Tuossahan niitä on, mutta eipä niitä aina ihan heti kertaklikkausella löydykään, jos haluaisi…

Netti on pullollaan toinen toistaan parempia ideoita perhonsidontaan, uusia ja vanhoja. Netti vaan tuppaa elämään niin vahvasti tässä hetkessä, että kuukauden vanha perhojuttu on usein jo unohdettu, saati vuosien vanhat.

Se harmittaa, kun joku aiemmin nähty mielenkiintoinen perhotieto/asia/kuva hukkuu, eikä sitä sitten enää myöhemmin tunnu löytyvän millään hakusanoilla. Aikaa kuluu ja turhautuneisuuden tunne nousee pintaan – kun ei löydy niin ei löydy. Ehkä etsitty onkin poistettu?

Samalla huomaa ajan nopean kulumisen. Se minkä muistaa hiljattain netistä katsotuksi, saattaakin olla kuukausien jopa vuosien vanha näkymä.

Hyvä esimerkki on, kun tasan vuosi sitten 9.huhtikuuta 2020 tein blogikirjoituksen Nalle Puhin runkovärin sekoituksesta ja lähdin kaivamaan vanhemmista blogeista ”Nalle Puh vaihe vaiheelta” linkkiä liitettäväksi kirjoitukseen. Ihmettelin, että missä se nyt olikaan, hiljattain sen blogiin muistaakseni laitoin.

Löytyihän se, mutta se olikin lisätty jo 30.12.2016 eli reilusti yli kolme vuotta aiemmin. Juupeli sentään, kylläpä se aika rientää!

Samalla päätin kerätä Pertsan porinoissa ja Eränetin kalastus-palstalla olleita perhojuttuja ja -videoita yhteen. Melkoinen maratonkooste siitä tulikin, näkeepä siitä sitten halukkaat katsoa mitä Erässä on ollut tarjolla. Ohessa niitä nyt on, jos vaikka joku tarina on jäänyt katsomatta/hukkunut.

NALLE PUH

Aloitetaan Nalle Puhista, se nyt on perho, joita kannattaa sitoa kesän perhorasiaa iso pörröinen läjä. Kertaus on opintojen äiti.

Nalle Puhja linkki sen sidontaan. Nalle Puhia voi kokeilla aina  pitkin kesää etelästä pohjoiseen.

Nalle Puh runkokomateriaalin sekoitus on joskus askarruttanut, mutta tuosta se selviää.

Nalle Puh ja isot pinturikoukut ovat puhuttaneet, iso suti – iso kala ei aina päde, isoon Nalleen iskee myös pienemmät.

Nalle Puh ja Kottarainen – tästä se selviää, mistä syystä streamerkoukkuun sidottuja versioita Nalle Puhista kutsutaan kottaraisiksi.

PINTAPERHOJA

Ja kun on päästy hyvään alkuun pintaperhoista, niin jatketaan muutamilla hyvillä peruspintaperhoilla

Musta pintakorri, simppeli ottiperho

Musta pintakorri on tietenkin sidottu muinoin kevään korriperhoksi, mutta kyllä se on myös hyvä kesäyön ja Lapin perho.

Sukkahousupupa eli John Goddardin kehittämästä Suspender buzzerista versioitu Suomi-muunnos on todellinen ”kalanaara”, kun kala on hyvällä syönnillä. Huonon syönnin ronkelit ja tarkat kalat saattavat vierastaa kellutuspalloa, jolloin on luonnollisempien materiaalien, kuten CDC:n ja CDC-perhojen aika.

Foamimurkku on vanha peruspintaperho ja niitä ensimmäisiä foamimalleja, joita ylipäätään sidottiin. Tuolloin runkomateriaali on harmaata retkipatjan foamia.

UPPOPERHOJA JA NYMFEJÄ

Kun edellisissä oltiin pinnalla, niin nyt sukelletaan vaihteeksi pikkuperhojen merkeissä pinnan alle. Uppoperhot ovat hieman jääneet nykyään modernimpien perhojen jalkoihin, mutta ovat edelleen toimivia ja helppoja kalastusperhoja. Suosittelen.

Butcher, ”teurastaja”, on nimensä mukainen ottiperho. Monien suosikki on punahäkiläinen Bloody Butcher.

Sorsan höyhenet ovat hyvin käyttökelpoisia moneen perhoon. Mallard eli heinäsorsan ruskeankirjavat vartalohöyhenet mainitaan todella monissa perhoresepteissä, mutta myös sorsan sinihohtoisista siipisulista saa loistavia perhoja – Butcher on yksi hyvä sidontamalli.

Red Tag on Pohjolan perillä kalastavan perhokalastan niin selvä perusperho, että se tulisi löytyä jokaisen perhokalastajan perhorasiasta. Jos se tuntuu liian helpolta sidottavalta, niin ainahan Red Tagista voi sitoa erilaisia versioita lisäämään haastetta, vaikka vain pienentäen koukkukokoa nro 20 tai sitä pienempään koukkuun.

