita sidoksia, mutta myös tarkan perhonsitojan silmin katsottuna heikkolaatuisia. Mutta kalathan eivät aina ole samaa mieltä perhonsitojan silmien kanssa ja varmasti moni kriittisellä silmällä huonolaatuiseksi rankattu perho voi olla mitä mainioin ottiperho.

Tämä on saanut itsekin joskus kokea, kun on heittänyt omasta rasiasta perhoja niin sanottu hylkykuppiin purettaviksi, niin hädässä ja perhopuutteessa sieltä sitten on tullut ”pelastettua” perhoja, jotka sitten ovat osoittautuneet ottiperhoiksi. Perhonsitojan silmä on toisinaan turhan ronkeli.

SININEN TYTÖNKORENTO

Bucklandin kirjassa toki oli omalle silmälle monia upeita sekä sidontahaasteita tarjoavia perhoa. Yksi näistä silmään tarttuneista hyvän näköisistä perhoista, joka oli pakko sitoa, oli kirjassa nimellä  Dad’s Demoiselle. Se on yleinen blue damsel fly jäljitelmä eli sinisen tytönkorennon jäljitelmä – pintaperho.

Kirjaan kuvattu Dad’s Damoisellen kuva herätti, joka oli pakko sitoa myös omaan rasiaan.

Vaikka kalojen syönnöksistä on harvemmin löytynyt aikuisen sudenkorennon jäänteitä, niin tuo sininen sudenkorentojäljitelmä on mitä parhain herättämään kaloja.

Joskus aikoinaan kaivelin saaliskalentereista täydentämään tietoja 2009 kirjoitettuun Haukitrasselista pilkkikatkaan kirjaan ja sieltä löytyi sinisellä tytönkorennolla saatuna säynettä, kirreä ja taimenta.

Myöhemmin tuo tytönkorento ja vastaavat siniset foamiversiot ovat koukuttaneet erityisesti istutusjärvillä yllättävän hyvin kaloja. Nähtävästi iso perho herättää kalojen mielenkiinnon ja vaikka pintaelämää ei juuri näkyisi, niin sininen iso pinnassa kelluva perho tarjoaa kaloille yllätysmomentin ja saa ne mosauttamaan kiinni. Suosittelen kokeilemaan, ei siinä mitään menetäkään, jos päivä on muutenkin vaisu.

Ja näin helteiden aikaan koskille ei tarvitse lähteä kaloja kiusaamaan, mutta järvillä voi käydä kopaisemassa, josko joku ruokakalaksi kelpaava olisi kiinnostunut nousemaan Siniseen tytönkorentoon. Eikä sitä tiedä vaikka sininen neitokainen hurmaisi Lapin harjukset.

Perho oli niin näyttävä, että siitä tuli jopa mainitun kirjan kansikuvaperho. Kirjasta löytyy myös syksyisten sudenkorentojen tarinaa + vaihe vaiheelta piirroskuvat ja ohjeet perhon sitomiseksi.

Vaikka perho on nopeasti vilkaistuna haastavan näköinen, niin loppujen lopuksi se ei mielestäni ole vaikea sidottava.

Jatkoperä sidotaan neulan päällä ja lisätään koukulle. Kiinnitetään selkäkilpi ja siivet. Kiinnitetään häkilä ja dubataan runko siipiasento huomioiden. Lisätään poltetut siimasilmät, käännetään selkäkilpi rintakehän yli eteen, pyöräytetään pää ja päätetään sidos.

Kireitä heinäkuun siimoja.

Sininen tytönkorento on pintaperho

SININEN TYTÖNKORENTO

Koukku: normaali, ohutlankainen, koko 10.

Sidontalanka: musta.

Takaruumis: sininen peurankarva kierrettynä mustalla sidontalangalla jaokkeiseksi. Sidotaan valmiiksi neulan päällä ja liitetään tämän jälkeen koukkuun. Koko takaruumis lakataan.

Selkä ja päälaki: metson pyrstö tai vastaava tumma sulkakaista.

Siivet: neljä cree tai grizzly kukon häkilänkärkeä.

Häkilä: sininen kukko koko rintakehälle.

Rintakehä: sininen hylje tai jäljitelmä.

Silmät: poltetut siimapallot.

Pää: pari metson pyrstösiikasta kierrettynä langan kanssa.

Sininen tytönkorento päältä ja alta kuvattuna.

 

Aikaisemmin ilmestyneet kirjasidonta blogit

Kesäkuu 2021: Montana

Toukokuu 2021: Streameri

Huhtikuu 2021: Black Muddler Minnow

Maaliskuu 2021: Sumukorento

Helmikuu 2021: Johannes

Tammikuu 2021: Yläinen  

Vuoden 2020 vaihe vaiheelta perhonsidonnan blogiperhot

1/20 tammikuun blogiperho: Kokkopontso

2/20 helmikuun blogiperho: Kuparipukki

3/20 maaliskuun blogiperho: Ruskea Sontikka 

4/20 huhtikuun blogiperho: Magic haukiperhot

5/20 toukokuun blogiperho: Musta Murhaaja

6/20 kesäkuun blogiperho: Torniojoen Ambulanssi

7/20 heinäkuun blogiperho: GRHE nymfi

8/20 elokuun blogiperho: Lohduttaja

9/20 syyskuun blogiperho: Amppari-Nymfi

10/20 lokakuun blogiperho: JPH

11/20 marraskuun blogiperho: Mulkkis

12/20 joulukuun blogiperho: Jääpuikko