Supertinseli on näin keväisin todella ottava superperho – taustalla häämöttää kirjaan kuvattu Pakarisen Hannun orkkis, sormissa oma sidos.

Supertinseli on superperho

Keväällä 2018 esittelin Pertsan porinat palstalla Perhojen vallankumous” -sarjan, joka käsitti viisi osaa. Siinä oli mukana Suomessa merkittävään asemaan nousseita perhoja/perhomalleja.

Tuolloin esittelin Leechit, Santikat, Sarvijaakot, Pinta-Bomberit ja hieman ylimalkaisesti perhokimalteet, joiden esimerkkiperhoina mukana oli noin 30 vuoden takaisia tinseliperhoja. Linkit blogeihin on seuraavassa.

Perhojen vallankumous 1 – Leechit

Perhojen vallankumous 2 – Sunray Shadow ja Santikat

Perhojen vallankumous 3 – Sarvijaakko

Perhojen vallankumous 4 – Pinta-Bomber

Perhojen vallankumous 5 – Tinseliperhot ja kimalteet

Aikoinaan kaikki höyhensiipisistä klassikkoperhoista poikkeavat mallit olivat enemmän ja vähemmän ”epäperhoja”. Tuon saman tuomitsevan epäperhonimityksen sain aikoinaan Supertinseli, nyt jo modernin klassikon asemaan luokiteltava perho. Eikä tinseliperhoa jotkut pidä edelleenkään oikeana perhona.

Tosiasiassa Supertinseli on hyvä pikkukalajäljitelmä ja tinselin välke jäljittelee tehokkaasti särkikalojen kylkien kimallusta. Saaliitkin sen ovat kertoneet moneen kertaan, että toimii.

Supertinseli

Perhojen vallankumouksen osassa 5 eli ns. tinseliperhojen kohdalla eri perhomalleja käsiteltiin varsin kevyesti. Siinä kerrottiin lähinnä kimalteiden tulo omaan rasiaan ja ensimmäisten kimalleperhojen ilmestyminen vuonna 1994 Erän kuukauden perho palstalle.

Tuossa 5. osassa Supertinselin esiin nosto jäi vajavaiseksi, koska tuossa osassa nuo itse kimallemateriaalit olit SE juttu.

Jälkeenpäin tuo silloin esitelty töpöhäntä ”Supertinseli” lähinnä huvittaa. Se oli sitä aikaa, jolloin nettiä ei ollut kuvineen/videoineen ja puskaradio kertoi asiat ilmeisen vajavaisesti. Huhuja oli kuultu ja sen mukaan tehty kopioita, mutta metsäänhän se meni. Tosin kyllä sillä töpöhäntä-tinselilläkin kaloja sai.

Se oikea alkuperäinen malli selvisi myöhemmin. Pakarisen Hannun orkkis Supertinselin resepti ja kuva ovat ainakin Juhan Pusan Oivalliset Ottiperhot (1995) kirjassa,  Siinä neuvotaan leikkaamaan kimalteet ja perhon silhuetti taaksepäin kapenevaksi, kalamaiseksi.

Pakarisen Hannun mallin ja Pusan kirjareseptin mukainen Supertinseli.

Supertinseli – Pakarisen Hannun resepti.  

Koukku: Esim no 6 uppoperhokoukku (lyhytvartinen)

Sidontalanka: Musta

Alusssiipi: Kapea ja ohut hopeanvärinen muovitinseli, esim. Flashabou-dubbing , jota hyvin runsaasti (noin 3-5 metriä). Tinselit leikataan taaksepäin kapeneviksi, silhuetiltaan kalamaiseksi.

Päällyssiipi: Pehmeä musta bucktail tai musta Flashabou-dubbing ohuelti, sidotaan taaksepäin ohenevaksi (päällyssiipi ei välttämätön).

Pää: Musta Fly-Rite tms. dubattuna.

Pusan kirjassa mainitaan perhon pituudeksi kuvassa 8,5 cm ja Pakarisen käyttäneen sidokseen ompeluliikkeestä ostettua noin 0,3 mm leveätä muovitinseliä.