Virvon varvon pääsisäihöyhenet ovat näinä päivinä joutamassa roskiin. Ei ehkä kaikkea kannattaisi heittää menemään, sillä niistäkin höyhenistä löytyy ihan kelpo tavaraa mm. uppoperhoihin.

Peeping Caddis

Oliver Edwardsin Kivikoppa – Peeping Caddis on yksi alkukauden ottiperho.  Toki moderni kalastaja haluaa pysyä ajan hermolla ja sitoo tuoreita otttiperhoa, kuten vaikkapa kivikoppajäljitelmiä. Ne sopivat hyvin kevätvesiin.

Larvoja sitomaan, nehän ovat sitä alkukesän tavaraa. Tässä blogissa larva on tehty nuukailemalla pakkulangan kuoresta, mutta toki larvat onnistuvat samaan tapaan kaupankin muovinauhoista.

Lateksilarva on myös oivallinen perho. Näitä kumi/lateksirukkasia, kondomeja jne. lakeksi-ja kumikalvoja on runsaasti mistä leikellä suikaleita.

STREAMERIT

Näitähän on Pertsan porinoissa ja Erän nettisivuilla vuosien saatossa ollut useita. Streamerit ovat uppoperhoja, kalastuskin usein samaan tyyliin. Helppoja ja varsin saalisvarmoja isomman kalan perhoja.

Liikennevalo streamer – ”valot” rungossa, tähän se saalis sitten pysähtyy.

Liikennevalo streamer on yksi vanha perhoväritys. Tuolla väriyhdistelmällä porukat ovat kalastaneet varmastikin jo 1980-luvulla, mutta vasta viime vuosina se on löytynyt yhä useamman rasiaan. Linkissä on vinkki lankakaupan fluorilankoihin.

Kiilto-Kalle – Cypert Minnow on hyvä painoperho, joka toimii niin koskilla kuin järvillä ja osoittautunut muutamien siimoissa erinomaiseksi ahvenperhoksi.

Suomi-Clouser on niin ikään loistava painoperho kevätvesiin sekä koskille että kesän järville. Ja varmasti yhtä lailla ottiperho mm. ahvenelle kuin Kiilto-Kalle.

Surffilauta ja sen silmä on joskus aiheuttanut keskustelua. Totta se on, että ilmankin silmää Surffilaudalla saa kaloja, mutta kyllä Surffilautaan kuuluu ehdottomasti silmä. Surffilauta on viottuneen kalan jäljitelmä, joka kyntää puolipökerryksissä kylkimyyryä koskessa, jolloin sen silmän näkyminen saalistavalla taimenelle on merkki helposta saaliista.

Silmä erottaa selkeästi Surffilaudan myös Gurgler-perhosta, joka puolestaan on aikoinaan kehitetty merimadon jäljitelmäksi ilman kimalteita, ei kalajäljitelmäksi.

PERHOJEN VALLANKUMOUS

Muutama vuosi takaperin tein viiden blogin sarjan perhojen vallankumouksesta, siis perhoista, jotka ovat viime vuosikymmenien aikana säväyttäneet erityisesti  täällä Suomessa. Tuossa ne ovat:

Perhojen vallankumous 1 – Leechit

Perhojen vallankumous 2 – Sunray Shadow ja Santikat

Perhojen vallankumous 3 – Sarvijaakko

Perhojen vallankumous 4 – Pinta-Bomber

Perhojen vallankumous 5 – Tinseliperhot ja kimalteet

PILKKIPERHOJA

Ja ettei nyt ihan talvi ja järvien jäälakeudet unohtuisi, niin kyllä pilkkiperhoilla on ollut osansa perhonsitojien vuodenkierrossa. Etenkin pohjoisessa pilkkiperhoja käytetään hyvin aktiivisesti ja tottahan se on, että kyllä ne kelpaavat täällä etelässäkin, jos niitä vaan käyttää.

Nauhasurvari on yksi helppo ja toimiva pilkkiperho. Sopii vaikka ensimmäiseksi pilkkiperhoksi. Jos punaista muovinauhaa ei ole, niin punaisesta muovikassista saa leikattua suikaleita. Ja sitäkään ei ole, kiertää sitten vaikka punaista ompelulankaa koukulle, sekin toimii.

Pilkkiliitsi kelpaa niin kesällä kuin talvella, osa kalastaa Pilkkiliitsillä myös UL-virvelillä heittäen kirjolohista kuhiin ja ahveniin.

Pilkkiliitsi on tietenkin istarilampien perho, kirjolohien kauhu, mutta kyllä siihen nasahtaa isompi ahven ja kuhakin… ja hauki.

Chililarva on myös yksi versio survaritoukasta, moderniin tyyliin tekaistu UV-liimaperho.

SIDONTAVIDEOITA

Seuraavaksi näitä Erälehden kuukauden perhojen videoita, sekä osassa niistä Eränetin puolella olleita jatko-osia.  Vuosien saatossa Erän palstalla on esitelty julma määrä perhoja, joista valtaosaa tämän vuosituhannen Erän näköislehdistä pääsee lukemaan tilaajatunnuksilla. Muuten ne ovat maksumuurin takana. Tässä seuraavassa on ainakin osa mitä nyt on vapaasti nähtävissä.

