Yläinen pintaperho on Heikkilän kirjasta poimittu ottiperho.

Lasse Heikkilän vuonna 1991 ilmestynyt Harjuksen perhokalastus (WSOY) oli tuohon aikaan mielenkiintoinen ja toivottu lisä harvalukuiseen suomalaiseen perhokalastuskirjallisuuteen.

Heikkilän kirjasta opiskeltiin ja luettiin monenmoista lisätietoa, siinä oli hyvin tietoa hyönteisistä ja Heikkilän käyttämästä kalustosta mukaan lukien pitkät 10–12 -jalkaiset # 4-7 luokan vavat.

Heikkilä oli aikansa switch-kalastaja, jonka mielestä lyhyemmillä ”karttakepeillä” oli mukava kalastella puroilla tammukoita ja juuri mitan täyttäviä harjuksia, mutta suositteli harkittavaksi tarkemmin vavan pituutta normaaliin perhokalastukseen.

Heikkilän kirjan perhojen osuus oli kuitenkin itselle se mieluisin osuus joka tuli katsottua huolella. Jokainen kirjan perho tuli ”syväluodattua” jollakin tasolla. Osa silmälle mieluisista tai kirjassa hyvin perustelluista perhoista sitten osa tuli sidottua kokeiltavaksi käytännössä.

Koskien kalat olivat lopullisina tuomareina ja vahvistivat tuntemuksia ja ajatuksia. Muutama Heikkilän kirjan perhotuttavuus jäi käyttöperhoksi. Yksi niistä oli simppeli Yläinen pintaperho. Se oli kuin Nalle Puh, mutta ilman siipiä ja hieman sävyltään vaaleampi. Hyvä karhunkarva oli kortilla ja siivetön perho oli helpompi ja nopeampi sidottava. Ja mikä parasta, Yläinen kelpasi kaloille.

Kirjan malliperhot oli sitonut Jari Jämsen ja kuvannut Jorma Jämsen.

Perhon alla kuvatekstissä Heikkilä mainitsee: ”Tämä perho on suunniteltu erikoisesti pomppuperhokalastusta varten kesällä 1987.

Kun tässä pintaperhossa ei ole siipiä, ei perhon mahdollinen pyöriminen kovassa virrassa vaikuta sen pyytävyyteen negatiivisesti.

Vähäisen käytön jälkeen on ehkä liian varhaista vetää lopullisia johtopäätöksiä, mutta jo nyt saatujen kokemusten perusteella voi perholle ennustaa hyvää menestystä.

Ainakin Kellankosken suurtaimenet hyväksyivät tämän perhon, jopa keskellä kaunista päivää ja lisäksi auringon paistaessa. Ne molemmat kalat, jotka sain tartutetuksi perhoon kosken alussyvänteestä, painuivat pohjan uppopuiden sekaan ja menivät menojaan. Sitä ennen ne olivat mahtavilla hypyillään näyttäneet, että #4 painoluokan vapa on aivan liian voimaton todella suurille kaloille.”

Heikkilän mainitsema pomppuperhokalastus perustui kahden perhon käyttöön. Päätyperhona oli uppoperho, joka toimi eräänlaisena ankkurina ja pintaperhoa pompoteltiin sivuperhona.

Varmasti isommilla joilla ja koskilla (kuten Rautalammin reitin Yläistenkoskella) tämä kahden perhon pomppuperhokalastus onkin toimiva, mutta pienillä ja kovavirtaisilla kotikoskilla pärjäsin kyllä pelkällä pomppupinturilla eli vain Yläinen siimassa.

Erityisesti Pihlajaveden reitin kovakuohuisilla koskilla Kotalan koskilta Pihlaiskoskelle Yläinen oli 8-10 kokoisena ottiperho. Kesällä se toimi koskikuohujen päällä pompotellen sekä sileämmillä osilla myös tavallisena pintaperhona vapaasti kelluttaen, mutta paremmin pienempänä nro 12 koukkuun sidottuna.

Yläinen on siimassani kelvannut taimenelle, kirjolohelle, harjukselle, säynävälle sekä tietenkin pienemmille särkikaloille ja ahvenelle.

Yläinen pintaperhon materiaalit potretissa, paria väriä polypropyleenilankaa pätkittynä sentin parin pätkiin ja sekoitettuna dubbingiksi. Omassa siimassa ovat toimineet hyvin myös oliivin ja ruskean sävyisillä rungoilla sidotut muunnokset.

YLÄINEN

Koukkukoko: pintaperhokoukku, koko # 8-12

Sidontalanka: Heikkilän kirjakuvan perusteella ruskea

Kierre: ohut kultalanka. Korvikkeena voinee käyttää esim. ohutta siimaa.

Runko: oranssi ja vaaleanpunainen polypropyleeni sekoitettuna dubbingiksi

Runkohäkilä: punaruskeata kukkoa, niska- tai satulahöyhen

Kurkkuhäkilä: punaruskeata ja grizzle- kukkoa, niska- tai satulahöyhen

Pää: Ruskea lanka

 

Vuoden 2020 vaihe vaiheelta perhonsidonnan blogiperhot

1/20 tammikuun blogiperho: Kokkopontso

2/20 helmikuun blogiperho: Kuparipukki

3/20 maaliskuun blogiperho: Ruskea Sontikka 

4/20 huhtikuun blogiperho: Magic haukiperhot

5/20 toukokuun blogiperho: Musta Murhaaja

6/20 kesäkuun blogiperho: Torniojoen Ambulanssi

7/20 heinäkuun blogiperho: GRHE nymfi

8/20 elokuun blogiperho: Lohduttaja

9/20 syyskuun blogiperho: Amppari-Nymfi

10/20 lokakuun blogiperho: JPH

11/20 marraskuun blogiperho: Mulkkis

12/20 joulukuun blogiperho: Jääpuikko