Kirjassa kerrotaan Supertinselin osoittautuneen tehokkaaksi kaikkina vuorokaudenaikoina ja perho heitetään joko suoraan tai viistosti ylävirtaan ja kalastetaan ottamalla siimaa sisään välillä nykien. Perhon tulee kulkea vapaasti virran mukana, pinnan tuntumassa. Perhon annetaan välillä hieman vajota ja välillä se nostetaan nykäyksittäin pintaan.

Supertinselin paras hohto on ehkä hieman himmentynyt viime vuosina erilaisten perhomallien, kuten klassikkosteamereiden, noustessa muotiin. Mutta kieltämättä Supertinseli on edelleen yksi parhaista kevätkauden ja miksei koko kesän kalajäljitelmistä.

Siinä sitä ohutta ompelutinseliä on. Mitta vaan kouraan ja vetämään rullalta 5 metriä tinseliä yhteen perhoon.

Nykyään Supertinseliä voi kutsua hyvällä syyllä moderniksi suomalaiseksi perhoklassikoksi. Siitä on niin paljon muunnoksia ja versioita, että koskilla puhutaan nykyään yleisesti vain ”Tinseleistä”. Kaikki kuitenkin ymmärtävät minkälaista perhoa tinselillä tarkoitetaan.

Perhon hahmo on pitkulainen ja kalamainen, tosin se ei enää ole vain hopeakimalteista sidottu, vaan usein siihen on lisätty väriä ja muitakin materiaaleja karvoista ja höyhenistä lähtien. Kuitenkin yleisilme on säihkyvän kimalteinen ja kyseessä on selvä kalajäljitelmä.

Vaikka Pakarisen käyttöohje on yksi parhaista, niin Supertinselin/Tinseleiden kalastustekniikoita ja uittotyylejä on sitten nykyään niin paljon kuin on kalastajia. Yksi ei tee mitään vaan antaa perhon lillua virran mukana, toinen vetää pitkiä nopeita vetoja vesi sihisten ja välillä pysäytellen, kolmas lilluttelee alavirrassa nypytellen kuin pilkillä jne. tilanteen mukaan … ja kaikilla vapa taipuu. Ainakin joskus.

Supertinseli on monipuolinen perho, sillä se kelpaa kaikille kaloille niin virtavesillä kuin järvillä. Itsekin olen saanut monen merkkisiä kaloja ahvenista, säyneestä ja hauesta loheen – kirjolohta ja taimenta unohtamatta. Harjusta en suoralta kädeltä muista, mutta ehkä sellainenkin on saatuna.

Ohessa myös oma viritelmä Haukitinseliksi, tarkemmin ”Särkitinseli” punaisella simällä, josta kukin voi viritellä versioitaan ja saada kenties inspiraation lähteä kokeilemaan hauen perhokalastusta.

EDIT 25.5 ja tietenkin perhohauellakin voi osallistua Kala21 kesähaukikilpailuun – lisätiedot tästä.

Särkeä matkiva punasilmäinen Haukitinseli

Haukitinseli – Särkitinseli

Koukku:            1/0 tai isompi, esim. Kamasan B840

Lanka:                Lujaa lankaa, esim. valkoinen UNI-Cord 8/0

Pyrstö/siipi:     Hopeinen flashabou  kimppuina leikeltynä kalasiluetin muotoon

Selkä/pääpuoli: Musta flashabou leikeltynä edestä muotoon

Kidukset:          Punainen höyhentupsu

Silmät:               Punainen silmä liimattuna

Pää:                    UV- tai epoksiliima

 

Vallankumous osien lisäksi muutama satunnainen lisälinkki:

Perhojen vallankumous 1 – Leechit

Perhojen vallankumous 2 – Sunray Shadow ja Santikat

Perhojen vallankumous 3 – Sarvijaakko

Perhojen vallankumous 4 – Pinta-Bomber

Perhojen vallankumous 5 – Tinseliperhot ja kimalteet

Muistin virkistämiseksi vanhojen juttujen kooste

Hopealankaa perhoihin

Perinneperho Bridge, joka ei kimalla.