Vesan Villasukka video ja lisäosa Villattomia villasukkia

Partridge & Kupari video – Partridge and Orange perhon muunnos.

Kuppari – nymfi video, jalkasidontaa

Kettuliitsi  video, virvelikalastajan ottiperho

Lohispuddler Allu video ja Allun värikkäät ottimuunnokset, lohiperhoksi ja pinturivesille

Damsel nymfi ei ole liitsi, vaan hyönteisjäljitelmä.

Pallopään video , joka on ”samaa maata” Sukkahousupupan kanssa, pääpallo vaan on sidottu luonnonmateriaalista

Putki-Zelda video – tämä ”lohiperho”on herättänyt maailmalla paljon keskustelua ja antanut myös paljon saalista.

Zelda sidottuna putkeen, perho vai ei?

Perdigon video, ja tämäkin perho kuuluu Zeldan kanssa sarjaan, onko tämä enää perho? Kalaa se kuitenkin antaa kovalla prosentilla. Mutta ei tämäkään mikään uusi keksintö ole, sillä kyllä vastaavilla lyijypääperhoilla ja ohuilla perukkeilla kalasteltiin jo 1980-luvulla. Tässä se on, 1980-luvun Perdigon.

Kuplacaddis video, CDC on oiva pinturimateriaali, josta saa rakenneltua monenlaisia ottiperhoja.

Salmiakkia kesäyössä video näyttää miten musta foaminen ottiperho syntyy.

Silmäsimppu on painosilmillä varustettu simppeli perho monttujen ruoppaamisen sekä alkukauden kylmiin vesiin.

Raatokärpäsjäljitelmä on pilkkiperho ja harvinaisempi ”hyönteisjäljitelmä”, sillä se jäljittelee pilkkijöiden punaisiksi ruokintavärjättyjä kärpäsentoukkia. Aiheeseen on ollut myös jatko-osa netin puolella, jossa on hieman avattu Erän lukijoille pilkkiperhojen saloja.    

Marabou-nymfi, loistava ottiperho kesään, mutta myös talveen pilkkitapsiin.

Puppelipää pyöräyttäen video. Puppelitekniikka tunnetaan kuitukimpuista kaksinkerroin taittaen tehdyistä perhopäistä, mutta tässä sama lopputulos hoituu langalle levittäen ja pyöräyttämällä.

Francis on moderni lohiperhoklassikko, lohiperhojen aatelia vallankin heittoperhojen osastolla. Francista voi sitoa monissa muissakin sävyissä, kuin punaisena. Katso tästä esimerkkejä.

Höttiäisiä tarvitaan joskus, etenkin syysmyöhällä, kun kalat napsivat pinnasta aivan hengettömiä sääskensukuisia. Tässä siis yksi ehdokas ottiperhoksi.

Peurankarvakoppis on perusperho koppakuoriasia jäljiteltäessä. Takuuvarma ottiperho.

Lankapäikkäri on erinomainen ja yksinkertainen päivänkorentojäljitelmä, kun halutaan sitoa nopeasti pieniä päivankorentoperhoja.

Mallard/sorsasiiven sidontaa, videolla on esitelty pari eri siipitekniikkaa.

Sininen Foami-Tytönkorento

Peflettifoamista tytönkorentoja, jotka ovat muussakin mielessä kuin vain väriltään massasta erottuvia perhoja, sillä ne voivat todella yllättävät niin kalan kuin kalastajan. Vaikkapa aurinkoisena kesäpäivänä, kun missään ei näy tuikin tuikkia, niin iso sininen kopteriperho voi räjäyttää pinnan säpäleiksi ja murtaa ympäristössä vallitsevan seesteisen rauhan kalan iskiessä rajusti perhoon kiinni.

Hirvenkarvaa lohiperhon siipeen, vaikka ei se hirvisiipi varmasti ikinä kaunis ole, mutta halvatun eloisa ja kalastava.

Timanttiverkosta kalajäljitelmien silmiä, on yksi idea saada perhoon säihkysilmät. Nykyisillä UV-liimoilla saa päät tehtyä helposti ja etukautta verkkosilmien sujautus paikalleen on näppärille sormille helppo nakki.

 

VUODEN 2020 VAIHE VAIHEELTA PLOGIPERHOT

1/20 tammikuun blogiperho: Kokkopontso

2/20 helmikuun blogiperho: Kuparipukki

3/20 maaliskuun blogiperho: Ruskea Sontikka 

4/20 huhtikuun blogiperho: Magic haukiperhot

5/20 toukokuun blogiperho: Musta Murhaaja

6/20 kesäkuun blogiperho: Torniojoen Ambulanssi

7/20 heinäkuun blogiperho: GRHE nymfi

8/20 elokuun blogiperho: Lohduttaja

9/20 syyskuun blogiperho: Amppari-Nymfi

10/20 lokakuun blogiperho: JPH

11/20 marraskuun blogiperho: Mulkkis

12/20 joulukuun blogiperho: Jääpuikko