Onko rasittavampaa kuunneltavaa soutaessa kuin parkuvat hankaimet

Kuumat hellekelit kuivattavat aironhankaimet ja ainakin vanhemmat hankaimet tuppaavat helposti kitisemään ja naukumaan pahimmillaan kuin kollikissa keväthuumassa.

Tyynenä rauhallisena kesäiltana ja miksei myös päivänä ei haluaisi soudellessa kuunnella airojen parkua. Seuraavassa muutamia vinkkejä, joita voi kokeilla vähentämään ”airostressiä”.

Kesäinen soutu-uistelu ja luonnon kuuntelu rentouttaa.

Sanonnan mukaan ”vesi vanhin voitehista” toimii ja vesi auttaa useimmissa tapauksissa ja sitä on soudellessa saatavilla heti veneenlaidan takana. Miinuspuolena on, että veden teho kitinää vastaan kuivuu nopeasti ja itsepäisiä hankaimia saa kostutella tämän tästä.

Vaseliinit, rasvat ja öljyt auttavat myös, mutta niillä tuppaa olemaan myös ikävä tapa sotkea helposti penkkejä, vaatteita jne. ainakin jos airon nostaa hankaimesta pois.

Kynttilän pätkä auttaa airojen kitinään, eikä sotke öljyjen/rasvojen tapaan

Varmasti on vielä muitakin konsteja, mutta oma suosikki soutuveneen aironhankainten voiteluun on kynttilä. Usein on riittänyt, kun kerran kesässä hieroo molempien airojen hankaintappeja kynttilällä joka puolelta.

Kynttilän steariini tarraa kiinni tappiin ja voitelee hankainliitoksen – kitinä loppuu ja pääsee nauttimaan hiljaisesta soutamisesta. Kynttilänpätkä kulkee helposti vaikka taskussa tai viehepakissa ja kitinän uusiessa kynttilävoitelu on helppo uusia.